Nordre Aker Budstikke

Byrådet overkjørte Bymiljøetaten

Søndre Sandås er en tidligere husmannsplass ved Sognsvann som eies av kommunen. Naturvernforbundet i Oslo og Akerhus leier eiendommen. Foto: Christian Fredrik Borg

Bymiljøetaten mente det ville oppleves udemokratisk og urettferdig for andre aktører om Søndre Sandås gård ved Sognsvann ble leid ut til Naturvernforbundet Oslo og Akershus (NOA) uten ekstern utlysning. Det lyttet ikke byrådet til, og NOA fikk flytte inn til en årlig leie på 5000 kroner.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

SOGNSVANN: Søndre Sandås er en gammel husmannsplass. Den ligger som en grønn øy på den god brukte utfartsparkeringen ved Sognsvann. Naturvernforbundet i Oslo og Akerhus har siden 2018 hatt tilhold på det som er Bymiljøetatens eiendom.

Da hadde de i flere år allerede uttrykt ønske om å kjøpe eller leie stedet.

I 2014 innhentet Eiendoms- og byfornyelsesetaten to takster for eiendommen. Markedsverdien ble fastslått til henholdsvis 5,3 og 7,35 millioner kroner.

Det påfølgende året fikk natur- og miljøvernorganisasjonen tilbud om å kjøpe eiendommen. Prisen ble satt til midtpunktet mellom de to takstene, drøyt 6,3 millioner kroner.

Naturvernforbundet syntes det var for dyrt. De ville dessuten at kommunen skulle forplikte seg til å la organisasjonen opparbeide en «markaport» som nærmeste nabo.


Søndre Sandås er en tidligere husmannsplass ved Sognsvann som eies av kommunen. Naturvernforbundet i Oslo og Akerhus leier eiendommen. Foto: Christian Fredrik Borg

Bymiljøetaten reagerte

Naturvernforbundets ønske om å gjøre hovedbygningen på Søndre Sandås til kontor var en del av en større plan om å lage «markaporten» ved Sognsvann. Saken og eiendommen ble derfor overført fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten til Bymiljøetaten.

Slik har vi jobbet

I arbeidet med sakene om «grønn adkomst» og Søndre Sandås har Nordre Aker Budstikke gjennomgått og kartlagt en rekke dokumenter. Det inkluderer flere hundre sider med sakspapirer, utredninger, vurderinger, illustrasjoner og dialog.

Dokumentene er innhentet gjennom innsynsbegjæringer og offentlige postjournaler.

Flere av kommunens virksomheter har nektet innsyn i noen av dokumentene de besitter. Avslagene er påklaget og noen er omgjort.

Det som fremkommer i sakene, er basert på dokumentene.

Byrådsavdeling for miljø og samferdsel har hatt hovedansvaret for prosjektet. De har fått anledning til å svare på kritikken. Naturvernforbundet har også flere spørsmål.

Har du synspunkter? Tips til andre saker? Kontakt gjerne Nordre Aker Budstikkes journalist på e-post christian@nab.no.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

I 2018 utarbeidet Bymiljøetaten en prosjektbeskrivelse for «grønn adkomst» - en ny «markaport» - ved Sognsvann. Det ble også sett nærmere på utleie og overføring av Søndre Sandås.

Bymiljøetaten skrev i sin faglige vurdering at vanlig kommunal praksis er å utlyse ledige kommunale bygninger eksternt.

Utleien av Søndre Sandås ble aldri utlyst. I stedet fikk Naturvernforbundet tilbud om å leie den for 5000 kroner årlig. Det reagerte Bymiljøetaten på:


«(...) vil kunne oppfattes som udemokratisk og ugjennomsiktig», skrev etaten i sin faglige vurdering om saken.

Årlig betaler Naturvernforbundet 5.000 kroner i leie for eiendommen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Brudd på erklæring

Videre påpekte Bymiljøetaten:

«Dette bryter med flere viktige punkter i byrådserklæringen og kan i tillegg kan [sic] komme i konflikt med regelverket om statsstøtte.»

Byrådserklæringen fra 2015, eller byrådsplattformen, var grunnlaget for det rødgrønne byrådet i Oslo.


I den faglige vurderingen opplyste etaten at de mente prosessen ville kunne oppleves urettferdig av andre. Bymiljøetaten har tidligere blitt kontakt av lignende organisasjoner om Søndre Sandås.

På dokumentets siste side viste Bymiljøetaten til tre konkrete formuleringer fra byrådserklæringen for 2015 til 2019.

Ordene rettferdighet, demokratisk og gjennomsiktig er uthevet.

Bymiljøetatens faglige vurdering av en «grønn adkomst» ved Sognsvann handlet også mye om påståtte brudd på barådserklræingen.

Vil ha lavere leie

For de tre hovedbygningene og eiendommens uteområdet betaler Naturvernforbundet årlig 5000 kroner i leie. Det er minimumsbeløpet for foreninger som leier bygninger av Bymiljøetaten.

