Nordre Aker Budstikke

Lei av å ta de samme turene?

Asbjørn Sørlien (82) tok en pause her for å nyte den fine utsikten utover Maridalsvannet. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

40 tips til turperler i Oslo, i den nye boka. Journalist Synne Christiansen fra Vestlandet valgte seg ut en av turene, mens sprekingen Asbjørn Sørlien (82) har sin egen favoritt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.07.2017 kl 17:20

OSLO: For ikke lenge siden ble boka «40 trivelige turer i Oslo» gitt ut, i samarbeid med Skiforeningen, Den Norske turistforening, Oslo og omegn, og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Dette er den fjerde og nyeste utgaven, og forlagsredaktør Eva Rief lover endring.

– Den nyeste utgaven har fått en kraftig revisjon med mange nye bilder og oppdatert informasjon, som for eksempel kollektiv adkomst, sier hun.

LES OGSÅ: Samson er død! Skal man kondolere?

Sandermosen til Kjelsås

Nærområdet i Nordre Aker har også fått spalteplass. Da snakker vi spesielt om turer i Nordmarka, men også turtips ved Akerselva og Torshovdalen.


Som innflytter til Oslo fra vestlandet, var jeg nysgjerrig på turtipset fra Snippen via Sandermosen til Kjelsås. Kanskje en tur som er en selvfølgelighet for de som bor på Grefsen og Kjelsås, men som er som upløyd mark for meg.

Jeg hoppet på toget i retning Jaren, fra Grefsen til Snippen. En kort og fin togtur, også gjennom skogen, på rundt 15 minutter. Da jeg gikk av, ble jeg møtt av eventyrlig skog, en flott steintunnel og noe bebyggelse.

Bare å bygge på

Jeg har lagt opp til å løpe denne turen, tilbake til Kjelsås. Boka forteller at turen er rundt fem kilometer lang. Og selvfølgelig bare å gå den, eller kanskje også sykle den?

Det går fint an å bygge videre på runden. Som for eksempel en lenger sykkeltur, enten fra Kjelsås mot Sognsvann, eller fra Kjelsås til Snippen andre veien, og videre opp mot Movatn og Damtjern.

Eventyrlige vibber på Snippen, med grønnkledd tunnel. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN


Etter noen kilometer, skimter jeg Maridalsvannet. Det er kupert terreng, og jeg har nettopp tatt meg forbi Sanner gård. På veien møter jeg mange, de fleste godt plassert på sykkelen. Faktisk mange syklister midt i fellesferien, langs turstrekket.

En av de er sprekingen Asbjørn Sørlien (82). Hans turplan er å sykle rundt Maridalsvannet denne solskinnsdagen i juli. Asbjørn forteller at å sykle den runden rundt vannet, det er noe han ofte gjør.

– Jeg synes det er så herlig å sykle. Blant annet fordi man kommer langt. I dag falt det på Maridalsvannet rundt, og kanskje videre opp på Ullevålseter. Vi får se, sier han med et smil.

Ullevålseter er også nevnt i «40 trivelige turer i Oslo». Det er en runde som blant annet tar for seg mer eventyrskog, Ullevålseter og Skjennungstunga.

Asbjørns turtips

Men det er ikke den som er den ultimate turen for spreke 82-år gamle Asbjørn Sørlien.


– Den ultimate turen for meg må være opp til Tverrsjøsstallen. Den går gjennom marka, og man kan begynne fra Jevnaker. Det er veldig fint, sier han.

Idyllisk landskap er noe som kjennetegner Nordmarka, med gårder, elver, vann og mye trær i nærheten. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

Og gjentar at han synes sykkel er et veldig bra fremkomstmiddel når man ferdes i naturen.

– Man har mye bedre tid med sykkel, fordi man som nevnt kommer så langt på kort tid, og får sett så mye. Jeg sykler mye, sier Sørlien.

Turen min går mot mål, og den avslutter på beste Oslovis. Plutselig er man i et boligfelt på Kjelsås, og kan ta trikken tilbake mot sentrum. Så kort vei er det til Marka.


På veien møter man kupert terreng, med både asfalt, åpent landskap og skogsvei. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

Turer for alle årstider

I boka «40 trivelige turer i Oslo» er det mange tips for de som ønsker å turterritoriet og er lei av å gå de samme turene. Det er turer fra øst til vest, og nevner Østensjøvannet, Maridalsalpene, Lysakerelva og Akerselva. Det er bare noen.

Forlagsredaktør Eva Rief mener boka kan være til stor hjelp og inspirasjon.

– Boka gir praktisk informasjon med turkart og symboler som angir om turen passer for den som sykler eller triller barnevogn, tar en dukkert eller bare vil drikke en kopp kaffe underveis. I tillegg får man både inspirasjon til turer, men også fakta om kulturhistorie og plante- og fugleliv som ligger bak, sier Rief.

Forfatter av boken, Fridjof Funder, er mannen som har valgt ut turene. Det er hans favoritturer man får lese om i boken.

God merking. Her er noen av turene man kan oppleve i Nordmarka. Foto: SYNNE SOFIE CHRISTIANSEN

LES OGSÅ:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...