Synes det går for treigt:
Legger press på Bymiljøetaten for å få opp farten med nye hundejorder

Politiker May-Brith Døssland og Bella på tur ved Nils Baysvei og det som kan bli friområde for hunder i bydelen. Foto: Kristin Tufte Haga
Å gi Bymiljøetaten to år til på å opprette nye hundejorder i bydelen er i lengste laget, mener hundejorde-forkjemper May-Britt Døssland (V). Hun fikk med seg bydelsutlvalget på å be om nytt hundejordet før året er omme – helst allerede til sommeren.
Publisert: 31.03.2021 kl 12:40
Sist oppdatert: 01.04.2021 kl 09:03
NORDRE AKER: Det var i mai 2019 at bydelsutvalget i Nordre Aker sendte en henvendelse til Bymiljøetaten der de ba om at det skulle opprettes ett eller flere nye og tilpassede hundelufteområder i bydelen. Det offisielle friområdet for hundelufting i bydelen ligger i dag i en sving i Grefsenkollveien, og er ikke gjerdet inn.
I forkant av henvendelsen var det utført et møysommelig arbeid med å få innspill fra beboere og kartlegge mulige forslag. En liste på over 20 områder ble redusert til seks, som ble ansett som gjennomførbare. Bymiljøetaten svarte året etter at de jobbet med saken, og så på to av forslagene som mulige. «Det er vår intensjon å få etablert et nytt friområde for hund i bydel Nordre Aker» skrev etaten.
Etterlyste status
Snart to år etter den første henvendelsen er likevel ikke noe friområde for hund (der hunder kan luftes uten bånd hele året og også utenom båndtvangperioden) realisert.
Tidligere i år ba Venstre derfor bydelsadministrasjonen om å redegjøre for hva som er status for arbeidet med å få opprettet nye hundelufteområder, slik Nordre Aker Budstikke skrev om i mars. Da skulle saken opp i bydelsutvalgets forberedende komité; miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS).
Der kom det frem at Bymiljøetataten (BYM) jobber videre med to av de seks innsendte forslagene. Disse er del av Myrerjordet (mot Arilds vei), der det også er planer om å anlegge skøytebane om vinteren (Med gjerder kan området benyttes til hundelufting utenom skøytesesong) og ved Rektorhaugen/Ring 3 (Der det allerede står deler av et gjerde igjen etter en nedlagt barnehage).
Til bydelsutvalgsmøtet (BU) 25. mars forelå det et vedtaksforlag som sa «Bydel Nordre Aker ber BYM arbeide videre med begge aktuelle alternativer, #6 og #15 i oversikt som bydelen tidligere har sendt til BYM. Minst ett av disse områdene bør stå klare i løpet av 2021-22.» (#6 og #15 er her delen av Myrerjordet, og Rektorhaugen).
Ikke raskt nok
Pådriver for forslaget, May-Brith Døssland (V), var i BU-møtet ikke helt overbevist over at dette går raskt nok:
– Jeg er utålmodig, dette burde vært påbegynt allerede fjor sommer. Og ved å si at vi ønsker dette i 2022, ja da bruker man vel mye tid fra Bymiljøetatens side. Det er mange hundeeiere som trenger plass for hundene sine, både for dyrevelferd og helse. På Ullevålsletta (ved Rektorhaugen, journ.anm.) kan man enkelt sette opp et gjerde. Vi trenger å få realisert minst ett område i år, og jeg tenker spesielt på det på Ullevålsletta, at det kan realiseres i sommer, sa Døssland, og foreslå å stryke «2022» i vedtaksforslaget.
Det fikk hun støtte til av lederen i MPS-komiteen, Julie Myhre Barkenæs (MDG):
– Vi støtter det, for vi trenger hundejorder. Men om det blir i 2021 eller 22 var ikke der diskusjonen lå i komiteen. Men i et koronaår har mange skaffet seg hund, og jeg tror behovet for hundejorder øker. Som May-Brith sier; man kan relativt enkelt bygge ut det ene jordet, så det er et godt forslag fra Venstre.
Også resten av BU stilte seg bak å gi Bymiljøetaten frist ut inneværende år med å realisere minst ett hundejorde, og strøk enstemmig 2022 fra vedtaket, som nå sendes til etaten.
– Vi skal prøve å presse på for å få til minst ett hundejorde i løpet av 2021, oppsummerte BU-leder Bente M. Larsen (Ap) da hun klubbet gjennom vedtaket.
Hundejordet Pluto
Nå er det uansett ikke sikkert at det stopper med dette. Det er nemlig planer om enda et hundejorde i Nordre Aker. Uavhengig av denne saken jobber nemlig en prosjektgruppe i Bymiljøetaten og Sporveien for et hundejorde ved høyspentmasta på jordet ved Grefsenveien/Jupiterveien (del av «Jupiterjordet»/Sverre Enevolds plass), i forbindelse med tilbakeføringen etter oppgraderingsarbeidene i Grefsenveien.
Prosjektet har behov for å benytte deler av området under høyspentledningen til fordrøyning av overvann. Dette er et formål som med fordel kan kombineres med friområde for hund. Bydelsadministrasjonen opplyser at de jobber videre med prosjektgruppen for å få dette til, under arbeidsnavnet «Plutojordet».
Les også:
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!