
Idrettsbyråden har lagt frem et rekordstort idrettsbudsjett, og varsler flere flerbrukshaller i vårt område. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Kommer Korsvollhallen på hennes «vakt»?
Snart er det klart hva ny Korsvollhall vil koste, men allerede er det satt av penger til byggingen. Forhåpentligvis er den ferdig i 2020/21. Og allerede neste år får kunstgressbanene på Kringsjå og Nordre Åsen en overhaling.
Publisert: 27.09.2018 kl 17:09
Sist oppdatert: 28.09.2018 kl 11:42
KORSVOLL: Krøniken om Korsvollhallen er allerede omfangsrik. I løpet av et par års tid vil den trolig være avsluttet. I alle fall den delen av historien som omfatter alt som har skjedd før byggingen startet. Korsvollhallen er prioritert i byrådets budsjettforslag, som ble lagt frem onsdag.
Et budsjett som foreslår å investere 6,2 milliarder kroner i nye idrettsanlegg i økonomiplanperioden 2019-2022.
– Oslo har et stort behov for tilrettelegging for organisert og egenorganisert idrett i årene fremover. Det er mangel på en rekke anleggstyper, og flere av de eksisterende anleggene har behov for vedlikehold og rehabilitering, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), som sammen med budsjettforslaget legger fram en revidert Behovsplan for idrett og friluftsliv 2019-2028.
Har jobbet for hall i snart 20 år
Arbeidet for en hall på Korsvoll ble startet av foreldre for omlag 15 år siden. Underveis har det vært uenigheter i nabolaget, blant annet om plassering av hallen. Den sterke drømmen fra idrettslaget om å tilby aktivitet for områdets barn og unge i eget hus, har tidvis stått fullstendig i stampe. Reguleringsplanen for Korsvollhall ble godkjent i 2014, uten at ting av den grunn satte fart.
Det var i byrådserklæringen til det rødgrønne byrådet i 2015 at Korsvollhallen ble løftet frem som et prioritert idrettsanlegg. Det kunne sågar tenkes at hallen ville stå ferdig i løpet av den kommende fireårsperioden.
Akkurat det målet ryker, men spaden kan muligens stikkes i jorda før valgresultatet foreligger i 2019. Forprosjektet ble igangsatt i forbindelse med budsjettet for 2017.
Ferdig forprosjekt
Det siste året har det blitt jobbet med utformingen av hallen, der Korsvoll IL har vært involvert i prosessen.
Opprinnelig ble hallen anslått å koste 100 millioner kroner. Hva regningen til slutt ender på er ikke klart.
– Vi venter nå på en ekstern kvalitetssikring av forprosjektet. Den er nå helt i sluttfasen. Når den er klar vil vi få et tydeligere bilde på hva hallen vil koste, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen til Nordre Aker Budstikke.
Det er nå klart at den nye hallen også skal inneholde et forsamlingslokale, til erstatning for Korsvollhuset, et bygg som er mye brukt av lokalbefolkningen. Det skal i tillegg bygges en barnehage i tilknytning til hallen.
– Det vil gjøre at den blir dyrere enn om det bare var en ren flerbrukshall, legger byråden til.
Avsetninger i en fellespott
I økonomiplanperioden er det avsatt 2,3 milliarder kroner i ufordelte midler til diverse idrettsanlegg, blant dem flerbrukshallen på Korsvoll. Midlene vil bli fordelt til de spesifikke prosjektene når det foreligger kvalitetssikrede kostnadsanslag.
– Før satte man av midlene til prosjekter tidligere i prosessen, ved heller å ha en pott til disse, og overføre midlene når prosjektene er klare, sørger vi for at det ikke blir stående penger ubrukt, sier Hansen.
Trenger parkering
Det ligger en rekkefølgebestemmelse til grunn for byggingen av Korsvollhall, som sier at det må være opparbeidet parkeringsplasser til hallen før den kan tas i bruk.
– Vi er nå i forhandlinger med å kjøpe tomta som er satt av til parkering, sier Hansen.
På sine nettsider skriver leder i Korsvoll IL, Elisabeth Skarsbø Moen, at de forhandler med Oslo kommune om salgspris på dette parkeringsområdet. Tomten det er snakk om eies i dag av Korsvoll IL og Korsvoll Arbeiderpartilag.
Fremdriften på prosjektet avhenger av tomtekjøpet, opplyser byråden, og hallen vil trolig kunne tas i bruk i 2020 eller 2021. Hun bekrefter at byggingen kan starte før tomtekjøpet er avklart.
Lange prosesser
– Når denne hallen står ferdig, vil lokale krefter på Korsvoll ha jobbet for den i nesten 20 år, hvordan oppleves det å være byråden som får hallen realisert?
– Nå har ikke prosjekteringen vart så lenge. Men dette er gjennomgangstonen for projekter mange steder i byen. Lokalt har de jobbet lenge og ønsket seg idrettsanlegg, uten at det skjedd noe av den grunn, sier Hansen.
– Og så er ikke dette min fortjeneste. Vi er et byråd som ønsker å satse på idrett i Oslo. Da er det illustrerende at mange har ventet i ti, tjue og kanskje førti år på et anlegg, som nå endelig blir realisert, legger hun til.
Hansen minner om at mangelen på idrettsanlegg i Oslo er stor.
– Vi har lavest dekning av alle de største kommunene i Norge, og er det fylket som kommer dårligst ut. Det er et enormt behov, så det er selvfølgelig hyggelig å kunne bidra til å gjøre noe med det. Byrådet har vært opptatt av å gjennomføre, ikke bare komme med fagre løfter til idretten, sier Hansen.
Kunstgressbaner
I budsjettforslaget ligger det også inne penger til å bygge nye kunstgressbaner og rehabilitere baner som har behov for det. Det er positiv lesning for Lyn og Skeid. Av fem kunstgressbaner som rehabiliteres i 2019, er både Kringsjå kunstgress 2, og Nordre Åsen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!