Nordre Aker Budstikke

Korsvollelever flyttes til ungdomsskolen på Engebråten

Korsvollelever som bor øst for Langmyrveien blir flyttet til Engebråten ungdomsskole fordi det er fullt på Nordberg. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er for lite kapasitet på Nordberg ungdomsskole til å ta imot alle elevene fra Korsvoll skole. Derfor foreslår Utdanningsetaten å sende elever også til Engebråten. Det er en løsning FAU på Korsvoll er lite fornøyde med.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2016 kl 15:36

KORSVOLL/OSLO: Tall for Nordberg skole viser at skolen vil ha for mange elever i forhold til skolens kapasitet fra skoleåret 2017.

«Det er ikke mulig å utvide Nordberg skole da tomten er fullt utnyttet etter utvidelsen av Kringsjå/Elverhøy skoler. Tilgrensende områder er regulert til friområder og det er lite sannsynlig å få disse omregulert til skoleformål» skriver Utdanningsetaten i et høringsdokument for skoletilhørighet på ungdomstrinnet, som nå er sendt ut.

Onsdag ble også forslagene til nye inntaksgrenser på barneskolen lagt frem. 223 elever ved 12 skoler blir berørt. Se hvilke skoler det gjelder her.

Grense ved Langmyrveien

Grensen foreslås å gå ved Langmyrveien/Bålveien/Carl Kjelsens vei/Nilserudkleiva. Elevene vest for denne grensen vil ha ungdomsskoletilhørighet til Nordberg skole, og elevene øst for denne grensen vil sokne til Engebråten skole. I 2017 vil det anslagsvis utgjørde 19 elever til Nordberg og 58 til Engebråten.

Utdanningsetaten (UDE) foreslår dermed at Korsvoll skole, som i dag sender elever til ungdomstrinnet på Nordberg skole, fra skolestart 2017 skal avgi elever både til Engebråten og Nordberg skoler.


Slik grensene er satt i høringsutkastet vil dette medføre at 19 elever går fra Korsvoll skole til Nordberg skole og 58 elever til Engebråten skole ved overgangen til 8. trinn i august 2017, ifølge tall fra UDE.

Den geografiske grensen for hvilke elever som skal til hvilke skoler, foreslås å gå ved Langmyrveien/Bålveien/Carl Kjelsens vei/Nilserudkleiva (se kart). Elevene vest for denne grensen vil ha ungdomsskoletilhørighet til Nordberg skole, og elevene øst for denne grensen vil sokne til Engebråten skole, foreslår UDE.

Må redusere antall elever på Nordberg

Nordberg skole har per i dag cirka 650 elever, omlag 100 flere enn den er bygget for.

– Tre klasser er plassert på Kringsjå skole, og én klasse har måttet ta i bruk ett av våre spesialrom. Vi er i utgangspunktet bygget som en seksparallell skole, og da har vi ikke plass til alle de elevene som tidligere kom til oss, sier Nordberg-rektor Jan Heidel, til Nordre Aker Budstikke.

Nordberg skole har ikke plass til alle elevene som sokner til den. Dermed må endel Korsvoll-elever til Engebråten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

FAU: – Har ikke blitt hørt

FAU ved Korsvoll skole ble varslet om de mulige endringene allerede før sommeren. Leder Gro Nygaard forteller at de flere ganger har vært i kontakt med UDE om denne saken.

– Vi har sagt tydelig hva vi mener, med det har ikke blitt tatt hensyn til, sier hun.

FAU mener situasjonen har oppstått fordi UDE og kommunen ikke har planlagt godt nok for elevveksten.

– Kapasitetsproblemet som dukker opp nå har vært kjent lenge. Vi ønsker ikke en endring av inntaksområdene nå, men vil beholde kapasiteten på Nordberg mens det lages en helhetlig langsiktig plan, sier Nygaard.


LES OGSÅ: Åpnet nytt skolebygg for Kringsjå og Elverhøy

Vil ikke splitte elever

Når UDE likevel foreslår å dele barna på Korsvoll mellom to ungdomsskoler, har FAU på Korsvoll spilt inn flere punkter de mener etaten må ta hensyn til. Disse vil bli utdypet og sendt inn som høringssvar i løpet av høsten.

For det første mener FAU at man må unngå å splitte elevene i små grupper til én av skolene.

– Her har vi ikke blitt hørt. Det blir anslagsvis under 20 elever til Nordberg ungdomsskole og det mener vi er for lite. Det fører til at et par elever fra en klasse vil overføres til en annen skole enn resten av klassekameratene neste år. De må beholde minst tilsvarende én skoleklasse på Nordberg, sier Nygaard.

FAU mener videre at de nye grensene er lite forutsigbare, og at informasjonen kommer for sent.


– I høringsnotatet sier UDE at grensene er veiledende og avhengige av plass. Dette skaper utrygghet og uro. Endringene kommer dessuten for kort tid før dagens 7. klassinger skal starte på skolen, sier Nygaard.

Ikke tilrettelagt skolevei

FAU på Korsvoll peker dessuten på at det ikke er noen etablert skolevei mellom Korsvoll og Engebråten.

– Vi har som forutsetning, og UDE har muntlig vært enige, i at skolevei må på plass før endring av grenser. Det er ikke nevnt i høringsnotatet. Det er vi svært misfornøyde med, sier FAU-lederen.

