Nordre Aker Budstikke

En av disse kan ha laget fremtidens store oppfinnelse

Nicolas Hall i Statoil, omkranset av østlandsvinnerne Leonora, Mats, Pernille, Jasper, Lars Christian, Josefine, Martin, Hillevi, Alva, Sunniva, Sander og Ludvig. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er i barna som går på skole i dag at fremtiden ligger, sier Nicolas Hall i Statoil, som fredag presenterte Østlandsfinalistene i Prosjekt Fantasi på Teknisk Museum.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.12.2015 kl 15:50

KJELSÅS: Helt siden juni har Statoil, i samarbeid med landets fem vitensentre, arrangert en konkurranse blant barn og ungdom om å komme opp med fremtidens oppfinnelser. Hva er fremtidens teknologi og hvordan skal den brukes?

Fantasien – og kreativiteten – har blomstret.

– Her er alt fra jakken som gjør seg om til en stol, til romstasjoner som samler solenergi i atmosfæren og sender den til jorda, oppsummerer Hall.

LES OGSÅ: Se hva 30-åringene fant da de åpnet 19 år gammel tidskapsel på Teknisk museum

2300 ideer

Den siste, en idé fra 17-årige Hillevi, hadde ingeniørene og vitenskapsfolkene i Statoil ikke vært i nærheten av å tenke på selv engang.


– Ideen er revolusjonerende, og viser at barn og unge tenker utenfor boksen. Selv om denne oppfinnelsen ikke er mulig i dag, vet vi jo ikke hva som kan lages om 20 eller 30 år. Det er veldig inspirerende å se hva de har kommet opp med, sier Hall, som har sittet i juryen og som er selv er subsea-ingeniør i Statoil.

I alt 2300 ideer kom inn til konkurransen i løpet av et halvt år.

– Intel gjennomførte en tilsvarende konkurranse i USA, der de fikk inn 5000 bidrag. At vi greier nesten halvparten i Norge, på et halv år, mener jeg illustrerer godt den kreativiteten og skapergleden som finnes i Norge. Det er spennende for fremtiden, sier Hall.

Teknisk Museum på Kjelsås. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Vil inspirere til realfag

Energigiganten har lagt ned mye penger i konkurransen, blant annet i promotering og filmproduksjon. Av de 2300 bidragene som er kommet inn, er det valgt ut 20 regionvinnere fra fem landsdeler.


Av disse 100 regionvinnerne skal igjen 10-15 plukkes ut i januar, og Statoil skal produsere oppfinnelsene – i alle fall i modellvarianter. Disse skal turnere vitensentrene i Norge, fra høsten 2016 og i 2017. Til Teknisk Museum kommer den trolig våren 2017.

– Hva får Statoil ut av dette? En investering for fremtiden?

– Statoils Morgendagens Helter støtter prosjekter innen idrett og kultur. Men også realfag. Det er jo skolelevene som skal forme fremtidens teknologi, sier Hall. Han legger til at det er nettopp denne generasjonen som skal finne ut hvordan fremtidens energibehov på jorda skal dekkes.

– Derfor ønsker vi å stimulere til at flere får interesse for, og senere vil studere, realfag. Og å se ideene som kommer fra så unge deltakere er fantastisk spennende og motiverende.

LES OGSÅ: Hvem har utmerket seg i 2015? Vi trenger din hjelp til å nominere ÅRETS NAVN nå!

Vet ikke hva fremtiden bringer

Jan Alfred Andersson, leder for Vitensenteret på Teknisk museum på Kjelsås, sier Prosjekt Fantasi-samarbeidet med Statoil har vært helt i museets ånd.

De unge oppfinnerne fikk også se nærmere på eldre oppfinnelser, som finnes på museet, med Dag Andersen.I 2016/17 er det kanskje deres egne oppfinnelser som kan beskues på museet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Oppfinnelsene har blitt skapt i vårt Makerspace. Vi så for eksempel i sommer at det kom mange ens ærend for å delta i konkurransen.

At flere av oppfinnelsene vil se dagens lys en gang i fremtiden er han overbevist om.


– Historien er full av oppfinnelser som man først ikke trodde var mulige, sier Anderson og forteller om den norskutviklede gassturbinen Elling, som står utstilt på museet.

Like etter forrige århundreskifte produserte den mer energi enn den forbrukte, men genererte så høye temperaturer at man dengang ikke hadde materialer som tålte belastningen. Likevel regnes den som forløperen til jetmotoren, og var inspirasjonen da de første jetmotorene ble produsert på 1930-tallet.

LES OGSÅ: Slik har de skapt festivalsuksessen på Grefsenkollen

– Og hvem vet hva som kommer ut av ideene vi har sett her i dag, når de blir utviklet videre, legger Hall til.

Et konkret eksempel på en idé han selv tror vil bli en realitet, er det Henning Bruun (9) fra Tromsø som står bak.

– Ideen heter Soundcaine – lydstokk for blinde. Toppen av stokken registrerer underlaget den er på; vann, grus, asfalt, gress også videre, og informerer brukeren om hva dette er gjennom en ørepropp.

LES OGSÅ: Teknisk museum fikk vitensentrenes «Oscar-pris»

De 20 oppfinnelsene som gikk til regionfinalen på Østlandet:

 • Forbedret boblehavn. Oppfinner: Josefine Svanqvist, 9 år, Asker.
 • Lovebear. Oppfinner: Lars Christian Kraggerud, 9 år, Oslo.
 • Tyggegummiboblebil. Oppfinner: Pernille Hedløv Aase, 8 år, Oslo.
 • Solarball. Oppfinner: Ole-Jacob Tveiten, 13 år, Siljan, Telemark.
 • Svevende bil. Oppfinner: Ludvig,7 år, Bærum.
 • Bil på vann kraft. Oppfinner: Mats Oftedal Halkes, 12 år, Oslo.
 • Snakkend tannbørste. Oppfinner: sebastian granlund, 15 år, Skien, Telemark.
 • Skorsteinsrenser 3000. oppfinner: Leonora, 15 år. Oslo.
 • Dyresnakkeren. Oppfinner: Ella Nylend Axthorne, 9 år. Os, Østerdalen, Hedmark.
 • Flyvemotel. Oppfinner: Linh Maria Huyen Ho, 12 år. Drammen, Buskerud.
 • Buksebord. Oppfinner: Riham Achalhi, 12 år, Drammen, Buskerud.
 • iBox. Oppfinner: Håkon Hannevold,12 år. Drammen, Buskerud.
 • Underjordisk gjenvinningssystem. Oppfinner: Jasper Tofte Messel, 9 år, Ski
 • Damplyset. Oppfinner: Martin, 12. Porsgrunn.
 • Jordas fremtidige energikilde henger i en tynn tråd. Oppfinner: Hillevi Kelnes, 17 år, Nedre Eiker.
 • CO2-gomlern. Oppfinner: Alva,
 • Jakkestol. Oppfinner: Håvard,
 • Strøm-i-fi. Oppfinner: Anna og Sunniva
 • Båsefly. Oppfinner: Sander, 12. Oslo.
 • Nesenn. Oppfinner: Sigrid, 15, Oslo

(Les mer om konkurransen på nettsidene til Prosjekt Fantasi)

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...