Nordre Aker Budstikke

Tror på seier etter valget:

La ned grunnstein til sykehuset de mener skal bygges på Ullevål

Mandag ble grunnsteinen til Parksykehuset på Ullevål lagt ned av billedkunstner Vanessa Baird (t.v.), her sammen med tidligere sjefsoverlege ved Ullevål universitetssykehus, Rolf Kåresen, og leder av Redd Ullevål sykehus, Lene Haug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus la mandag ned grunnstein til det de mener bør bli fremtiden for Ullevål sykehus. Utviklingen av Oslosykehusene har nå blitt valgkamptema, og kan bli del av høstens regjeringsforhandlinger.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2021 kl 11:44

ULLEVÅL: Bak parolen «Redd Ullevål sykehus» marsjerte et hundretalls demonstranter i et langt tog med avmarsj fra John Colletts plass mandag klokka 12. Ledet an av et kraftfullt Kampen Janitsjar, og fulgt av ridende politiets både foran og bak toget, ble de en seig og effektiv kork for lunsjtrafikken nedover Sognsveien.

Kampen Janitsjar ledet an nedover Sognsveien. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Aktivistene toget inn hovedinngangen til Ullevål sykehus foran administrasjonsbygget, og tonene fra hovedstadens kanskje mest kjente janitsjarorkester flommet innover sykehusområdet. Opptoget stanset på plenen ved siden av Søsterhjemmet, ut mot Kirkeveien og Sognsveien.

Her ble det gjennomført en seremoni med appell og taler, ledet av skuespiller og Ullevål-beboer Kim Haugen.

Aksjonen til Redd Ullevål sykehus mandag 23. august 2021. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Tidligere sjefsoverlege ved Ullevål universitetssykehus, Rolf Kåresen, holdt appell. Han har i mange år deltatt i offentlig debatt om utviklingen av Oslo universitetssykehus, og har vært styreleder i Folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus, som er fundamentalt uenige i Helse Sør-Østs vedtatte strategi om å avvikle Ullevål sykehus, og bygge et stort akuttsykehus på Aker og et samlet regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner på Rikshospitalet.

Kåresen lanserte i 2019, sammen med en gruppe med omfattende medisinsk, teknisk og økonomisk kompetanse, utarbeidet en ideskisse for hvordan Ullevåltomta kan utnyttes til å bygge nye sykehusbygg og samtidig beholde brukbar bygningsmasse. Denne fikk navnet Parksykehuset:

Det er dette sykehusalternativet Folkebevegelsen Redd Ullevål sykehus har samlet seg bak, og mener bør bygges, slik at Ullevål kan videreutvikles som akutt-, medisinsk regionsykehus, traumeenhet og lokalsykehus.

Kim Haugen, og Per Aschjem med grunnsteinen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Grunnsteinen, et skrin i rustfritt stål, ble lagt ned av billedkunstner Vanessa Baird. Hun har lenge engasjert seg sterkt i kampen for Ullevål sykehus med sine karikaturer av ledende personer i Helse Sør-Øst og i Oslo Universitetsykehus. I juni 2021 hadde hun en utstilling i Kunsthall Stavanger, hvor en hel vegg ble viet dette persongalleriet som ble kalt «The Wall of shame». Grunnsteinskrinet har tidligere vært brukt til oppbevaring av kirurgiske instrumenter, og inneholdt ved nedleggelsen:

  • Et eksemplar av undergrunnsavisen Kulverten. Den dokumenterer det folkelige, politiske og faglige engasjementet for Ullevål sykehus.
  • Et eksemplar av ideskissen til Ullevål Parksykehus
  • En kopi av Andrea Arntzens beskrivelse av sine år som forstanderinne ved Ullevål sykehus 1898-1935, og sykehusets rolle i kampen mot smittsomme sykdommer.
  • En Redd Ullevål-button som et vitnesbyrd om det folkelige engasjementet, også blant de ansatte på Ullevål. Sykehusets ledelse forsøkte å nekte de ansatte å bruke disse på jobb, noe som resulterte i diskusjoner om ytringsfrihet også utenfor sykehuset, blant annet med uttalelser fra jurist og ekspert på ytringsfrihet Anine Kierulf.
  • En sykepleiernål med Oslos byvåpen i sølv og blå emalje
  • Et eksemplar av programmet for grunnsteinnedsettelsen.

