Nordre Aker Budstikke

Friluftslivets uke:

Klima- og miljøministeren tok med kona på telttur til Sognsvann

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen tok med seg kona Gordana Elvestuen, og overnattet i telt ved Sognsvann natt til søndag. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Ikke nok med at klima- og miljøminister Ola Elvestuen kastet glans over friluftslivets dag søndag, natt til søndag overnattet han i telt med kona, rett ved Sognsvann.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOGNSVANN: Lørdag startet årets utgave av friluftslivets uke, med #nattinaturen. Arrangøren Norsk friluftsliv forteller at opp mot 100 000 har sovet ute tidligere år, og regnet med det samme i år. En av dem som byttet ut madrass og dyne med liggeunderlag og sovepose, var klima- og miljøminister Ola Elvestuen fra Venstre.

Det ble en fin avslutting på turen da flere tusen tok del i friluftslivets dag på Sognsvann søndag.

På tur med speidere

- Jeg sov som en stein! bryter Elvestuen ut i det Nordre Aker Budstikke møter ham ved Sognsvannsbommen søndag i 13-tiden.

Sammen med kona Gordana, sleper han på sovepose, telt og liggeunderlag. Friluftslivets uke ble som nevnt startet lørdag med #nattinaturen. En av de flere titalls tusen som overnattet ute var ekteparet Elevstuen. På turen med Ås speidergruppe ble det fortalt mange gode historier rundt bålet lørdag kveld.

- Det var ordentlig hyggelig, og selv med kraftig regnvær ble det en fin tur. De unge speiderne kom også med mange gode klimaspørsmål, forteller ministeren.


I morgendiset åpnet han arrangementet på Sognsvann.

- Jeg har gått flere runder her, og det viser hvor viktig friluftsliv er.

Ministeren, som har familie i bydelen, forteller at det frister til gjentakelse.

- Mye ute i naturen

En annen som kastet glans over arrangementet, var miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg. Ordfører Marianne Borgen og byrådsleder Raymond Johansen var også tilstede. Førstekandidaten ved høstens valg for MDG kunne, på vegne av partiet, motta prisen for "folkets friluftsfavoritt".

MDG-politiker Lan Marie Berg smilte bredt etter at partiet mottok pris for best friluftslivspolitikk, ifølge tusen nordmenn. Her flankert av styreleder Knut Jørgen Herland og generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk friluftsliv. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG


Det er Ipsos som har gjennomført undersøkelsen, hvor tusen nordmenn har svart på hvilket parti de mener er best på å fremme natur og friluftsliv. At det er Miljøpartiet de grønne, synes Berg er stor stas:

- Det er veldig glade for, og det er en pris som henger høyt for oss. Vi jobber veldig hardt for at det skal være enkelt å komme seg ut i naturen her i Oslo, hvor vi styrer.

- Hvordan er det å se så mange praktisere friluftsliv her i dag?

- Det er veldig stas å se så mange her på Sognsvann. Dette er et av de stedene i Oslo jeg tror det er lav terskel for å komme seg ut. For man kan jo gå rundt Sognsvann i dress hvis man vil, eller uten noe særlig utstyr. Da kommer man seg ut i naturen, og da blir neste tur kanskje til Ullevålseter eller smalere stier. Det er det som er så viktig, å ha slike områder i Oslo.

Om eget friluftsliv forteller hun at el-sykkelen har blitt brukt flittig i Oslomarka i sommer. Selv karakteriserer hun seg selv som "en som er mye i naturen".

- Mye fisk i Sognsvann

For byråd Berg, som ble lengst av politikerne, bar det til Oslomarka jeger- og fiskeforening. Hun lot seg begeistre over agnen fiskerne brukte i tillegg til tradisjonell mark.

Byråden så ut til å kose seg på Sognsvann, og tok seg tid til å studere Oslomarka jeger- og fiskeforenings agn. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Fiskeforeningen stilte med fiskestenger, agn og pølser til ivrige, unge fiskere. På bordet lå det flere mellomstore ferskvannsfisk, alle fanget i Sognsvann. Det var ikke alle som fant fiskelykken, men fisken på land var til stor inspirasjon.

