Nordre Aker Budstikke

Står i kø for å slippe inn i «fangekjelleren»

HAR GRUNN TIL Å SMILE: Pål Havnevik er mannen bak Fangene på Fortet i Nydalen. 20 av i alt 45 rom er åpnet for publikum, og interessen er enorm. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg hadde ventet at bestillingene ville starte å komme inn i dag, sier Pål Havnevik. Likevel; 7000 personer hadde allerede booket seg inn for å teste «Fangene på Fortet» i Nydalen da dørene åpnet i forrige uke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2016 kl 13:06

NYDALEN: Torsdag i forrige uke slapp de aller første kundene inn på «Fangene på Fortet», i Nydalsveien 28; En spesielt utvalgt gruppe som hadde vunnet inngang gjennom en Facebook-konkurranse.

Fredag 4. mars tok Pål Havnevik og gjengen hans imot de første betalende kundene.

Nordre Aker Budstikke møter Havnevik, gründeren som også står bak Megazone i Skandinavia, den andre åpningsdagen i Nydalsveien.

Endelig kan Pål Havnevik ønske velkommen til Fangene på Fortet i Nydalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Han er et eneste stort smil. Den offisielle åpningen skjer riktignok 1. mai. 3. mars åpnet aktivitetssenteret med de første 20 av totalt 45 rom med aktiviteter.

Gjenkjennelig konsept

Konseptet er omtrent som TV-serien med samme navn som gikk sin seiersgang på TV3 på 1990- og 2000-tallet:

Bak låste dører gjemmer det seg rom med ulike utfordringer som stiller krav til samarbeid, problemløsning, balanse, og andre ferdigheter.

FARE! Oppgavene er mange og varierte. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I det døra til rommet lukkes, har laget mellom tre og fem minutters tid på å finne ut av utfordringen og løse den. Deretter samles det poeng etter hvor godt og hvor raskt rommenes oppgaver løses. Deltakerne kan spille i mellom én og tre timer.


Oppgavne er delt inn i ulike vanskelighetsnivåer, og etterhvert som man samler poeng blir flere områder tilgjengelig. En egen VIP-avdeling åpner seg for dem som scorer aller best. Rundt om i lokalet henger skjermer hvor man kan sammenlikne innsatsen med andre lag.

Men helt likt som «Fangene på Fortet» på TV er det ikke.

– Dette er jo ikke Fort Bojar, og man må ikke kjøre rib ut hit. Vi har ikke gull, dverger og edderkopper, heller, forsikrer Havnevik lattermildt.

Det er ingen levende kryp i rommene, så dem med slike fobier kan puste lettet ut. Og greier man ikke å løse oppgaven er det heller ingen fare for å bli innesperret.

SPARK: Pål tester ut noen av rommene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


«Fangene på Fortet»-konseptet finnes allerede sju steder i Sverige, der under navnet «Prison Island». Den norske versjonen er noe tilpasset og videreutviklet, forteller Havnevik, og navnet er valgt for gjenkjennelseseffekten. Noen annen tilknytning til TV-konseptet har det imidlertid ikke.

Fra jobb til utdrikkingslag

– Så hvem er Fangene på Fortet laget for?

– Oppgavene passer for alle, fra ti år og oppover. Så langt er det hovedsakelig bedrifter og utdrikkingslag som har bestilt. Så fort foreldrene får se at dette fungerer bra, tror vi også det blir mye bursdagsselskaper, sier Havnevik.

IT-gjengen fra Coop regner med å komme tilbake til Fangene på Fortet. Det var nemlig innmari irriterende å tape, innrømmer sjefen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Kjempeartig! er den umiddelbare dommen fra en av de første deltakergruppene. En gjeng fra IT-avdelingen til Coop på Sinsen tar teambuildingen til et nytt nivå en fredag ettermiddag.


– Var det lett å skjønne oppgavene i rommene?

– Overhodet ikke. Det er kjempeutfordrende. Men desto morsommere å prøve seg igjen, sier Christian Aasan.

– Med høy innsats er det rene treningsaktiviteten, skyter en kollega inn.

Mer en dobler kapasiteten

Med litt under halvåpnet kapasitet, kan 50 personer leke samtidig. Når de resterende rommene er klare til våren øker det til 150.

– Kapaistetsmessig kunne vi tatt flere om gangen, men vi vil gi kundene en best mulig opplevelse, sier Havnevik.

Det er tsjekkiske kunststudenter som har laget veggmaleriene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I tillegg er det sitteplasser for 150 personer i kafeen og minglelokalene i hovedetasjen.

Veggene i tunnelene i kjelleren i Nydalsveien er prydet av fantastiske malerier og visuelle illusjoner. Det er malere fra en tsjekkisk kunstskole som står for dekorasjonene.

Når Nordre Aker Budstikke besøker «Fangene på Fortet» er de i full gang med å dekorere den delen av anlegget som ennå ikke er åpne for publikum.

DYBDEEFFEKT: Men dette er faktisk "bare" et veggmaleri. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Kjempestor interesse

Allerede i januar var interessen veldig stor for konseptet, da hadde 4000 personer booket tid.

– Det antaller er nå 7000. Vi har nesten 300 grupper som har booket plass. Det er kjempegøy og over all forventning. Jeg hadde trodd bestilingene skulle starte å komme i dag, når vi åpnet, sier Havnevik.

MATRIX: Malerne er i full gang med å dekorere rommene i den delen som ennå ikke er åpen for pubikum. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Megazone

Han startet selv i «underholdningsbransjen» som ekstrahjelp i ung alder på landets første Megazone, for snart 22 år siden. Nærmest som en «Askeladd-historie», tok han etter to år som ekstrahjelp over driften. Havnevik har bidratt til at det nå er flere enn 40 Megazoner rundt omkring i Norge og Skandinavia.

– Jeg har ikke blitt rik, men lever godt på Megazone. Jeg bygger sten på sten og har for eksempel ikke lånt penger til driften ved Megazone. Slik starter jeg nå også Fangene på Fortet. Men klart at der Megazone startet i mer slitne lokaler, så satser vi nå i kliss nye lokaler det koster, sier Havnevik og forteller at nær 10 millioner kroner er invester i det nye senteret.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...