Slik ser leiekontrakten mellom Bymiljøetaten og Naturvernforbundet ut. Foto: Skjermbilde

I disse dager jobbes det med å lande en 40-årig avtale for eiendommen. Den skal vedtas i bystyret, men saken ligger nå hos Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. Naturvernforbundet foreslo i november 2018, etter at de hadde flyttet inn, lavere leiepris i den nye kontrakten:


«Leieprisen må være symbolsk. (...) Siden virksomheten er klart utadrettet og publikumsorientert, og NOA påtar seg ansvaret for å holde eiendommen i god stand, ser vi det som rimelig med en helt symbolsk leie — f.eks. kr 1,- pr år», skrev daværende styreleder Gjermund Andersen i Naturvernforbundet i brevet til byrådssekretær Daniel Rees i MDG.

Betalte mer før

Naturvernforbundet holdt hus på Vøienvolden gård på Sagene inntil flyttingen til Sognsvann. I nesten 25 år var det organisasjonens hovedbase. Da var leieutgiftene til Naturvernforbundet betydelig høyere, viser flere av årsberetningene deres. Det er Fortidsminneforeningen som er eier av Vøienvolden gård.

De siste tre årene på gården i Maridalsveien var leieprisen over 150.000 kroner årlig. Det har Naturvernforbundet også oppgitt overfor kommunen.

Høsten 2018 flyttet Naturvernforbundet inn på Søndre Sandås. Nødvendig bruksendring var ikke i orden, og hovedbygget ble ulovlig brukt som kontor. Dette har Bymiljøetaten tidligere svart på:

– Naturlig sammenheng

Nordre Aker Budstikke har forelagt kritikken for Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel. I en e-post skriver de:

– Bymiljøetaten har de senere årene i økende grad tatt i bruk utlysning når kommunale arealer og bygninger er aktuelle for langsiktige leieavtaler. I denne saken har det vært dialog mellom kommunen og Naturvernforbundet helt siden 2013, med sikte på at Naturvernforbundet skal disponere bygningene på Søndre Sandås.

– Da bystyret i 2018 vedtok Behovsplan for idrett og friluftsliv 2019-2028, hvor videreutvikling og styrking av innfallsportene til Marka, blant annet på Sognsvann, var et prioritert tiltak, ble det naturlig å se disse sakene i sammenheng.

Søndre Sandås har adresse Sognsveien 231 og ligger ved parkeringsplassen på Sognsvann. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hvem bestemte at Naturvernforbundet skulle få leie for 5000 kroner årlig?

– Avtalen har samme type vilkår som i tilsvarende avtaler for hytter i marka, som etaten leier ut til blant annet andre frivillige organisasjoner og skoler, svarer byrådsavdelingen på spørsmålet.

Byråden: Ingen bløff

– Hvorfor er 5000 kroner en passende årsleie?

– Bystyret vedtok 27.11.2002 i sak 458/02 at nominell festeavgift for allmenne formål skal settes til 5000 kroner per år. Dette er samme årsleie som i andre leieavtaler med tilsvarende formål.

Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG), har besvart ett av spørsmålene i saken.

– Er byrådserklæringen en bløff?

– Nei, byrådet jobber for å nå de ambisjonene som er satt i byrådserklæringe, sier hun i e-posten.

Byråd for miljø- og samferdsel Sirin Hellvin Stav (MDG). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Fremstår godt forankret

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus har blitt forelagt Bymiljøetatens påstand om udemokratisk oppfatning av utleien. På spørsmål om de er enige og hva de syntes, svarer styreleder Nikolai Norman:

– Naturvernforbundet har gjennom de siste 25 år utviklet et konstruktivt og nært faglig samarbeid med Bymiljøetaten, som blant annet omfatter biologiske retningslinjer for skogforvaltning og drift av Frønsvollen.

Han sier videre at organisasjonen tilrettelegger for «det enkle friluftsliv og naturvern». Det mener Norman at kommunen betrakter som verdifullt for befolkningen.

– Ved å tilby Søndre Sandås til Naturvernforbundet sikret kommunen Oslos befolkning et tilbud i tilknytning til en av markas viktigste innfallsporter. Tilbudet fremstår som godt forankret i kommunens målsetning, skriver Norman i en e-post.

– Nøktern

– Utgiftene deres til leie lå på rundt 150.000 kroner årlig før dere flyttet til Søndre Sandås. Nå betaler dere 5000 kroner i året. Synes dere det er riktig med en så stor reduksjon?

– Naturvernforbundet har påtatt seg kostnadene med en omfattende oppgradering av det tidligere bolighuset som vilkår for bruksendring til kontor, herunder HC-adkomst, ventilasjon tilkobling til avløp med mer, skriver han.

Og legger til:

– Årlig leie er i samsvar med annen kommunal utleie til ideelle organisasjoner. Sammenholdt med vilkår som tilbys idrettsprosjekter i Oslo, er fordelen nøktern.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...