Flere fant fiskelykken i Sognsvann under friluftslivets dag, selv om det også skal nevnes at det var de som ikke fant den. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG


Geir Merli i Oslomarka jeger- og fiskeforening forteller at det egentlig er mye fisk i Sognsvann, selv om det kunne virke nytteløst å fiske etter dem søndag.

- Det er egentlig mye fisk i Sognsvann. Stor ørret har blitt satt ut, for å øke interessen. Den utsatte fisken er større i Sognsvann enn andre markavann, fordi det blir regnet som et nærvann, forteller Merli, og legger til at alle under 18 fisker gratis i Oslomarkas ferskvann.

Trodde du det var lite fisk i Sognsvann? Tro om igjen, ifølge Geir Merli i Oslomarka jeger- og fiskeforening. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Hengekøyer til sommerski

Det er medlemsorganisasjonene til Norsk friluftsliv som står for aktivitetene ved Sognsvann. Rundt om i hele landet arrangeres det over 1200 arrangementer iløpet av den kommende uka. Generalsekretær Lasse Heimdal i paraplyorganisasjonene forteller at de regner med at fire til fem tusen var innom Sognsvann søndag, men vil få et eksakt tall ettersom de hadde tellere ute. Blant aktivitetene en kunne teste ut ved Sognsvann var klatring, kanopadling, robåt, sykkelløype, hundløype, sommerski og kontroll av sopp. Turistforeningen stilte også med hengekøyer til test.

Olav (4) i Skiforenings "skiløype". Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Fire år gamle Olav var en av dem som testet Skiforeningens sommerløype. De stilte med utlån av ski og sko, slik at alle kunne prøve seg. Skiskytterelementet, med ertepose-kasting på blink, så også ut til å slå an hos barna.

- Veldig gøy, fortalte den ivrige fireåringen til Nordre Aker Budstikke.

Georg på to år benyttet muligheten til å se en av Skiforeningens løypemaskiner fra innsiden. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Mange plukker farlig sopp

Hos soppkontrollen, som har stand ved Sognsvann hver søndag fra 14.30, kunne de fortelle at det kommer mange med sopp som absolutt ikke bør spises. De blir luket ut og kastet. Ifølge BT har 12 personer hittil blitt alvorlig syke etter å ha spist giftig sopp dette året. Eksemplene på giftige sopper - og de spiselige - var tilgjengelige, og de frivillige bidro med nyttig informasjon til turgåere på jakt etter skogens gull og andre sopper.

Hvit fluesopp er meget giftig, og bør ikke spises. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

-Kjempeflott arrangement

- Dette er et kjempeflott arrangement, var lovordene fra Berg da besøket gikk mot slutten, til generalsekretæren Heimdal.

Selv har hun syklet fra Frognerseteren via Nordmarkskapellet til Sognsvann i sommer.

- Det var veldig flott, og en lang tur, forteller hun, men legger ikke skjul på at det ville blitt vanskelig med el-sykler på stiene til Kobberhaughytta. Det var den opprinnelige planen.

I anledning tildelingen av prisen skjøt hun også inn hvor viktig friluftsliv er for partiet.

- Miljøpartiet de grønne er veldig opptatt av at det skal være enkelt å komme seg ut i naturen, og støtte opp under friluftslivsorganisasjonene. De gjør en kjempejobb, og det er mange frivilligtimer som legges ned i å gjøre det enklere for mange og komme seg ut. Vi er også opptatte av å gjøre det vi kan fra kommunens side med små investeringer, som skilting og toaletter. Det er også viktig å drifte skogen på en måte som gjør at vi får opp enda mer av det biologiske mangfoldet. Det vil jeg si at fagfolkene i Bymiljøetaten kanskje er Norges beste på, i det som er mye industriskog.

- Hvorfor er det så viktig med friluftsliv?

- Jeg tror det gjør folk glade, og de aller fleste i Oslo bruker marka. Å komme seg ut i naturen gir folk et pusterom, fra hverdagslivets mas. I en tid hvor alt bare går fortere og fortere, blir det viktigere å lett kunne komme seg ut i naturen. Jeg tror litt på at hjernen preparerer seg litt når man er i naturen. Det har nok mange følt på i natt, avslutter Berg med et stort smil.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg i Oslo, synes det var stor stas å motta prisen søndag på Sognsvann. Foto: CHRISTIAN FREDRIK BORG

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...