Nordre Aker Budstikke

Mann fra Nordre Aker:

Tiltalt for koronabedrageri - beslagla én million

Politiet fant 200.000 kroner i kontanter på mannens bopel i Nordre Aker. Foto: Gorm Kallestad / NTB

En 35 år gammel mann fra Nordre Aker er tiltalt for koronabedrageri. – Svært alvorlig, sier politiet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Mannen er norsk statsborger og sitter for tiden varetektsfengslet. Saken mot ham skal opp for Oslo tingrett 24. august. Det er satt av fem uker til hovedforhandling i saken.

35-åringen skal ha utnyttet NAVs lønnskompensasjonsordning i forbindelse med koronapandemien. Ifølge politiet nekter han straffskyld.

– Dette er et av de største koronabedrageriene som er avdekket til nå. Politiet ser svært alvorlig på utnyttelse av stønadsordninger som skal hjelpe de som er blitt direkte rammet av pandemien, skriver Oslo politidistrikt i pressemeldingen tirsdag formiddag.

– Utnyttet stjålne identiteter

Tiltalen omfatter ni fullbyrdede bedragerier og åtte bedrageriforsøk. Totalt er det søkt om rundt 17 millioner kroner i lønnskompensasjon, opplyser politiet.

NAV har varslet at de vil fremme et sivilt erstatningskrav på i overkant av ni millioner kroner.


– Ifølge tiltalen er ordningen utnyttet ved at over 300 stjålne identiteter er registrert som arbeidstakere i totalt elleve selskaper. Disse fiktive arbeidstakerne er meldt inn med høy inntekt for å danne grunnlag for maksimal lønnskompensasjon. På grunnlag av de uriktige opplysningene i søknadene har NAV utbetalt til sammen rundt ti millioner kroner, skriver politiet i pressemeldingen.

Kontanter i hjemmet

– Etter utbetaling fra NAV mener politiet at et hvitvaskingsnettverk raskt overførte pengene videre. Politiet har funnet og beslaglagt cirka en million kroner av dette, opplyser politiet.

Overfor Nordre Aker Budstikke opplyser politiet at rundt 200.000 av disse ble funnet i kontanter på mannens bopel i Nordre Aker.

Politiet mener at det i tillegg er forsøkt å få utbetalt til sammen omkring syv millioner kroner fra den samme ordningen. Fremgangsmåten skal ha vært lik. Utbetalingene ble stanset da NAV fattet mistanke.

– Oslo politidistrikt og Økokrim etterforsker flere liknende koronabedragerier. Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedrageri eller hvitvasking av utbytte, og sakene har høy prioritet hos politiet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...