Nordre Aker Budstikke

Lise har overtatt en av landets beste skoler. Her er utfordringene hun møter

Lise Byom-Nilssen er ny rektor på Nordberg. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordberg skoleavis

Lise Byom-Nilssen er ny rektor på Nordberg skole. Her forteller hun om hvordan det er å overta en skole der elevene scorer blant de beste i landet. Og hva skal en gjøre for å forhindre hærverk?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.03.2018 kl 09:32

Denne saken ble først publisert i Nordberg skoles skoleavis. Den gjengis med tillatelse i Nordre Aker Budstikke.

NORDBERG: Vi tok en prat med den nye rektoren på Nordberg, Lise Byom-Nilssen.

1. januar overtok Lise Byom-Nilssen jobben som rektor på en av landets største ungdomsskoler.

Brakstart med utrolig sterke resultater

Nordberg er en av skolene i Norge med aller høyest resultat. Kullet født i 2004, som nå går på 8. trinn, hadde skolens beste resultat noensinne.

Fra statistikken kan det blant annet leses at prosentandelen elever som ligger på laveste nivå ikke kan oppgis. Dette skyldes personvernhensyn, og vitner om utrolig gode resulateter i engelsk, lesing og regning. Resultatnivået på de to høyeste i nivåene i lesing ligger omkring 70%. Mestringsskalaen går fra 1-5 og det er nivåene én og to som regnes som de laveste, og fire og fem er de høyeste nivåene.


Byom-Nilssen velger likevel å gi barneskolene Tåsen, Kringsjå og Korsvoll æren for resultatene.

Resultater fra UDIR (ekstern lenke).

Nordberg skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Har forbedringspotensial

– Det mest spennende vil bli de nye arbeidsoppgavene mine. Med den nye jobben kommer det naturlig nye oppgaver, jeg må ta ansvar, og nye poster på programmet. Jeg gleder meg til å bli kjent med alle elevene på skolen, og å møte dem på en positiv måte.

Den siste tiden, fra skolestart og utover høsten gjennom vinteren, har det vært en del uønskede hendelser på skolen.


– De uønskede hendelsene går på at elevene ikke føler tilhørighet til skolen og bygget, tror vi. Ledelsen har sammen med elevrådet jobbet med å skape trivsel, trygghet og tilhørighet blant elevene. Derfor har vi kommet fram til at vi som lærere, foreldre, elever skal jobbe med disse tre T’ene som standpunkt.

– Hvilke konkrete tiltak har dere gjennomført eller plan om å gjennomføre?

– I det lengste friminuttet, midttimen, ønsker vi å skape «happeninger» som elevene selv vil like. For å få hørt elevenes stemme, og hva de selv ønsker og ikke mener er optimalt, jobber vi tett med elevrådet. Vi har gjort det, men vi ønsker samtidig å bli bedre på det.

Politiet i Oslo har ikke besvart vår hendvendelse angående herværket. Etter det skoleavisa erfarer blir hendelsene politianmeldt, samt at noen blir fulgt opp av politiet i ettertid.

LES OGSÅ: Glasshuset på Nordberg er «gullstandarden»

Budsjettkutt – ikke bare Nordbergelever som blir berørt.


I 2018 vil Norberg skole bli rammet av bystyrets nye fordelingsmodell av tildelinger til skolene. Alle skolene i Nordre Aker, unntatt Morellbakken, vil få mindre å rutte med i 2018 enn 2017. For Nordbergs del vil endringen være nær halvannen million.

Lise Byom-Nilssen. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordberg skoleavis

– Gjennom 2017 har vi vært på vakt, og passet på å balansere budsjettet. I 2017 fikk vi et overskudd, som vil gjøre oss mer skodd inn i det nye året, selv med mindre tildelinger. Kapasiteten på Norberg har de siste årene vært opp mot sprengt, og vi har noen år tatt inn flere klasser og elever enn intensjonen. Senest skolestart 2017 tok vi inn en klasse mer enn intensjonen. Kommende kull vil vi ha seks klasser mot dagens syv, som gjør at vi sparer inn midler her.

På 8. og 10. trinn har vi syv paralleller, mot seks på 9. trinn. Nordberg disponerer tre klasserom på Kringsjå. Barneskolen er også i vekst, og trenger rommene selv.

– Også et av våre to naturfagrom brukes nå som klasserom for en klasse. Dette er rom vi absolutt helst skulle brukt til naturfag, sier hun og blir mer alvorlig.


– Dette er absolutt ikke ideelt, og er noe vi burde sette en strek under.

– Hvordan jobber dere for at grunnskolene dere får elver fra skal lære like mye og være på et likt nivå?

– Det er noe vi hele tiden jobber med, vi lager hele tiden planer som skal gjelde alle de tre skolene (Kringsjå, Korsvoll og Tåsen). Vi har en god dialog med skolene, men det er noe vi kan jobbe med fremover.

Faglige satsningsområder

Nordberg skole gjør som de aller fleste andre skoler og hopper fra fag til fag. I timen er det kun fokus på dette faget, men noen ganger med sammenhenger. Byom-Nilsen ønsker å få flere elever til å forstå sammenhenger mellom ulike fag og hendelser, for en bedre totalforståelighet.

– Vi ønsker å trekke sterkere bånd mellom ulike fag og ha tverrfaglige prosjekter i fagene, fortsetter hun.

Videre forteller hun oss at det optimale er at lærerne, men også elevene, er klare på målene sine. Målene må gjerne være tverrfaglige, slik at det er noe elevene kan jobbe med i flere fag, og dermed bli bedre på.

– Potensialet er stort, og det er noe skolen kan jobbe med for å bli bedre på. For eksempel kan muntlige fremføringer fokuseres på tverrfaglig. Økt læring og bevissthet rundt muntlige framføringer er noe elevene kan dra stor nytte av, i flere fag.

Trygg på at elevene er ivaretatt

Avtroppende rektor Jan Heidel går etter 9 år og 11 måneder som rektor på Nordberg ut i pensjon.

Jan Heidel var rektor på Nordberg i nesten ti år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Til skolens nettside sier han at han er glad for at det er akkurat Lise som tar over.

Videre til skolens nettside sier han at det blir vemodig å ikke skulle være her med skolens elever og ansatte, men deilig med lange morgener, mer tid til hunden og fisking.

Til skoleavisa opplyser Lise også at ny assisterende rektor er ansatt. Sveinung Bjørkøy startet i jobben 1. mars.

– Han kommer fra stillingen som avdelingsleder på Kjelsås skole, og jeg er trygg på at vi får en ressurssterk ansatt, avslutter hun.

Avslutningsvis tror Byom-Nilssen det vil bli en fordel med nær kjennskap til skolen, hun kommer fra jobben som assisterende rektor på Nordberg.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye penger elevene på Nordberg har samlet inn til kreftsaken!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...