Nordre Aker Budstikke

«Mange utrolig naive foreldre der ute»

– Lettere å få tak i hasj, enn alkohol

Petter ser lyst på fremtiden, og er veldig glad for at han ble med sin mor til bydel Nordre Aker og ble med i Ut av Tåka-prosjektet til bydelen. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE/KRISTIN TUFTE HAGA

Da «Petter» for en tid tilbake skulle liste opp negative ting ved å røyke mye hasj, kom han ikke på noe særlig. Nå er han i stedet rusa på livet, har jobb, kjæreste, skal bli pappa, og takker bydel Nordre Aker for «Ut av tåka».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2015 kl 15:23

NORDRE AKER:Det er en helt vanlig ung mann i starten av 20-åra som møter Nordre Aker Budstikke. Ikke lett å se på han at han har røykt hasj jevnlig, faktisk helt siden ungdomsskolen. Det har heller ikke vært noe dramatisk ved oppveksten eller i miljøet rundt han.

En helt vanlig ung Nordre Aker-gutt, som drev med idrett, klarte seg bra på skolen, og stabilt familie- og vennemiljø. Og som av ren nysjerrighet, en dag ungdomskoleeleven skulle overnatte hos en kompis, fikk lyst til å prøve å røyke hasj.

– Det var kult nok, og noe jeg fortsatte å prøve mer gjennom sommeren. Da høsten kom og jeg begynte på videregående skole, så ble jeg en del av en gjeng som etter hvert røyket hasj jevnlig, først bare i helgene, forteller Petter.

Ikke hans egentlige navn. Av hensyn til familie og jobb, så ønsker han å være anonym.

Les også: Dette er Osloskolens Gutta på tur, med orrhane og rådyrkarbonade som ingredienser i skolekjøkkenet

Mer på videregående

Etthvert gjennom videregående, så ble det mer og mer hasjrøyking. Og Petter ble mer og mer sløv.

– Jeg kom meg jo gjennom de tre årene på et vis, og klarte greit ok karakterer. Men jeg ble jo bare mer og mer i tåka. Særlig korttidshukommelsen ble helt ille. Det å lese til prøver var kjempevanskelig, jeg husket ikke mye når jeg kom på skolen. I tillegg ble det en del fravær, særlig om morgenen. Jeg var jo ikke akkurat pigg om morgenen, etter å ha brukt kvelden før på å henge ute og røyke hasj, forteller Petter.

Likevel, han forteller også om lærere som ikke merket noe spesiell endring på Petter gjennom disse årene. De sa i hvert fall ingenting til han.

– Kanskje ikke så rart, ungdomstiden er jo for mange litt sløv og trøtt. Men det er jo ganske utrolig å tenke på nå, at det både på ungdomsskolen og på videregående er flere som røyker hasj midt i skoletida. Uten at lærere eller andre legger merke til det. Eller kanskje de bare ikke bryr seg?


Les også: Ungdom blir snillere, men stadig flere har det mer vanskelig

Mange naive foreldre

Han tror nok foreldrene hadde en mistanke om ett eller annet.

– Men de tok meg ikke på noe. Bortsett fra en far, så var det heller ingen av foreldrene til vennene mine som merket at vi røyket hasj heller. For å si det sånn, generelt mange utrolig naive foreldre der ute, mener Petter.

Og å få tak i hasj - eller cannabis - er ikke særlig vanskelig.

– Kjenner du en som røyker hasj, så kjenner noen noen som selger også. Det er jo ikke akkurat uvanlig at noen røyker hasj på fester rundtomkring. Som mindreårig er det lettere å få tak i hasj, enn alkohol, er Petters erfaring.

Jobb, rus og politiet

Etter videregående, fikk også Petter seg jobb. Dagene gikk til jobbing, og rusing på ettermiddag- og kveldstid. Han fikk seg også førerkort i denne perioden. Og nettopp bilkjøring ble det store vendepunktet i livet til Petter.

– Helt tilfeldig havnet jeg og en kompis oppe i en politikontroll. Mens vi kjørte bil og ikke minst samtidig røyket en joint. Jeg mistet førerkortet for en periode og fikk en saftig bot på mange tusen kroner, forteller Petter.

Da ble det tatt affære på hjemmefronten. Moren fikk overtalt Petter til å bli med til bydelen, og med i Ut av tåka-prosjektet. Et tilbud om hasjavvenning. Bydelen jobber etter metoden til den svenske psykologen og klinikeren Thomas Lundquist og hasjavvenningsprogrammet HAP. Bygget på forskning om hvordan cannabis påvirker brukeren akutt og over tid, og hva som skjer når man slutter å røyke cannabis.

Les også: To syklister i bredden gir fortsatt god klarering for å komme forbi

HAP

Erlend Helland er prosjektleder for HAP i Nordre Aker, med base Trikkehallen på Kjelsås.

