Nordre Aker Budstikke

Kommunen betalte nesten 50 millioner. Nå skal kjøpet granskes

Rune-bygget i Kjelsåsveien 130 - Boligbygg kjøpte andre og tredjeetasje i 2016 - for nesten 50 millioner kroner. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Skattekrim og politi troppet nylig opp hjemme hos en i kommunens og Boligbyggs innkjøpsteam. Nå skal Boligbyggs interne rutiner granskes, også det kommunale eiendomskjøpet i Kjelsåsveien skal under lupen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.10.2017 kl 17:59

KJELSÅS: I helgen har Dagens Næringsliv skrevet om hvordan kommunen ved Boligbygg KF har kjøpt opp eiendom, i regi av blant annet innleide Geir Fredriksen i Boligbyggs innkjøpsteam.

«Fredag troppet skattekrim med bistand fra politiet opp hjemme hos Andersson og Hornnæss (to av selgerne, journ. anm.), samt hos Boligbyggs Geir Fredriksen. Sistnevnte er innleid i Boligbyggs kjøpsteam som håndterer milliardverdier på vegne av skattebetalerne,» skriver Dagens Næringsliv i saken.

Bakgrunn for saken er Oslo kommunes oppkjøpsstrategi av boliger. Tøyenavtalen fra 5. juni 2013 innebar at Boligbygg skulle kjøpe 600 nye kommunale boliger innen 2017, med vekt på bydeler hvor det er få kommunale boliger.

DN skriver at Boligbygg har kjøpt opp leiligheter til en mye høyere pris enn selger kjøpte de samme leilighetene for, kun kort tid tidligere. I tillegg omhandler saken også en bygård på Ullern, som et selskap som kun hadde eksistert i tre dager skal ha kjøpt opp for 85 millioner kroner, for å selge videre til Boligbygg tre dager senere, for 105 millioner kroner.

I 2016 skrev E24 at Nordre Aker, Frogner og St. Hanshaugen var bydelene Oslo kommune hadde kjøpt mest i.

Kjelsåsveien 130

Ett av byggene Oslo kommune har kjøpt, vinteren 2016, er Kjelsåsveien 130. I første etasje av det store bygget på hjørnet av Kjelsåsveien / Grefsenveien / Kapellveien har Runes Minivarehus har holdt til i mange år.

Men vi skal tilbake til høsten 2013. Da kjøpte nemlig en eiendomsutvikler hele bygget av Kjelsås Sentrum AS, for 25 millioner kroner. Les tidligere sak om dette i Nordre Aker Budstikke, her.

I januar 2016, litt over to år senere, solgte utvikleren bygget til Oslo kommune ved Boligbygg. Ikke hele bygget, men andre og tredje etasje, og to små leiligheter vegg i vegg med Runes i første etasje, med inngang fra baksiden.

Boligbygg kjøper

Da Boligbygg kjøpte bygget, hadde imidlertid prisantydningen mer enn doblet seg, til 52 millioner kroner. Boligbygg fikk til slutt tilsagn på å kjøpe bygget til 48,5 millioner kroner, altså for 23,5 millioner kroner mer enn det ble solgt for litt over to år tidligere.


Samtidig har Rune Vedal i Runes Minivarehus kjøpt ut førsteetasjen og størstedelen av kjelleren, for ifølge Vedal selv, 8,5 millioner kroner.

For 48,5 millioner fikk altså ikke Boligbygg hele bygget, men andre og tredje etasje, og to små leiligheter vegg i vegg med Runes i første etasje.

Det betyr igjen at selger hadde en fortjeneste på 32 millioner kroner på litt over to år. Men det må nevnes at eiendomsutvikleren etter det lokalavisen kjenner til, også gjorde noe oppussing av leilighetene i bygget.

Kommunen har forkjøpsrett

Så hører også til historien at ifølge Lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder, kunne kommunen ved Boligbygg ha brukt forkjøpsretten sin høsten 2013, og sikkert spart ganske så mange millioner kroner.

I mars i år fortalte Boligbygg at de hadde pusset opp leilighetene i bygget, som da var klare til innflytting, og dermed kunne være med å oppfylle bydelens mål om å bosette flyktninger. Geir Fredriksen i Boligbyggs kjøpsteam fortalte samtidig om prosessen rundt kjøpet.
 