På toppen av grunnsteinen ble det plantet et asketre fra Sørkedalen. Ask symboliserer i norrøn mytologi Verdenstreet, også kalt Yggdrasil, som strekker sine greiner over hele verden, forklarte Kim Haugen.

Et asketre ble plantet over grunnsteinen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildegalleri fra hele markeringen mandag:

Valgkamp

Stortinget vedtok i desember 2019 en lånerammen for hele prosjektet til Helse Sør-Øst på 29,1 milliarder kroner. Motstanden fra Redd Ullevål sykehus har imidlertid samlet bred politisk støtte. Et stort flertall av bydelsutvalgene i Oslo er negative til nedleggelse av Ullevål uten at et alternativ med fortsatt drift er utredet, eller til storutbyggingen som er planlagt på Gaustad, slik også et tverrpolitisk flertall i Nordre Akers bydelsutvalg er.


Plan- og bygningsetaten mener planene for det nye Rikshospitalet på Gaustad er for store og har ikke anbefalt disse, og et flertall i Oslo bystyre sier de ikke vil gi støtte til omreguleringen Helse Sør-Øst trenger for å bygge på Gaustad.

Med et nei fra reguleringsmyndigheten Oslo kommune må Helse Sør-Øst eventuelt klage vedtaket inn for Kommunaldepartementet for å kunne realisere planene. Det er Stortinget som i tilfellet kan overkjøre Oslo kommunes vedtak, og derfor er utfallet av Stortingsvalget viktig for motstanderne av planen.

– Dette er histiorisk, det er grunnsteinen til Parksykehuset. Det er en symbolsk handling men den markerer at denne saken skal vi vinne. Parksykehuset er mye bedre og mye billigere enn Oslo Universitetssykehus og Bent Høies forslag, sa Redd Ullevål sykehus-leder Lene Haug. Organisasjonen har arrangert folkemøter, debatter, skrevet innlegg, høringssvar og rapporter – og delt ut over 80.000 flyers til oslofolk og 7000 buttons til ansatte, opplyste hun.

Redd Ullevål sykehus-leder Lene Haug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Saken har gått fra å være en ikke-sak, til å bli en del av regjeringsforhandlingene. Senterpartiet, SV, MDG og Rødt lover at det skal bli det, og Venstre og Frp har sagt tydelig at de ikke aksepterer noen statlig regulering. Så dette er nå på høyeste politiske hold, så denne saken kan vi nå faktisk vinne, sa Haug.


Rolf Kåresen påpekte at Parksykehuset som alternativ til HSØs plan, er et uendret Rikshospital et utbygd Ullevål sykehus og Aker som sykehus for alle fire bydelene i Groruddalen.

Rolf Kåresen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Når administrasjonen sier at de har utredet Ullevål sykehus, er det «fake news». De gjorde det kunststykket å si at Hele Rikshospitalet skulle flyttes ned hit i tillegg til den nye bygningsmassen som måtte til. Og da er det ikke det minste rart at det ble 14 milliarder dyrere enn vårt alternativ. Men realiteten er at det kommer til å koste over 30 milliarder bare i fase 1, mens det vi beregnet (med Parksykehus-alternativet) er 20 milliarder, hevdet Kåresen.

Han gikk også ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelser om at sykehuskartet er ferdig tegnet, og at det ikke er tid til omkamper.

– Dette er ingen omkamp. Dette har vi jobbet med helt siden Bent Høie vedtok det famøse målbildet i 2016. Det har vært en kontinuerlig kamp. Dette er ingen omkamp. Sykehuskartet er ikke ferdig tegnet. Dette er oppstarten på en valgkamp der vi må sørge for at partiene som vil bevare Ullevål får flertall. Da vinner vi rett og slett saken, sa Kåresen til applaus.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...