Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Korsvoll-professor mottok Akademikerprisen

Hans Petter Graver, her avbildet som preses i Det Norske Videnskaps-Akademi da han offentliggjorde vinneren av Abelprisen i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB

Juss-professor Hans Petter Graver mottok onsdag Akademikerprisen 2020. Gjennom sitt arbeid som forsker, og som formidler, er årets prisvinner en rollemodell for andre akademikere, og en verdig vinner av Akademikerprisen 2020, sier juryleder Merete Nilsson.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KORSVOLL / SENTRUM: Prisen ble delt ut onsdag formiddag under Akademikernes høstseminar Akademisk frihet under press på Grand Hotel.

– Det er utrolig inspirerende å få en slik pris. Jeg ser prisen ikke bare som en hyggelig hyllest av meg, men og som en anerkjennelse av hvor viktig det er at vi har en kritisk og uavhengig rettsvitenskap, som et grunnlag for, og som et korrektiv til statens myndigheter, sier prisvinner Hans Petter Graver i en pressemelding.

Graver er bosatt på Korsvoll.

Siden 2008 har Akademikerne delt ut Akademikerprisen til personer som har utmerket seg med sin forskning, bidrag til akademisk frihet og kunnskapsformidling.

Juss-professor Hans Petter Graver har mottatt Akademikerprisen 2020. Foto: Akademikerne / Pressefoto

– Graver mottar prisen for sin omfattende, solide og tverrfaglige forskning. Han bringer frem ny kunnskap på det juridiske feltet, utfordrer etablerte sannheter – og bidrar til en opplyst debatt der hensynet til rettsikkerheten er i høysetet. Dette er viktig i en tid der den kunnskapsbaserte dialogen og diskusjonen utfordres, sier Nilsson.

Juryen trekker frem at Graver deltar aktivt i samfunnsdebatten. Han har vært en tydelig kritiker av saksbehandlingen og innholdet i regjeringens forslag til fullmaktslov som ble utarbeidet da pandemien traff Norge i mars. Han har også hatt en sentral stemme i debatten om EØS-saken i NAV.

– Prisvinneren fremstår med sterk integritet, og bruker sin fagekspertise på en uredd og forståelig måte i offentligheten, sier juryleder Merete Nilsson ifølge pressemeldingen

Gravers forskning spenner fra rene juridiske emner som forvaltningsrett og europarett, til retorikk, rettshistorie, profesjonsetikk og rettssosiologi. Juryen trekker særlig frem vinnerens forskning på dommeres uavhengighet og rettssikkerhetens vilkår.

Hans Petter Graver er professor ved Det Juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, der han i perioden 2008-2015 var dekan. Han mottok i 1986 H.M. Kongens Gullmedalje for sin doktoravhandling Den juristskapte virkelighet. Graver er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og er preses i perioden 2019-2021. Han er æresdoktor ved Universitetet i Uppsala i 2020, Universitetet i Heidelberg (2017) og Universitetet i Helsingfors (2010). I 2019 ble han valgt som æresmedlem av Juridiska föreningen i Finland.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...