– Denne eiendommen var en av svært få hele bygårder for salg på markedet, og det ble bestemt å sjekke med eiendomsmegler hva som var status. Det var nemlig et meget godt bygg sett med Boligbyggs øyne, sa Fredriksen i mars.


– Boligene har også god beliggenhet, med trikk og matbutikk kun et steinkast unna. Flere budgivere var interessert, men Boligbygg hadde en god strategi. Vi tilbød selger å kjøpe enkeltleiligheter med en total kjøpesum på 48,5 millioner. Videre valgte vi å ikke kjøpe næringsdelen da dette ikke passet i forhold til Boligbyggs strategi. Vi hadde meget kort budfrist, og selger valgte å selge leilighetene til oss, fortalte Fredriksen videre.

I tillegg:

– Etter at leilighetene var kjøpt, startet Boligbyggs prosjektseksjon med full oppussing av både boliger og fellesarealer. Nå har alt fått en moderne, god og nøktern standard, med nye rør- og ventilasjonssystemer som en av flere større endringer.

– Alvorlige påstander

Boligbygg reagerer på informasjonen som fremkommer i DN i helgen, og skriver følgende i en pressemelding:

«Dagens Næringsliv (DN) har i dag publisert en sak der Boligbyggs boligkjøp for Oslo kommune omtales. I denne saken fremsettes det alvorlige påstander om foretaket og vår kontakt med enkelte aktører i eiendomsmarkedet.


Da DN tok kontakt første gang var foretaket i gang med en intern gjennomgang av rutinene. I begynnelsen av september fikk foretaket kjennskap til informasjon om selgere av boliger og eiendommer som vi tidligere ikke kjente til. På bakgrunn av dette ble BDO engasjert for å gjennomføre en risikokartlegging spesielt knyttet til kjøp av boliger etter direkte henvendelse fra selger og uten annonsering.»

Videre skriver Boligbygg at denne undersøkelsen indikerer at det er behov for å styrke rutinene ytterligere når det gjelder loggføring, dokumentasjon og risikovurdering. Dette arbeidet skal nå være i gang, og foretaket har samtidig stanset alle kjøp direkte fra selger.

Ekstern granskning

Boligbygg viser videre til ny sak i Dagens Næringsliv, og at det der fremsettes nye alvorlige påstander, og på denne bakgrunn engasjerer Boligbygg et eksternt selskap for å gjennomføre en granskning.

– Påstandene har en så alvorlig karakter at Boligbygg av hensyn til ansvaret som arbeidsgiver og tilliten til foretaket iverksetter en granskning av de fremsatte påstandene, sier Boligbyggs direktør Jon Carlsen i pressemeldingen.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Boligbygg som bekrefter at det er samme Geir Fredriksen som er sitert i lokalavisa i forbindelse med kjøpet i Kjelsåsveien 130.

Hva med Kjelsåsveien?

– Kan Boligbygg KF bekrefte at også dette kjøpet av leiligheter i Kjelsåsveien 130 vil bli gjennomgått av Boligbygg, med referanse til det å granske interne rutiner, i forbindelse med slike kjøp?

– Det kan vi bekrefte, sier kommunikasjonsrådgiver Anine Johnsen i Boligbygg Oslo KF, som ikke ønsker å kommentere mer rundt saken.

Mandag ettermiddag sender også Frp ut pressemelding i anledning saken:

FrP ber byrådslederen orientere om Boligbygg Oslo KF

 
Og viser til nevnte saker i Dagens Næringsliv. FrPs Peter N. Myhre mener påstandene er svært alvorlige og krever at bystyret får detaljene i saken redegjort for av byrådet.

-Jeg har mandag sendt et skriftlig spørsmål til byrådslederen hvor jeg ber om han vil sørge for å gi bystyret en orientering om saken i førstkommende bystyremøte 25. oktober. Med tanke på alvorsgarden i sakens natur forventer jeg at bystyret for all relevant informasjon fra byrådsleder Johansen, sier Peter N. Myhre i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...