Nordre Aker Budstikke

Langt under bakken ved Sognsvann ligger minnene fra 22. juli-terroren

Allerede to dager etter terroren var blomsterhavet foran Domkirken i Oslo sentrum stort. Ifølge NTB ble det i alt lagt ned 15 tonn blomster på Domkirkeplassen i 2011 og fra ettårsmarkeringen i 2012. Foto: Berit Roald/NTB

Arkivverket har tatt vare på mange av minnene etter 22. juli-terroren.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.07.2021 kl 12:21

SOGNSVANN: Flere av statsarkivene, deriblant Riksarkivet, oppbevarer gjenstander som ble brukt i dagene etter terroren 22. juli 2011.

Norge samlet seg i tiden etter terrorangrepene. I Oslos gater ble det lagt ned tusenvis av blomster. Plassen foran Domkirken ble et hav av blomster, tente lys og et symbol på en samlet nasjon.

3.000 av gjenstandene som ble lagt ned, samlet Arkivverket inn. De fikk dessuten tilsendt minnemateriale fra inn- og utland, kommuner, organisasjoner, skoler og enkeltpersoner utover høsten. Også gjenstander fra Hole kommune, der Utøya ligger, ble samlet inn.

Stian Norli hos Riksarkivet ser gjennom noen av eskene med kosedyr og leker som barn la ned utenfor domkirken i Oslo og ved Utvika i dagene etter 22. juli i desember 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mye av dette ligger nå arkivert i de underjordiske gangene på Sognsvann. Det oppbevares blant annet dikt, bamser og tegninger. Totalt er det rundt 5.000 gjenstander og 30.000 enkeltdokumenter i samlingen etter 22. juli.

– Andektige og spente

Arkivverket har i anledning tiårsdagen for terroren laget en video om minnematerialet.

Stian Norli var en av dem som deltok i arbeidet med å samle inn minnematerialet. I videoen får han et gjensyn med minnene og forteller om hvordan arbeidet var.


– Det var veldig spesielt. Vi var veldig andektige og egentlig ganske spent på hvordan omverden ville reagere på at vi bokstevalig talt tråkket ut i blomsterhavet, forteller han i videoen.

Norli i Arkivverket ledet innsamlingen i 2011.

– Utrykkene blir litt forskjellige, man kan lese dem nesten som årringer. De første dagene er hilsenene preget av sjokk og vantro. Etter hvert ser vi lengre brev, mer ettertanke, sa han til NTB i desember 2011.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...