Nordre Aker Budstikke

Korona skaper nye forsinkelser for ferdigstillelsen av møteplassen

Arbeidene på John Colletts plass er godt i gang. Her fra mars i år. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Først skulle den være ferdig i 2019, deretter ble det flyttet til 17. mai 2020, og så 1. juli. Nå er torg og møteplassen på John Colletts plass ytterligere forsinket. – Vi har tatt én viktig lærdom av dette prosjektet, sier Høyre-politiker Sidsel Kjeldaas Salte.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL: I mars startet gravearbeidene på John Colletts plass på Ullevål, som skal oppgraderes til torg og møteplass, i regi av Bydel Nordre Aker. Veien til en ny John Colletts plass har vært lang, og humpete. Det hele startet med en arkitektkonkurranse, som Dronninga Landskap vant, tilbake i 2016.

Opprinnelig skulle plassen være ferdig i 2019, med en prislapp på ca. 10,6 millioner kroner, men i 2018 måtte planene nedskaleres da bydelen ikke fikk innvilget mer enn fire millioner kroner i en støtteordning fra Oslo kommune. På dette tidspunktet hadde forprosjektet allerede kostet over 3 millioner. Dette skapte splid i bydelsutvalget.

Fikk tilbud de ikke kunne akseptere

Da anbudsinnbydelsen ble lagt ut i slutten av september 2019 hadde bydelen et internt mål om å holde kostnadene innenfor en ramme på 3,3 millioner kroner, som da var gjenværende midler avsatt til prosjektet. Det går frem av saksdokumentene som ble presentert for bydelsutvalget (BU) torsdag 14. mai.

«Anbudene var forutsatt å være inne i løpet av oktober 2019. Frist for ferdigstillelse og åpning av ny plass ble satt til 17. mai 2020 forutsatt at alt gikk etter planen. Under budsjettbehandlingen før nyttår satte bydelen av 400.000,- ekstra av egne midler for gi prosjektet litt mer spillerom. For å ende opp med et tilbud vi kunne akseptere viste det seg at vi måtte gjennom to ekstra runder. De første tilbudene vi fikk inn (25.10.2019) lå godt over en million over det vi kunne akseptere,» skriver bydelen i sakspapirene, som viser at de første tilbudene lå på mellom 4,6 og 5,9 millioner kroner.

Dermed be prosjektet endret igjen, hovedsakelig ved at man gikk over til standard asfalt og jordblanding, ifølge bydelen. Den andre anbudskonkurranse gikk ut med forutsetning om at prosjektet kunne få gratis kantstein fra Oslo kommunes lager, men da dette i ettertid viste seg ikke å være mulig, måtte en tredje anbudskonkurranse utlyses.


«Et par av entreprenørene signaliserte at de kunne se om de hadde gjenbrukssten liggende som de kunne tilby for en rimeligere sum. Kombinert med en justering av spesifisert beplantning og noen andre detaljer endte da totalprisen på et nivå som bydelen kunne håndtere uten at det gikk vesentlig utover utformingen av plassen. Etter en intern evaluering av innkomne tilbud kunne da bydelen meddele at Braathen Landskap ville bli tildelt kontrakten i tråd med justert anbudsgrunnlag og tilbud levert 12.12.2019 på 3.082.612,-» skriver Bydel Nordre Aker.

Da arbeidene startet i begynnelsen av mars, var frist for ferdigstillelse 1. juli 2020. Men som mye annet er også dette prosjektet forsinket av koronaepidemien. Prosjektet er nå i gang igjen, og det arbeides mot en ferdigstillelse i september 2020. Bydelen ønsker å ha en offisiell åpning av plassen, men dato og rammer rundt denne er fortsatt høyst usikker.

Møtte mange hindringer

«Selv en relativt liten sak som opprustning av en plass kan bli ganske kompleks. I denne sammenheng har saken vært forelagt Byantikvar, Bymiljøetat, Vann og avløp, Sporveien og Plan- og bygningsetat som alle har hatt sine interesser som skulle ivaretas. Disse interessene har gitt til dels sterke føringer på de skissene som først ble laget og hvilke endringer som har blitt gjort underveis,» skriver bydelen i saksfremlegget til bydelsutvalget.

I BU-møtet 14. mai kommenterte Sidsel Kjeldaas Salte (H), som også sitter i bydelens Miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS), at Bydel Nordre Aker har tatt én viktig lærdom av dette prosjektet:

– Bydelen bør ikke stå ansvarlig til siste slutt i et prosjekt som dette. Mye har skjedd; husk hvordan dette har endret seg siden starten. Dette er ikke noe administrasjonen i bydelen bør stå for.


Det vises til at Byantikvaren har lagt føringer på forholdet mellom plassen og Vestgrensa 2 (kinobygget). («Dette har gitt føringer på materialbruk, bl.a. bruk av stedstypisk sten (ikke Kina-sten) og at vegetasjonen som etableres må holdes lav slik at den ikke skygger for mye for fasaden»). Sporveien ville ikke at arbeidene skulle berøre trikkesløyfa, og både trikk og buss måtte kunne gå uforstyrret både under og etter arbeidene. De har også hatt innsigelser på hellingsforhold, men har ikke villet oppgradere dekket rundt trikkeskinnene i denne omgang. Vann- og avløpsetaten har hatt krav til lokal håndtering av overvann og etablering av regnbed, mens Plan- og bygningsetaten blant annet har stilt krav til undersøkelse og håndtering av forurenset grunn.

I tillegg er forholdet til kinobygget fremdeles uavklart. Eierne ønsker en endring av bruken av bygget, og bydelen har tidligere påpekt at John Colletts plass ideelt sett burde sees i sammenheng med innholdet i bygget. Tidligere i mai var et innbyggerforslag, støttet av BU, om å etablere kulturhus i kinobygget, oppe i bystyret, men ble avvist. Les mer om det her.

Farten i Sognsveien

Under diskusjonen i bydelsutvalget 14 mai, løftet Berit Kåvik (SV) opp at når bydelen «ruster opp den lille plassen for et stort beløp», bør man få utredet om fartsgrensen i Sognsveien, som er 40 km/t, burde settes ned. Det ble vist til at plassen er et kollektivknutepunkt for trikk og buss, og at mange ferdes der i rushtiden.

– I byrådsplattformen sier byrådspartiene at det kan vurderes 20 km/t enkelte steder, kommenterte hun.

Linnea Dahr (MDG) påpekte at de under dørbanking i området før valget i fjor høst hadde fått veldig mange innspill om at det er vanskelig å være fotgjenger i området.


BU-leder Bente M. Larsen svarte at dette kan settes opp som en egen sak til behandling i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i bydelen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...