ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Driver du med musikk, teater eller dans?

Her kan du vinne 20.000 kroner!

VINNERE 2020: Simen Kraggerud (t.v.) og Jørgen Westgaard Bjelkerud vant Nordre Aker Talentpris i fjor. I år kan det bli deg! Foto: Privat / Thor Hauknes

Snart er det søknadsfrist for 2021-utgaven av Nordre Aker Talentpris. Er du ung, lovende, og trenger tilskudd til kunst-kassa? Meld deg på!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2021 kl 13:43

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NORDRE AKER: Nordre Aker Musikk- og Kulturutvalg (NAMK) har delt ut talentprisen siden 2016. Nå skal det snart brake løs nok en gang, og det gjelder å rekke påmeldingen. Ann Kristin Norum er splitter ny juryleder for prisen, og hun gleder seg til å sette i gang.

Prisen på inntil 20.000 kroner skal gå til et ungt talent innen musikk, dans eller teater, som er bosatt i Nordre Aker og som er (eller har vært) elev ved en ungdomsskole eller videregående skole i 2021 (eller er i alder fra 14-19 år som er aktiv på fritiden innen musikk, dans eller teater).

Hardt arbeid-prisen?

Ann Kristin Norum har nettopp overtatt rollen som juryleder, og gleder seg til å se hva bydelen har å by på av unge talenter. Hun har hatt mange verv i kulturbransjen, og har åpenbart peiling.

– Jeg har vært rektor og instituttleder for Norges Dansehøyskole, men nå har jeg valgt å gå av, etter 26 år som rektor. Så har jeg fortsatt arbeidet med Universitetet i Uganda, og vi skal bygge et scenehus for Department for Performing Arts and Film.

Men til tross for rikelig med erfaring, tar hun ikke lett på den nye rollen:

ANNONSE

– Jeg har blitt spurt om å overta talentprisen, etter at forrige juryleder, Jemima García-Godos, gikk av etter mange år med fantastisk arbeid. Det er ærefrykt. En stor ære selvfølgelig, og nå har jeg hoppet i det, etter at vi kom sent i gang på grunn av pandemien.

Norum forteller at hjertet hennes (selvsagt) ligger i dansen, men dans og musikk går hånd i hånd, og teater skal heller ikke kimses av.

– Dette er en aktiv bydel, og det er veldig gøy å se. Det er en god blanding av flere kunstformer her. Jeg synes det er veldig fint at vi gjør noe for de unge menneskene, som vi har mange av her i bydelen.

Men navnet i seg selv, talentprisen, skulle hun kanskje ha endret.

– Talentet i seg selv er bare ti prosent. Resten er hardt arbeid. Nå har de valgt å kalle det talentprisen, men vi kan jo se på det...

ANNONSE

Pris for alle

Ann Kristin Norum har hoppet inn i rollen som juryleder. Foto: Privat

I fjor var det jazzmusiker og trombonist Jørgen Westgaard Bjelkerud og pianist Simen Kraggerud som stakk av med prisen, delt på to. Tidligere år, har æren flere ganger gått til klassiske musikere, dansere og sangere, men Norum forteller at det ikke er noe i veien for at pønkere, rockere, hip-hoppere og band skal melde seg på.

– Hip-hop, for eksempel, har jo blitt en akademisk form. Det startet på gaten, men det har kommet seg inn i høyere utdanning, og nå skal det kanskje bli en OL-gren også! Musikken pønk og rock burde også være med, fordi det er høye nivåer der og. Det handler nok om at de kanskje tror det ikke er aktuelt å melde seg på, men talentprisen er for alle. Det hadde vært utrolig kult om de også ble med. Det må vi oppfordre til!

– Uansett hvilken sjanger det gjelder, så må man vurdere innenfor det feltet – man hører fort om de er begavede eller om de bare står der og skriker.

ANNONSE

Men høyt nivå må det altså være uansett. Norum så fjorårets deltakere, og ble imponert over de unges ferdigheter.

– Nivået var helt utrolig i fjor. Det her er ikke noen som gjør det lettvint og har fire timer øving i uka eller noe sånt.

– Jeg synes ikke det høres lettvint ut, jeg...

– Jo, fire timer er nok ganske lettvint. De her øver nok fire timer hver dag.

Her kan du se og høre fjorårets vinnere:

Simen Kraggerud og Jørgen Westgaard Bjelkerud er vinnere av Nordre Aker Talentpris 2020. Videoen er satt sammen av Janko Radovanovic ved Trikkehallen på Kjelsås. (video fra Facebook)

ANNONSE

Norum ser etter de som er skikkelig flinke, men hun mener at alle søkerne egentlig burde fått en pris hver.

– Bare det å legge inn et slikt arbeid i prosessen, er verdt en egen pris. Jeg synes jo at, i musikk, dans og drama, så er det prosessen som gjelder, ikke det endelige resultatet. Å orke å gå gjennom en sånn prosess, det burde heves mer frem. Det er ingenting som flyter av seg selv, og jeg mener det samme om eksamener. Utførelsen kan være god en dag, og dårlig en annen, men det betyr ikke at du er dårlig. Prosessen har du vært gjennom uansett.

Den nye jurylederen synes også at man må påpeke at dette er en pris, ikke en konkurranse. Søkerne skal ikke rangeres.

– Det synes jeg er viktig, fordi det skal ikke unge mennesker føle på.

Meld deg på!

Søknadsfristen for Nordre Aker Talentpris er 15. november. Selve utdelingen skal antagelig skje i Grefsen kirke 18. desember, og da får vinneren opptre.

Tidligere år har antall påmeldte stort sett ligget på rundt 15-20, men det blir spennende å se hva som skjer i år.

– Vi har vært veldig sent ute, også får vi se om koronaen har vært heftig for alle. Det har ikke vært lett å være elev. Men jeg har sendt e-post til de som meldte seg på i fjor. Man er fortsatt ung, så det er bare å prøve igjen.

Prisen kan også deles opp mellom flere vinnere, som i fjor, så man vet aldri helt hvor mange som får æren.

Journalisten har også foreslått å dele ut statuett (det må man jo ha). Norum synes det var en god idé, og skal vurdere det.

Vil du melde deg på? Her finner du påmeldingsskjema!

Tidligere vinnere av Nordre Akers Talentpris

  • 2016: Gustav Rørmark (fiolin) og Guro Eliassen Kverndokk (sang, jazz) - prisen ble delt mellom vinnerne
  • 2017: Margrét Ó. Erlendsdóttir (sang, musikalteater)
  • 2018: Ella Skorgan (dans)
  • 2019: Kevin Olsen Vadsten (bass, komposisjon)
  • 2020: Jørgen Westgaard Bjelkerud (trombone, jazz) og Simen Kraggerud (piano).

Prisen deles ut av Nordre Aker Musikk- og Kulturutvalg (NAMK), og hovedpremien er på inntil 20.000 kroner. Støttes av Frivillighetsmidlene i Bydel Nordre Aker og Nordberg Lions Club.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE