«Kommuneskogene er Oslos stolthet»
Fra den nye byrådssaken: Markagrensa skal ligge fast. Byrådet vil styrke Marka som et pionerområde for restaurering av rikere og villere natur.
Publisert: 26.10.2018 kl 20:08
Sist oppdatert: 26.10.2018 kl 21:10
MARKA: I byrådssak 211/18 ønsker byrådet å gi overordnede mål og retningslinjer for forvaltning og drift av Oslo kommunes skogseiendommer, og vil erstatte de mål og retningslinjer bystyret vedtok i 2005.
Oslos stolthet
Fra sammendraget i byrådssaken står det blant annet følgende:
«Kommuneskogene er Oslos stolthet. Helt siden Oslo kommune kjøpte det første skogsområdet i 1889, har målet vært å sikre god tilgang på frilufts- og naturopplevelser i umiddelbar nærhet til byen. Gjennom mange år har friluftsliv- og verneinteressene vært det bærende grunnlag for forvaltning og drift av kommuneskogene. Byrådet mener dette er et viktig prinsipp å videreføre.»
I tillegg til å verne om kommuneskogene, vil byrådet også sikre byens befolkning tilgang på kortreiste, storartede naturopplevelser.
«Markagrensa skal ligge fast. Byrådet vil styrke Marka som et pionerområde for restaurering av rikere og villere natur, og overlate byens viktige naturarv i minst like god stand til de neste generasjonene.»
Flerbruksprinsippet
En viktig forutsetning for å ta vare på Marka i et langsiktig perspektiv, er at «brede lag» av befolkningen tar kommuneskogene i bruk til friluftsliv, naturopplevelse og idrett, som også er viktig i et folkehelseperspektiv.
«Mulighet til å oppleve naturens stillhet og ro er viktig i en storby som Oslo, og blir enda viktigere i årene fremover når byen vokser. Byrådet er opptatt av å legge til rette for bedre kanalisering av ferdsel og vedlikeholde mye brukte stiertraséer og løyper. Enkelte steder kan det ved behov etableres nye traséer.»
Flerbruksprinsippet skal fortsatt være førende ved forvaltning og drift av kommuneskogene:
«Forvaltning og skjøtsel skal legges opp på en måte som tar hensyn til forholdet mellom friluftsliv, idrett og naturvern. Og ved konflikt mellom forskjellige interesser, skal hensynet til naturvern, friluftsliv, vannforsyning, dyreliv og fiske gå foran kravet om størst mulig økonomisk avkastning av skogsdriften.»
Og de som har hest, kan nok glede seg ekstra:
«Kommunal forskrift om ridning i Oslo kommunes skoger foreslås opphevet. Dette innebærer at det vil være tillatt å ri på stier og veier i kommuneskogen, men ikke utenom sti og vei, jf. friluftsloven. Det legges også opp til at det skal være tillatt med elsykler på veiene i kommuneskogen, men ikke på stier.»
I tillegg står det at kommunen skal utføre forebyggende tiltak for å avverge rovviltskader på husdyr, men byrådet foreslår videre at det ikke skal være tillatt med kvotejakt på gaupe og lisensfelling av andre store rovdyr i Oslo kommunes skogeiendommer.

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) på Sognsvann ved tidligere anledning. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)
Vil gjøre skogen villere
– Mange reagerer på det visuelle ved flate- og snauhugst. Det er fordi folk er glad i skauen og forventer å møte en opplevelse av skog, ikke av enormt store felt hvor skogen har forsvunnet, sier Johansen.
I samme sak sier Johansen at han håper på at kommunens plukkhugst skal inspirere andre grunneiere i Marka.
– Det river litt i hjertet når en ser store områder som er hugget helt flatt. For Oslo kommune er det viktig å sørge for gode friluftsområder der det er hyggelig å ferdes, sier miljøbyråd Berg. Vi vil gjøre Oslo-naturen litt villere, slik den var, og få frem det biologiske mangfoldet - her kan du lese hele saken i Aftenposten.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!