Nordre Aker Budstikke

– Kom deg ut og reis, lær et språk og forstå andre kulturer

– Kom deg ut og reis, oppfordrer kursleder Camilla Bogetun Johansen. Foto: Annette Bjørndalen Søreide

- Gå ut av komfortsonen din, det er ikke så skummelt å lære seg noe nytt, oppfordrer Camilla Bogetun Johansen, kursleder for frivillig ungdom fra hele Europa.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2016 kl 18:09

DISEN: Denne uken samlet 35 ungdommer seg på Haraldsheim Vandrerhjem på Disen. For å utveksle erfaringer rundt sitt opphold i Norge - ungdommene kommer fra hele Europa og har reist hit for å jobbe som frivillige gjennom Europeisk Volontørtjeneste (EVS).

Frivillig

De unge europeerne er fordelt på organisasjoner i hele landet, og er engasjert i alt fra miljøarbeid, kulturvern, arbeid med flyktninger, barne- og ungdomsarbeid, aktiviteter på frivilligsentralene og mye mer.

LES OGSÅ: Alexandra (12) fra Romania lærte seg flytende norsk muntlig og skriftlig på bare noen måneder

Gjennom EVS kan ungdom mellom 17-30 år jobbe for en ideell organisasjon i utlandet i 2 til 12 måneder. Utgiftene til mat, bolig og reise dekkes av EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett, Erasmus+, forteller pressemelding fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, som forvalter Erasmus+ - Aktiv Ungdom, EUs støtteordning for ungdomsprosjekter.

80 - 100

Hvert år kommer mellom 80-100 utenlandske ungdommer hit gjennom EVS.


– Det er en flott mulighet til å kunne se verden, før du må begynne å etablere deg og starte i arbeidslivet, forteller Nemanja Jurisic(24).

Han kommer fra Banja Luka i Bosnia, og har de siste månedene jobbet som frivillig ved en institusjon for rusmisbrukere og vanskeligstilte ungdommer ved Stavne Arbeid og Kompetanse KF i Trondheim.

LES OGSÅ: Nordre Aker-ungdom møtes på Majorstua for å slåss - med tilskuere

– Kom deg ut

Norsk ungdom reiser også ut i Europa - rundt 30 ungdommer årlig. Men Camilla Bogetun Johansen, som er en av de kursansvarlige for seminaret på Hardaldsheim, skulle gjerne sett at flere norske ungdommer benyttet seg av programmet.

– For nordmenn er det viktig å huske på at vi er del av noe større enn Norge, i dette tilfellet Europa. Kom deg ut og reis, lær et språk og forstå andre kulturer og perspektiver. Gå ut av komfortsonen din, det er ikke så skummelt å lære seg noe nytt, oppfordrer Bogetun Johansen gjennom pressemeldingen.

100.000

Det er nå 20 år siden EVS så dagens lys, og siden oppstarten i 1996, har nærmere 100.000 europeiske ungdommer jobbet som frivillige gjennom EVS. Ordningen er en del av Aktiv Ungdom, som sorterer under EU-programmet Erasmus+. Norge deltar i programmet på lik linje med EUs medlemsland, og det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som forvalter Erasmus+: Aktiv Ungdom i Norge.

Seminaret på Haraldsheim er obligatorisk for volontørene og skal holdes cirka midtveis i programåret. På programmet står evaluering av oppholdet i Norge så langt og refleksjon rundt personlig utvikling. I tillegg får ungdommene lære mer om Norge gjennom besøk på Stortinget, Folkemuseet og Nobels fredssenter.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...