Nordre Aker Budstikke

Eldrebyråden har bestemt seg:

Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven

Tone Tellevik Dahl (Ap) er byråd for eldre, helse og arbeid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) vil utlyse anbud om flere Inn på tunet-plasser for menensker med demens. Det betyr at tilbudet på Skjerven gård, som sto i fare for å bli lagt ned 1. mars, kan bli reddet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2018 kl 08:29

MARIDALEN: I forrige uke ble det kjent at Sykehjemsetaten etter en anbudsrunde flytter alle Oslo kommunes plasser med Inn på tunet - grønn omsorg, til Hauger gård i Fet kommune. Dette aktivitetstilbudet for yngre demente har inntil nå vært fordelt mellom Skjerven gård i Maridalen, og Hauger gård i Fet.

Begrunnelsen for at Skjerven gård og Kirkens Bymisjon, som driver dagtilbudet for yngre demente, tapte anbudet, var at Faldalen virksomhetssenter på Hauger gård leverte et bedre tilbud.

LES BAKGRUNNEN: Regjeringen ba Norge se til Maridalen. Nå legges demenstilbudet ned

Høyre og Frp ba om ny vurdering

Tidligere onsdag gikk bystyrerepresentantene Aina Stenersen (Frp) og James Stove Lorentzen (H) ut i Nordre Aker Budstikke og ba om at eldrebyråden tok ansvar i saken. De ønsket blant annet å se vurderingene som er gjort i etterkant av anbudsrunden, og ønsket også tall på hvor stort det reelle behovet for slike aktivitetsplasser faktisk er.

Anbudet Faldalen virksomhetssenter vant inneholder 15 plasser.

Utlyser flere plasser

Onsdag ettermiddag opplyser eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til Nordre Aker Budstikke at anbudet ble gjennomført i tråd med regler om offentlige anskaffelser.

Anbudet var ikke til politisk behandling, verken konkurransegrunnlaget eller valg av leverandør. Byråden skriver i en e-post at hun først ble kjent med saken gjennom artikkelen i Nordre Aker Budstikke.

Fordi anbudsprosessen er ferdig, sier byråden at hun ikke kan blande seg inn i avgjørelsen. Hun har imidlertid besluttet å lyse ut et ekstra anbud på flere Inn på tunet-plasser, og hun oppfordrer Skjerven gård til å delta i konkurransen om disse plassene.

I forrige runde var det kun Skjerven gård og Hauger gård som deltok i anbudskonkurransen.

Håper Skjerven gård vil delta

Det er Jon Ivar og Tori Bakke som driver Inn på tunet på Skjerven gård, sammen med Kirkens Bymisjon. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Arbeiderpartiet gikk i 2015 til valg på en omfattende eldrereform i Oslo. Vi skal ta Oslo fra en institusjonsbasert og stoppeklokkeorientert eldreomsorg til en aktiv alderdom, der eldre får være sjef i eget liv. Eiendomsskatten gjør reformen mulig. Som en del av byrådets eldrereform vil jeg utvide aktivitetstilbudet for mennesker med demens i Oslo. Derfor har jeg besluttet å utvide antallet inn på tunet-tilbud. Jeg vil be Sykehjemsetaten om å lyse ut et nytt anbud på flere inn på tunet-plasser, og jeg håper at Skjerven gård vil delta i konkurransen, sier Tellevik Dahl.

Byråden vil også be bydelene om å jobbe mer aktivt for å rekruttere mennesker med demens til ulike aktivitetstilbud.

Det nye anbudet vil inneholde minst fem plasser, det samme antallet som Skjerven gård har i dag. Tilbakemeldingene fra bydelene om deres behov for slike plasser, kan likevel føre til at anbudet blir større.

Trenger flere gårdstilbud

Ifølge byrådsavdelingen deltar det hver dag over 600 mennesker med demens i Oslo på ulike dagaktiviteter rundt om i hele byen. Dette er dagsenterplasser, der man blir hentet hjemme, får delta i sosiale aktiviteter og får frokost og middag og blir kjørt hjem igjen.

– Men vi trenger også flere aktiviteter utenfor sykehjemmene, for eksempel tilbud på gårder, spesielt tilpasset mennesker med demens som er vant til utendørsaktiviteter og dyr. Jeg har tidligere besøkt Skjerven gård og vet at dyr kan være som medisin for mennesker med demens, sier Tellevik Dahl.

Inn på tunet i forbindelse med statsrådbesøk av Bent Høie og Sylvi Listhaug på Skjerven i 2015. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Skjerven gård var arena da regjeringen la frem sin Demensplan 2020 i desember 2015.

8000 med demens

– Vi har over 8000 mennesker med demens i Oslo og det vil bli flere etter hvert som vi lever lenger og blir flere eldre i Oslo. Jeg frykter at mange er inaktive, ensomme – og en del også redde. Derfor er flere dagaktivitetstilbud for mennesker med demens en viktig del av byrådets eldrereform, sier byråden.

Hun legger til at andre viktige deler av reformen er egne demenskoordinatorer i bydelene og egne arbeidslag i hjemmetjenesten, med medarbeidere som bare jobber med mennesker med demens.

– I tillegg tilbud som aktivitetsvenn for hjemmeboende med demens, pårørendeskole og nye hjelpemidler for å skape en bedre og lettere hverdag for mennesker med demens, sier Tellevik Dahl.

Fortsatt et menneske

– Mennesker med demens kan være plaget av uro, søvnproblemer, svekket hukommelse, depresjon og redusert orienteringsevne. Men selv om man har demens, er man fortsatt et menneske som alle oss andre, med egenskaper, behov og interesser – og man skal få fortsette å få være seg selv. Det er fullt mulig å skape livsglede, sterke øyeblikk og trygghet i livet for mennesker som demens. Jeg vil stå opp for Oslos eldre og sammen med Oslo kommunes dyktige medarbeidere gjøre Oslo til en aldersvennlig by, avslutter byråden.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...