Hun understreker at FAU på Korsvoll skole ikke mener Engebråten er noen dårligere skole enn Nordberg, men at de er misfornøyde med UDEs prosess og forslag til grenser, samt de sosiale konsekvensene oppsplittingen av elvene vil få.

UDE: – Ikke midlertidig

– Hvorfor ender man med en midlertidig løsning nå, istedenfor å finne en permanent løsning, når det var kjent at det ville oppstå kapasitetsproblemer på Nordberg?

– Utdanningsetaten ser det ikke som en midlertidig løsning at Korsvoll skole skal avgi elever til to ungdomsskoler. Nordberg skole er dimensjonert som en skole med 6 klasserekker på hvert trinn, men har de siste årene tatt mot 7 klasser på hvert trinn, svarer Heidi M. Skjebstad, kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten, på spørsmål fra Nordre Aker Budstikke.

Hun forklarer at paviljongen, som tidligere har vært brukt av Nordberg skole, måtte tas ned, siden den ikke lenger hadde godkjenning. Tomten Nordberg skole ligger på er nå fullt utnyttet og det er ikke mulig å utvide skolen.

– Utdanningsetaten vurderer den beste løsningen til å bruke av den ledige kapasiteten på Engebråten skole, som ligger i gangavstand for elevene på Korsvoll skole, sier Skjebstad.

Vurderer gangvei

– Det er ikke tilrettelagt skolevei fra Korsvoll til Engebråten. Dette er etterlyst av FAU på Korsvoll, men er ikke nevnt i høringsutkastet. Hvordan skal skoleveien fra Korsvoll til Engebråten sikres fra høsten 2017?

– Med dagens veisystem er elevenes gangavstand innenfor grensen på fire kilometer, som vurderes som akseptabel gangavstand for en ungdomsskoleelev. Utdanningsetaten er i dialog med Bymiljøetaten om tilrettelegging av gangvei og gangbro som kan forkorte skoleveien for en del av elevene. Utdanningsetaten får også bistand fra Bymiljøetaten til å vurdere andre nødvendige tiltak. Om det i høringen fremkommer ytterligere forhold som bør belyses, vil disse også bli vurdert, sier Skjebstad.

– Hvilke planer legges for å løse kapasitetsutfordringene på Nordberg, på lang sikt?

– Det utredes langsiktige løsninger for å dekke ungdomsskolebehovet i bydelen. Ett av tiltakene som vurderes er permanent utvidelse av Engebråten skole. Utdanningsetaten vil komme tilbake til dette i høringsutkastet til skolebehovsplanen som sendes på høring 15. mars 2017, sier hun.

Nordre Aker Budstikke skrev tidligere i uken om hvilke langtidsplaner UDE vurderer for Nordre Aker, før det konkluderes i forslaget til skolebehovsplan, som presenteres til våren. Disse ble presentert for lokalpolitikerne nylig.

Her går det blant annet frem at Nordberg skole i fremtiden kan bli avlastet av en ny ungdomsskole på Voldsløkka, samt at en ny skole på Frysja vil kunne avlaste Korsvoll.

Endrer inntaksområder til ungdomsskolene

Men det er ikke bare neste års ungdomsskoleelever fra Korsvoll som omfattes av endringene UDE foreslår.

I høringsnotet for skoletilhørighet på ungdomstrinnet, som er sendt ut 21. september, varlser etaten at fra skolestart 2017 vil «skoledefinerte inntaksområder» benyttes for alle skoler med ungdomstrinn, slik at alle ungdomsskoler i Oslo benytter samme ordning for inntak.

«Skoledefinerte inntaksområder fungerer slik at ungdomsskoletilhørighet defineres ut fra hvilken barneskole elever tilhørte da de startet på barneskolen, altså den skolen de har nærskolevedtak ved. De aller fleste ungdomsskolene praktiserer denne ordningen allerede, men seks ungdomsskoler har siden 2012 hatt adressedefinerte inntaksområder. Dette gjelder Bjørnsletta, Fagerborg, Granstangen, Morellbakken, Sofienberg og Øraker skoler» skriver UDE.

Videre hevdes det at denne endringen vil ha liten praktisk betydning for skolene som har hatt adressedefinerte inntaksområder.

Ny grense mellom Engebråten og Morellbakken

Det geografiske området avgrenses av Grefsenveien, Glads vei, Kapellveien, samt Bråtenalleen. De elevene som har bostedsadresse vest for denne grensen, vil sokne til Engebråten skole på ungdomstrinn. Elever med bostedsadresse øst for grensen sokner til Morellbakken skole på ungdomstrinn.

«For at ordningen skal fungere best mulig, både forvaltningsmessig og praktisk, innføres en geografisk grense i de tilfellene der én barneskole avgir til to ungdomsskoler. Dette gjelder barneskolene Grefsen, Korsvoll, Møllergata, Slemdal og Toppåsen skoler» skriver UDE.

Grefsen skole, som avgir elever både til Morellbakken og Engebråten skoler på ungdomstrinnet, får en ny geografisk grense som samsvarer med tidligere fordeling av elever.

Det geografiske området avgrenses av Grefsenveien, Glads vei, Kapellveien, samt Bråtenalleen. De elevene som har bostedsadresse vest for denne grensen, vil sokne til Engebråten skole på ungdomstrinn. Elever med bostedsadresse øst for grensen sokner til Morellbakken skole på ungdomstrinn, ifølge UDE.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...