Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Dette handler ikke om fattigdom!

Korsvollmoren som vil fjerne barnetrygden

RABALDER: Reaksjonene lot ikke vente på seg da stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) fra Korsvoll forslo å droppe barnetrygden. Foto: ARKIV/KRISTIN TUFTE HAGA

Fattigere barn og overstyring av fattiges pengebruk, er blant det som menes om stortingsrepresentantens forslag om å fjerne barnetrygden. – Veien ut av fattigdom går gjennom arbeid - gratis barnehage og skolefritidsordning vil få flere foreldre i jobb, mener Kristin Vinje (H).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.05.2015 kl 16:42

KORSVOLL: Høyres stortingsrepresentant og leder av Høyres kunnskapsutvalg i stortingets utdanningskomite og selv firebarnsmor, Kristin Vinje fra Korsvoll, foreslår å erstatte dagens barnetrygd med gratis barnehage og skolefritidsordning.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Staten bruker rundt 15 milliarder på barnetrygd hvert år. Vinje vil bruke pengene annerledes.

– Skal skolen lykkes med å gi elevene like muligheter, uavhengig av foreldrenes bakgrunn og økonomi, må vi styrke tidlig innsats. Derfor vil jeg erstatte dagens barnetrygd med gratis barnehage og skolefritidsordning, sa Vinje til Dagbladet.

LES OGSÅ: Hvorfor heter et så fasjonabelt hus Svetter'n?

Foreldrebetalingen i barnehagene er på rundt 7 milliarder kroner årlig, og samme er skolefritidsbetalingen på rundt 3 milliarder kroner årlig.

Men reaksjonen lot ikke vente på seg. Blant annet mener UNICEF at flere barn blir fattige uten barnetrygden.

Fra nevnte sak i Dagbladet, går det også frem at professor Knut Halvorsen ved Sosialforsk ved Høgskolen i Oslo, blant annet ser på forslaget som «en gammel oldning om at fattige ikke har godt av penger», og videre for at fattige ikke skal bruke pengene feil.

Vinje er nok ikke overrasket over at et forslag om å fjerne barnetrygden, vekker reaksjoner.

LES OGSÅ: Nordre Aker: Bor vi i den beste bydelen?

Mange fordeler

– De færreste forslag er perfekte. Men mange fordeler er det ved å stryke barnetrygden, mener Vinje.

Ifølge Vinje blant annet at det skal bidra til å øke integreringen.

– Og mer kunnskap, det reduserer reproduksjon av sosial ulikhet og er omfordelende fra de med høyest disponible inntekter til de med lavest, oppsummerer Vinje.

Men hun ser også at fjerning av barnetrygden kan ha negative konsekvenser for enkelte.

– Men det kan man selvsagt se på hvordan vi kan kompensere for. De positive konsekvensene gjør at det er viktigere å utforske hvordan vi kan gjennomføre forslaget og kompensere for ulempene, enn å bare avslutte diskusjonen fordi det finnes noen ulemper med forslaget også. Hvis man bare er problemfokusert vil vi aldri komme videre med å utvikle ny politikk, sier stortingsrepresentanten fra Korsvoll.

LES OGSÅ: Tro det eller ei! Her er «tabellen» som viser at Lyn er ubestridt serieleder

Fattigere barn

UNICEF mener, i følge Dagbladet at barn blir fattigere uten barnetrygden.

– UNICEF henger seg opp i sin kongstanke om at økt barnetrygd til alle er den beste måten å sørge for økonomisk støtte til barn i familier som trenger hjelp. Dette er ikke bare mindre treffsikkert enn mitt forslag, men også å gå motsatt vei: å gi til de mange for å treffe de få. Jeg ønsker mindre foreldrerettede og mer barnerettede tiltak.

Hun fortsetter.

– For øvrig vil jeg legge til at det ikke er barn som er fattige, men foreldrene. Og, for å ta dette med fattigdom en gang for alle: Veien ut av fattigdom går gjennom arbeid og det å kunne tjene sine egne penger. Dersom barnehage og SFO blir gratis vil det være mulig for flere foreldre å la barna sine være med der, slik de selv kan være på jobb eller i jobbaktiviteter som jobbsjansen, sier Vinje.

– Det bidrar jo til at barn får like muligheter!

Ifølge Vinje, som videre understreker at forslaget om å stryke barnetrygden, ikke handler om fattigdom.

– Det handler om barn og om læring. Alt for mange barn starter i dag skolen med et handikap som mange sliter med gjennom et langt skoleliv, nemlig det at de mangler helt grunnleggende ferdigheter for læring.

– Når barnehagen gjøres gratis, vil flere delta. Og når vi samtidig styrker læringsmålene i barnehagen, betyr det at flere vil kunne fanges opp tidligere dersom de ikke har den samme utviklingen eller om de henger etter på grunnleggende læringsferdigheter. Dermed vil flere få bedre muligheter når de starter på skolen, avslutter Vinje.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...