Nordre Aker Budstikke

Kritiske til at folkevalgte holder økonomimøte bak lukkede dører

Venstres representanter i bydelsutvalget, Ingeborg Briseid Kraft, og May-Brith Døssland, vil ha budsjettkonferansen i Nydalen åpen for alle. Foto: PRIVAT

Innbyggerne i Nordre Aker og media får fortsatt ikke bli med når bydelsadministrasjonen og lokalpolitikerne skal diskutere neste års budsjett. Det skuffer Venstre, som ønsker mer åpenhet i budsjettprosessen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2017 kl 10:05

NORDRE AKER: – Politiske møter må være åpne for bydelens innbyggere, sier bydelsutvalgets nestleder Ingeborg Briseid Kraft (V).

Hun forteller at Venstre er skuffet over at budsjettkonferansen i Bydel Nordre Aker, i år satt til 7. november, fortsatt holdes lukket for publikum og presse.

Man kan ikke lukke et møte av hensyn til politisk bekvemmelighet

Har bedt om åpenhet

Budsjettkonferansen i Nordre Aker, der bydelsadministrasjonen første gang presenterer sine planer for neste års budsjett for bydelsutvalget (BU), har gått bak lukkede dører i flere år. Slik har det imidlertid ikke alltid vært, viser denne saken fra 2007.

Venstre har flere ganger de siste årene foreslått at møtene igjen skal være åpne, men har ikke nådd fram hos de andre partiene i BU.


I BU-møtet 7. september fremmet Venstres representanter i bydelsutvalget, May-Brith Døssland og Ingeborg Briseid Kraft, nok en gang forslag om å holde dørene åpne. Det fikk kun partiets egne stemmer, pluss én fra Miljøpartiet de Grønne.

– Vi møtte motstant fra samtlige partier. Administrasjonen argumenterte med at dette var en konferanse og ikke et møte, men det synes jeg er en tynn argumentasjon. Administrasjonen har invitert oss lokalpolitikere til å få informasjon om og diskutere budsjettet, og når politikere møtes for å snakke om politikk, da er det et møte, sier May-Brith Døssland.

«Snakke fritt»

I fjor skrev Kraft et innlegg i Nordre Aker Budstikke, der hun på det sterkeste oppfordret administrasjonen og BU-lederen om å endre praksis.

«Begrunnelsen for å lukke møtet var at administrasjonen da kunne være mer åpne, og at man kunne «snakke fritt». Loven sier imidlertid at alle møter i folkevalgte organer skal gå for åpne dører. Unntak fra dette må ha hjemmel i lov, og for å gjøre en lang research kort: det finnes ingen hjemmel for å lukke budsjettmøtet i Nordre Aker. Det er ikke lov å skjerme budsjettbehandlingen for åpen diskusjon,» skrev Kraft.

LES HELE INNLEGGET HER.


– Noen mener at vi kan være mer åpne når møtet er lukket for offentligheten, men man kan ikke lukke et møte av hensyn til politisk bekvemmelighet, sier Kraft i dag.

– Det som ikke tåler dagens lys, bør heller ikke sies i dette møtet, poengterer hun.

Vil ha mer engasjement

De to Venstre-politikerne tror en mer åpen budsjettprosess vil gi større forståelse i befolkningen for de prioriteringene som blir gjort i det endelige budsjettet.

– Det er lettere å forstå utfordringer og prioriteringer når vi er åpne, sier Døssland, som ønsker tilstedeværelse og engasjement fra innbyggerne i bydelen.

– Vi lokalpolitikere er befolkningens ombudsmenn, og det må vi ta på alvor, sier hun.

Bydelsdirektør: Opp til politikerne

Bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ifølge bydelsdirektør i Nordre Aker, Øyvind Henriksen, er budsjettkonferansen et arbeidsmøte der bydelsdirektøren ønsker å få tilbakemeldinger på om de salderingsforslagene det jobbes med er i samsvar med bydelsutvalgets prioriteringer.

– Som i alle andre budsjettprosesser er ikke de samtalene vi har offentlige før bydelsdirektøren offentligjør sitt forslag til budsjett i november, sier han.

Han understreker at det er opp til lokalpolitkerne å avgjøre om møtet skal være åpent eller ei.


– Det er ingenting i veien for å gjøre dette til et åpent møte, men da måtte vi tilpasse temaer og diskusjoner til dette med mer fokus på overordnede utfordringer, enn knyttet til konkrete grep, sier han.

LES OGSÅ: BU gjorde ingen endringer på bydelsdirektørens budsjettforslag for 2017, bortsett fra å flytte på 400.000 kroner

BU-leder: Vanskelig med åpen konferanse

BU-leder Per H. Christiansen (H). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Bydelsutvalgsleder Per H. Christiansen (H) understreker overfor Nordre Aker Budstikke at konferansen ikke er et møte hvor det tas beslutninger.

– Bydelsdirektør og de fleste BU-medlemmene ønsker at flest mulig av seksjonsledere og andre nøkkelpersoner redegjør under en uformell konferanse. Dette vil bli vanskelig dersom denne er åpen, sier han.

BU-lederen er ikke enig i at befolkningen og media ikke får informasjon om bydelsbudsjettet selv om konferansen er lukket.

– Når komiteene og BU behandler budsjettet vil publikum og presse få all informasjon de ber om, sier han.

Budsjettet vedtas i desember

Bydeldirektørens forslag til budsjett offentliggjøres i løpet av november. Det skal behandles i komiteene, før bydelsutvalget vedtar det endelige budsjettet i sitt møte 14. desember.

Bydelsbudsjettet har en ramme på omlag halvannen milliard kroner, og skal dekke funksjonsområdene «Administrasjon og fellestjenester», «Barnehager» og «Oppvekst», «Helse og omsorg» og «Sosiale tjenester og ytelser».

I forslaget til Oslo-budsjett, som ble lagt frem av byrådet i forrige uke, går det frem at Nordre Aker kan få et kutt på cirka 10 millioner kroner sammenliknet med 2017. Halvparten av dette skyldes oppdatering av de såkalte kriteriene. Det vil si at endringene i befolkningen tilsier at skal skal være mulig å redusere tjenestetilbudet tilsvarende.

Dette innebærer blant annet en reduksjon på barnehageområdet på 6 millioner kroner, og en økning på sosiale tjenester med 8 millioner kroner.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...