
Velleder Per M. Olsen på Solemskogen, og hvor beboerne har private avløpsløsninger. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
Kommunen peker på forurensningsloven. Nekter beboerne private tømmeordninger
Velleder på Solemskogen er ikke spesielt fornøyd med den nye tømmeordningen.
Publisert: 14.01.2020 kl 09:10
Sist oppdatert: 27.01.2020 kl 13:06
SOLEMSKOGEN: Nordre Aker Budstikke omtalte også i fjor tømmeordningen der det ikke er lagt inn vann- og kloakksystem som det er gjort andre steder, blant annet på Sørbråten og på Solemskogen. Til nå har beboerne hatt privat tømmeordning – Norsk Gjenvinning har vært en av leverandørene på Solemskogen.
Fra 1. januar har kommunen selv overtatt styringa, Norva24 har vunnet anbudet, og skal tømme på vegne av kommunen og Vann- og avløpsetaten.
– Vi blir tvunget inn i et regime av Vann- og avløpsetaten som ikke gir økt kvalitet på avløpsløsningene på Solemskogen. Vi får en tømmeavtale som vil koste oss mye mer enn den ordningen vi har hatt, som var med Norsk Gjenvinning. Normalt skulle man tro at man gjennom å samle volumet fra hele Oslo, som det nå er gjort, skulle få en billigere løsning. Men vi ser her det motsatte. For tette tanker er det vel også naturlig å tømme når de er fulle, og ikke at man tømmer de når man samtidig er i området, sier Per M. Olsen, fra Solemskogen velforening, til Nordre Aker Budstikke.
Han fortsetter:
– Vi har fram til nå hatt en velfungerende løsning fra Norsk Gjenvinning for tømming av svartvann og gråvann. Selskapet har faste sjåfører som kjenner alle anlegg og utfordringer på Solemskogen. I tillegg har beboerne på Solemskogen hatt en serviceavtale for renseanleggene, hvor det er årlig kontroll. Om renseanleggene ikke fungerer tilfredsstillende eller lignende, kan man få pålegg om utbedringer eller ekstra tømming.
– Jeg får nå daglig henvendelser fra frustrerte beboere på Solemskogen om den nye ordningen, legger han til.
– Dyrere
Per M. Olsen har også satt opp et regnestykke med vanlig rutetømming fra april til oktober, som utgangspunkt. Tømmesatsene vedtatt i Oslo bystyre, er 540 kroner per kubikkmeter, inkludert merverdiavgift blir det følgende regnestykke:
- Kostnadene for 6 m3 tank: 6 x 675 = 4050
- Kostnadene for 12 m3 tank: 12 x 675 = 8100
Olsen viser til at med dette som utgangspunkt, øker tømmekostnadene med henholdsvis 38 prosent og 31 prosent, sammenlignet med prisene Olsen oppgir at Solemskog-beboere betalte i 2019:
For 6 m3:
- Tidligere tømmeavtale for Solemskogen velforening: 2936
- Ny avtale med VAV: 4050
- Differanse: 38 prosent
For 12 m3:
- Tidligere tømmeavtale for Solemskogen velforening: 5625
- Ny avtale med VAV: 8100
- Differanse: 44 prosent
Olsen legger til at blir tanken full i den ordinære tømmeperioden som nevnt over, og tanken må tømmes etter bestilling så gjelder priser for ekstratømming, ifølge Olsen uavhengig av om Norva24 skulle være på Solemskogen for annen tømming, eller ikke.
– Det samme gjelder for all tømming perioden oktober til april, ekstratømming med den nye ordningen, sammenlignet med tidligere ordning, gjør prisforskjellen enda høyere, ifølge hans utregninger.
Han opplyser videre at det er 65 boenheter og rundt 170 beboere i Solemskogen-området.
Byrådsavdelingen
Nordre Aker Budstikke har kontaktet byrådsavdeling for miljø- og samferdsel, og oversendt kommentarene til velleder Per M. Olsen. Dette svarer byrådssekretær Kristin Brenna i en mail til avisa:
– Forurensningsloven krever at kommunen må overta kontroll og tømming av små, private anlegg for å beskytte drikkevann, natur og menneskers helse fra forurensing. Den som eier eller er ansvarlig for det private anlegget må selv ta stilling til når det skal tømmes. Gebyret dekker de faktiske kostnadene for god og sikker tømming og kontroll. Noen vil få økte kostnader, men de fleste får tømming til samme eller lavere kostnad med ny ordning. Vann- og avløpsetaten er nå i en tidlig fase med ny ordning og samler data for mest mulig effektiv kjøring og tømming.
Byrådsavdelingen legger også med henvisninger til forurensningsloven. Se lenger ned i saken.
Hvor mange får det billigere?
Nordre Aker Budstikke har spurt opp igjen og bedt om mer informasjon rundt det at ny tømmeordning i regi av kommunen skal bli billigere for noen. Om dette gjelder beboere på Solemskogen, eller om hvor mange som får tømming til samme pris som tidligere i samme område. Det spørsmålet er det Vann- og avløpsetaten som skal kommentere:
– Solemskogen har 60 eiendommer. VAV har registrert at 38 eiere hadde avtale med tømmefirmaet som velforeningen hadde forhandlet frem en avtale med. Andre har hatt avtale med andre forskjellige tømmefirmaer. Vi kan ikke, utover dette, si noe om antall husstander på Solemskogen som får rimeligere eller samme pris på tømming. Prisinformasjonen som står i hver enkelt avtale mellom et privat firma og beboer er ikke offentlig informasjon vi kan gi fra oss. Gjeldende pris er bestemt av bystyret. Den er basert på selvkostprinsippet. Den forholder vi oss til, ifølge kommunikasjonssjef Kjetil Bjørnsrud, i Vann- og avløpsetaten.
Han opplyser videre at for hele Oslo gjelder den nye tømmeforskriften for 748 eiendommer som har innlagt vann, men som ikke er tilknyttet offentlig avløpsnett.
Forurensningsloven
Byrådsavdelingen viser også til følgende: Forurensingsloven: (§ 26 første ledd https://lovdata.no/lov/1981-03-13-6/§26) sier at kommunen har plikt til å sørge for tømming av slam og avløpsvann fra mindre, private anlegg. Tidligere ordning var ikke i tråd med kravet om kommunal tømming i forurensingsloven. Riktig drift av anleggene reduserer forurensningsfaren til vann spesielt og til naturen generelt. Behovet for tømming varierer mye mellom de ulike eiendommene avhengig av hvor mange mennesker som bor der og hvilken størrelse de har på avløpsanlegget sitt. Tømmehyppigheten vil også variere med hvilke typer avløpsanlegg eiendommen har. Det vil i all hovedsak være den ansvarlige selv som tar stilling til hvor ofte det er behov for å tømme avløpsanlegget på den enkelte eiendom. Dette slås fast i § 5 i Oslo kommunens forskrift om tømming av slam og avløpsvann fra mindre anlegg (https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2018-09-05-2317). Gebyret eierne betaler dekker de faktiske kostnadene kommunen har knyttet til tømmeordningen og tilsyn.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!