Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Lusalei på Kjelsås skole

Skolen drar igang lusekampanje - sender lusepinnen videre til barnehagen

Kjelsås skole tar lusa på alvor - alle 777 elevene får egen lusekam. Fredag måtte rektors hår til pers da helsesøster demonstrerte lusekammen foran elevene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2014 kl 11:48

KJELSÅS: «Det kryr av lus på Kjelsås skole. Det er ikke flaut å ha lus...sammen skal vi kaste lusa ut av Kjelsås skole...» sto det blant annet i FAUs (foreldrenes arbeidsutvalg) informasjonsskriv som ble sendt ut til alle foreldrene i forkant av den store lusefredagen ved skolen.

Alle av de 777 elevene fikk med seg hver sin lusekam hjem, og FAU har brukt flere tusen kroner på innkjøp av kammene. NRKs supernytt var også tilstede på den store lusedagen.

- Lusa skal bort

- Nå er vi så lei lus ved skolen - den skal bort! I samråd med helsesøster oppfordrer vi til at lusesjekken skal gjøres i helgene. Barnas hår skal gres med kammen tre helger på rad, sier prosjektleder Gunn Asveig Manflå i FAUs trivselsgruppe.

Rektor ved skolen, Mette Rasmussen, skryter av de engasjerte foreldrene.

- Setter stor pris på samarbeidet

- Jeg setter stor pris på samarbeidet vi har.  Engasjement i saker som angår elevene våre, om det er LUS - LeseUtviklingsSkjema- eller lus, er bra. Det er ene og alene foreldrene og helsesøsters bidrag og engasjement som har gjort denne kampanjen mulig, roser rektor.

Nå gir skolen lusestafettpinnen videre.

- Hele skolen er lei lus. Vi utfordrer Kjelsås skole barnehage, og som holder til i samme hus som oss, til å følge opp lusekampanjen.

Så er vi sikre på at lusa blir lei av å komme til oss. Jeg vil også oppfordre andre FAU'er rundt omkring, til å følge opp det gode lusearbeidet som FAU ved Kjelsås har gjort, sier rektoren.

- Jeg liker at elevene klør seg i hodet, men det må være fordi de tenker, undrer seg og lærer hele tiden, legger Rasmussen til.

Men å shoppe inn nesten 800 lusekammer på en gang, det er ingen smal sak. FAU forhørte seg hos Boots apoteket på Storo.

 

- Da FAU ved Kjelsås skole tok kontakt med oss, måtte vi jo bare snu oss rundt og jobbe for å få tak i så mange kammer. Og til en «overkommelig pris».  Men dette er et spennende prosjekt, som vi virkelig hadde lyst til å bidra til. Skal man bli kvitt lusa, er det viktig med felles innsats sier  Kjersti W. Garstad, Fagsjef i Boots.

 

Hun oppfordrer til at lusekammen blir brukt som anbefalt, og at  lusekurer kun brukes på de som er helt sikre på at de har lus.

Hva 10-åringer vet om lus

Charlotte, Kaja, Mina og Hedda i klasse 5 E vet endel om lus. Blant at de er "veldig, veldig små", "litt svarte", mens luseeggene er mer "ekle". Og at det sikkert er veldig "irriterendes" å ha lus, og så klør man når man har lus.

Men flyr lusa?

- Nei, fastslår Kaja, og legger til.

- Lus kryper fra hodet til hodet.

Tenker dere på lus når dere er på skolen eller?

- Kanskje litt når vi fletter hverandre,forteller Mina.

- Vi prøver å ikke låne hårstrikker av hverandre, sier Hedda.

- Eller hårbørster, tilføyer Charlotte.

- Det har ikke noe med møkkete hår å gjøre, for lusa liker seg best i rent hår. Det må ikke være sånn at det er flaut å ha lus. Ikke noe å erte noen for ihvertfall, understreker jentene

- Det er jo nesten like vanlig som å ha vannkopper, mener Mina.

Hva synes dere om skolens lusekampanje da, og at rektor skal gres med med lusekam?

- Veldig morsomt! Hvis rektor har lus så kommer vi til å få latterkrampe, fniser jentene.

Fakta: Hodelus

Alle med hår på hodet kan få hodelus, uansett alder og hårtype. Lusene suger blod, og bittene gir kløe. Det kan ta mange uker fra man blir smittet med lus til kløen starter. Å få hodelus har ingen sammenheng med dårlig hygiene, og lusene kan ikke vaskes bort med vanlig sjampo. Hodelus kan hverken hoppe eller fly, men kryper fra hode til hode ved nærkontakt.

Omgangskretsen bør informeres når et barn har hodelus.  Kjemming lusekam må utføres systematisk og grundig hver dag i minst åtte dager, deretter én gang i uka, i tre uker. Ved kjemming skal håret være vått. Plasser et håndkle over skuldrene for å fange opp lus og egg som faller ned. Etterpå må både håndkle og kam vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer, for å drepe lus og egg.

Det er svært liten sjanse for spredning av lus via puter, møbler, kosedyr og klær. Det anbefales likevel ikke å låne hodeplagg, børster, kammer, hårpynt og annet av en som har lus. Et lusetilfelle er sjelden isolert. Uten behandling kan familie og nære venner smitte hverandre gjentatte ganger.

Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen betydning. Barnet kan fortsette i barnehagen eller på skolen som normalt, men bør begynne på lusekur så fort som mulig. Barnehage/skole og vennekrets bør informeres om at et barn i nærmiljøet har hodelus for å unngå gjensmitte.

Kilde: Kjelsås skole/skolehelsetjenesten

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...