Nordre Aker Budstikke

Med kjettinger mot Akerselva-planene:

– Lenker oss fast om nødvendig

Med kjettinger som virkemiddel stilte aksjonistene opp i Nydalen torsdag formiddag. Foran er Per Østvold, leder i Oslo Elveforum. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Demonstrantene fra Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas Venner med klar melding til byrådet, dersom de gjør som Plan- og bygningsetaten og sier ja til å bygge på Akerselva-kulverten i Nydalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NYDALEN: – Vi er her med en symbolsk lenke i dag. Men den dagen gravemaskinene kommer vil vi lenke oss fast, om nødvendig, sa Per Østvold, leder i Oslo Elveforum.

Torsdag ettermiddag arrangerte de sammen med Miljøforeningen Akerselvas Venner demonstrasjon på Gullhaug torg, der Avantor planlegger å oppføre to bygg. Det høyeste på 70 meter. Plan- og bygningsetaten har sendt sin innstilling til byutviklingsbyråden, der de anbefaler Avantors planforslag.

Demonstrasjon mot byggeplanene på Gullhaug torg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I strid med elvevernet

– PBE innrømmer at planen er i strid med Kommuneplanens bestemmelser for høyder, og den er i strid med byggeforbudssonen på 20 meter fra Akerselvas bredder. Dette bygget, som vil stå seks meter over den 12 meter brede kulverten, vil gjøre det umulig å gjenåpne Akerselva, sa Are Eriksen, leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner.

– De kunne også sagt at det strider mot målsettingen om å gjenåpne lukkede elver og bekker, la han til.


Siden 2000 er 3,5 kilometer av 14 lukkede bekker åpnet.

– Men fortsatt er 25 prosent at hovedvassdragene lukket, og 75 prosent av sidebekkene. Skal man fortsette med samme hastighet som til nå vil det ta 600 år før alle Oslos elver er åpnet igjen. Vi må gi byrådet et spark bak. Dette er et så alvorlig brudd at vi ikke har sett maken tidligere. Her vil PBE gi tillatelse til å bygge ikke bare ved, men oppå Akerselva, sier Eriksen.

Are Eriksen, leder i Miljøforeningen Akerselvas Venner, holdt en flammende appell. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ser dårlig ut i miljøhovedstadsåret

Han viser til at gjenåpningen av elver og bekker var et viktig argument da Oslo ble kåret til Europeisk miljøhovedstad 2019.

– Å gi tillatelse til å bygge oppå Akerselva er ikke akkurat noe å skryte av for et rød-grønt byråd i Miljøhovedstadsåret 2019 - eller valgåret 2019 for den saks skyld, sier Eriksen.


Gullhaug torg er i dag egentlig regulert til et enda høyere bygg. Denne reguleringen ble vedtatt av bystyret i 2010. De nye byggene har større grunnflate, og trenger dermed en ny reguleringsplan.

– Det er sjokkerende at de tror de skal få gjennomslag for dette, i 2019, sier Julie Løddesøl, nestleder i Oslo Elveforum. Bydelene Nordre Aker, Sagene, Byantikvaren, Vann- og avløpsetaten og Bymiljøetaten har uttalt seg kritisk til om planene om å bygge nærmere elva enn 20 meter.

– Vi ønsker at byutviklingsbyråden sier nei til forslaget, og ikke godtar en delvis overbygging av Akerselvakulverten, legger hun til.

ELVEVOKTER: Nestleder i Oslo Elveforum, Julie Løddesøl. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Flom og overvann

Løddesøl sier det er hensynet til elvas randsone som bør veie tyngst.


– Flom kommer gjerne overraskende på oss, og hvis ikke elva har mulighet til å bevege seg, går den i høyden, sier hun.

Bymiljøetaten har i sin uttalelse til planen frarådet «foreslått utbygging både fordi det planlegges å bygge svært nærme Akerselva, og videre fordi det søkes om påslipp av store mengder overvann til elva».

Avantor har tidligere svart på kritikken om at det foreslås å bygge delvis over kulverten. Blant annet har prosjektdirektør Terje Løvold uttalt:

– En mindre del av bygget ligger over en allerede lukket kulvert. Dette mener vi likevel er underordnet den overordnede utviklingsstrategien for knutepunktet Nydalen. Som vi har påpekt tidligere, har bybebyggelsen langs Akerselva siden 1800-tallet omkranset elveløpet – på lange strekninger med beliggenhet helt inntil vannkanten, stedvis også over elva, sier Løvold, i saken du kan lese i sin helhet her.

Aksjonistene på Gullhaug torg. Det er her Avantor ønsker å bygge. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Opp til byutviklingsbyråden

Nå er det byutviklingsbyråd Hanna Marcussen (MDG) som får planforslaget på sitt bord. Hun skal utarbeide en anbefaling til bystyret, som til slutt skal si ja eller nei til byggeplanene.

Tilstede under demonstrasjonen var Marcussens byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG). Han sier byrådet ikke har konkludert i saken, og at man nå skal ta seg god tid til å sette seg inn i den.

Slik illustreres bygget i det siste saksfremlegget i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn. Foto: Illustrasjon: Snøhetta / MIR, for Avantor / Cowi

– Akerselva og 20-meterssonen er vi veldig opptatt av. Elva er en livsviktig åre gjennom byen, sier Reinvang.

– Det blir sagt at det vil være en skam om byrådet sier ja til å bygge oppå Akerselva i Miljøhovedstadsåret. Hva tenker du om det?

– Andre sier at dette bygget vil kunne bli et av Norges mest miljøvennlige bygg, og at det vil være en skam å si nei til det i Miljøhovedstadsåret. Vi må se på argumentene på den ene og den andre siden i denne viktige og vanskelige saken, sier Reinvang.

– Hvor lang tid vil det ta før byråden konkluderer?

– Det vil ta den tiden det tar. Vi lar oss ikke rushe, men skal ta en god og riktig avgjørelse.

Tidligere torsdag gikk to av Arbeiderpartiets bydelsutvalgsrepresentanter ut med støtte til aksjonistene, i dette innlegget i Nordre Aker Budstikke.

Les Avantors svar på kritikken her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...