– Hasjavvenningsprogrammet går over åtte - tolv uker, og består av individuelle samtaler med misbrukeren, eller gruppevis. Vi begynner med bevistgjøringsamtaler og eventuelt motivasjonssamtaler før programmet starter, ifølge Helland.

Programmet er delt inn i tre faser. I fase 1 er det fokus på det fysiske og medisinske.

– Med diskusjon rundt hasjbrukerens opplevelser av hasjens virkning, effekt og abstinenssymptomer, forteller Helland.

I fase 2 er det fokus på den psykologiske restitusjonen.

– Ungdommene vil føle på ensomhet, isolasjon og forlatthet. Angst og rastløshet vil forsterkes og den beroligende effekten vil avta. Men i fase 3 er fokus på det psykososiale. Da avtar abstinensene, og evnen til å analysere og reparere begynner å bli trent opp, forteller prosjektlederen.

Det trengs ingen henvisning, bare å ta kontakt med bydelen. Man kan komme til behandling med eller uten foreldre. Det er også mulig å bare stikke innom Helsestasjonen i Nydalen på mandager, helt uforpliktende, mellom 15.30 og 18.30, der sitter Erlend klar til å ta imot, bare også å ringe Erlend direkte, telefon 41749716.

Les også: Tja til fartshumper, toaletter og kanskje flyktningleir på Skar

Ingen planer om å slutte

Men da Petter dukket opp hos Erlend i bydelen, så hadde Petter ingen tanker om å slutte å røyke hasj.

– Det ga jeg jo klar beskjed om også, selv om jeg samtidig på en måte var motivert for endring i livet mitt. Men mest dro jeg vel for å gjøre moren min glad. Erlend ba meg liste opp positive og negative ting ved å røyke hasj. Det ble en lang positiv liste, tror på hele 15 punkter. Mens det var vanskelig å komme på noen negative, ler Petter.

For i dag kan ha le av det. Den gangen for ett års tid siden, var det ikke særlig morsomt.

– Man får jo tunnelsyn av å ruse seg. Man klarer nesten ikke å se eller forstå andres argumenter og innspill, og snakker bare eget språk og om egen historie, sier Petter.

Han ble likevel enig med Erlend om å prøve å kutte hasjen i en måned først. Det klarte Petter, selv om han innrømmer at det var tøft - han ble fristet til å begynne igjen.

– Man har jo ikke lyst til å droppe venner, fordi man skal slutte å ruse seg. Men problemet er jo når vennene også ruser seg. Jeg ble jo fortsatt tilbudt hasj av vennene mine, selv om jeg skulle prøve å slutte. Men jeg er stolt av at jeg klarte å si nei, forteller Petter.

Noen av de røyker fortsatt, andre har kommet seg videre i livet. Som Petter, gjennom bydelens Ut av tåka.

Les også: Kan miste hjemmet sitt i Kjelsåsveien etter 25 år!

Vise vei

Prosjektleder Erlend forteller at rundt 10 ungdommer har så langt vært gjennom programmet siden oppstart i fjor høst, og de aller fleste har kommet seg ut av rusen. I utgangspunktet var det lagt opp til en 20 prosent stilling til prosjektet, nå er den økt til 100 prosent.

– Det handler også om å forstå ungdommene, snakke mye med de, og i hvert fall ikke dømme de. Og samtidig vise vei og hjelpe de til å forstå prosessen de skal gjennom for å bli rusfrie. For eksempel: Hva er abstinenser, hva skjer når vi merker de? Erfaringen er at etter et par uker, så slipper rusen og hjernen begynner å klarne, sier prosjektlederen.

Han legger til at programmet er et lavterskeltilbud, uten ventetid. Basert på frivillighet, ungdommen må ville dette selv.

Nykter, bolig, kjæreste

Petter takker Erlend og Ut av tåka-prosjektet for at han nå har fått et nytt liv. Erlend understreker at han aller mest har seg selv å takke for at han har klart å jobbe seg ut av rusen.

– Jeg er kjempeglad nå for at jeg har kommet ut av det, det er nok foreldrene mine også. Nå har jeg fulltidsjobb som jeg trives i, egen bolig, kjæreste, og skal bli pappa. En fullstendig endring av livet mitt. Jeg er helt ferdig med rus. Og det var helt min egen skyld at jeg havnet oppe i det også, understreker Petter.

Helt vanlig ungdom

– Jeg var en helt vanlig ung gutt, klarte meg bra på skolen, hadde venner, og drev med fotball og annen idrett. Jeg var bare nysjerrig og skulle prøve en gang. Det er jo sånn det er for de aller fleste som jeg vet om fra bydelen - helt vanlige unge som får lyst til å teste!

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...