ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Grefsengutt vil hylle Oslo og Akerselva:

Starter festival i Nydalen

Roar (t.v) og Sebastian på tur. Foto: Ola Rosenlund

Den splitter nye festivalen Langs Akerselva skal forhåpentligvis erobre byen – men de starter med Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.01.2022 kl 20:31

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NYDALEN: Roar Smelhus og Sebastian Carl Smedberg er slett ikke nybegynnere når det kommer til musikk og festivaler. Sammen har de tidligere arrangert Nydalen-festivalen Under The Bridge og Smedberg drifter PR-byrået Love Street Music. Nå skal de lage en unik ny festivalopplevelse i Oslo 19. til 21. august, med hyllest til byen og Akerselva.

Stort prosjekt

Roar er grefsenbeboer, initiativtaker for Nabolagsbevegelsen, Nordre Åsen-aktivist, bærekraftstrateg, jazzentusiast og antageligvis mye annet. Vi møtes på kontorfellesskapet Home workspace i det gamle bankbygget i Grefsenveien, hvor Roar er daglig leder. Det skjer mye forskjellig i lokalet, deriblant planleggingen av Langs Akerselva:

– Vi har ganske store planer. Vi vil starte i Nydalen, men vi har ambisjoner om at dette skal bli en slags kombinasjon av Elvelangs og Musikkfest Oslo, sånn at vi kan ha arenaer fra Maridalsvannet til Oslofjorden. Vi legger opp til tre dager med festival.

Roar har blant annet innredet kontoret med stoler som pleide å tilhøre Freddy frisør. Foto: Stella Oter Lindeberg

Etter planen skal Langs Akerselva 2022 ha tre eller fire scener i Nydalen – en stor scene under brua i Gjerdrums vei 11, en mindre en i Gjerdrums vei 12, og en ved Nydalsdammen. Roar forteller om to ordinære festivaldager, i tillegg til en familiedag på søndagen. Festivalen er nemlig et samarbeid med blant annet Avantor.

ANNONSE

– Noe av det som er viktig for Avantor, som bygger bydelen, er at dette også skal ha en familieprofil, og det er vi helt enige i. Så dette skal være et familiekonsept, kombinert med en skikkelig slagkraftig festival. Og særlig Sebastian, som jobber med musikk, er veldig opptatt av å holde et høyt musikkfaglig nivå.

Langs Akerselva skal også jobbe med BI:

– Vi skal ha en bærekraftskonferanse som er koblet til festivalen, som skal skje på BI på torsdagen. Så da får vi en teoretisk del om bærekraftig byutvikling, også får vi en praktisk del, som er selve festivalen og festen.

Variert opplegg

Det er mye som skal diskuteres. Foto: Ola Rosenlund

Roar og Sebastian har booket en hel haug med band og artister. Foreløpig er ikke alle annonsert, men man kan se blant annet Gundelach, Daniel Norgren (SE), Veps, Efterklang (DK) og Ellen Andrea Wang.

ANNONSE

– Musikk er ekstremt viktig for oss begge, og Sebastian jobber jo profesjonelt med det, og har tilgang på artister og dialog med mange managere. Han jobber nordisk, men har også begynt litt i Danmark, så i første omgang er planen en nordisk profil.

Han forteller at festivalens musikalske profil vil være en god blanding av indie, rock, elektronika, pop og jazz, og selv er han kanskje mest begeistret for jazzen.

– For Sebastian var Daniel Norgren helt avgjørende. Og jeg er veldig glad i Gundelach og Efterklang, som jeg har fulgt hele veien. Også hører jeg på mye, mye jazz. Ellen Andrea Wang har sagt ja til å komme til Nydalen, og hun er helt fantastisk. Vi er veldig stolte av programmet.

– Er det noen underdogs som du tenker at man burde se?

– Kanskje ikke så mye i de første artistslippene, men i neste slipp kommer det flere som vi på en måte heier på, og som vi har fulgt en stund, men som kanskje ikke har fått et internasjonalt navn enda. Så vi er veldig opptatt av nye band. Noen navn som vi kanskje kan nevne, er Beharie, Prisma og Veps.

ANNONSE

Koronakrøll

Visste du at det er både kontor og konsertlokale i den gamle banken? Foto: Stella Oter Lindeberg

Førsteutgaven av festival skulle egentlig foregå i 2021, men korona satte en stopper for festlighetene. I år satser de på å gjennomføre, og påpeker at billetter blir refundert om uhellet skulle være ute.

– Vi må jo forholde oss til korona som alle andre, men vi håper og tror at det åpner opp igjen. I 2021 måtte vi jo avlyse ganske tidlig, men vi ville gjøre noe, så vi kjørte en åpningsfest med noen flinke artister i Jakob kirke.

Og selv om det planlegges for en storslått affære, skal de fremdeles arrangere mindre konserter og events. Ett av konseptene, er eksklusive intimkonserter på kontoret:

ANNONSE

– Da inviterer vi bare rundt 30 personer. Det har vi gjort en del, og kommer til å fortsette med. Også kjører vi noe litt større – Langs Akerselva presenterer. Det gjør vi blant annet på Parkteatret med Sassy 009. Den skulle egentlig vært nå på fredag, men vi måtte flytte den til mai. Også har vi en til konsert i Jakob kirke i april.

Roar forteller at de allerede har solgt en hel del billetter, og at det litt saktere, men sikkert, også blir solgt noen nå for tiden.

– Dette er noe vi har lyst til å skape. Så da er det bare å starte.

Her kan du følge med på festivalen.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE