Nordre Aker Budstikke

Må drive enda smartere i året som kommer

LYSE UTSIKTER: Men bydelsdirektør Øyvind Henriksen er avhengig av å drifte innenfor tildelt økonomisk ramme i 2018. I 2017 gikk det ikke. Men han har planene klare. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– 2018 blir et «defining moment» for oss, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker. Han varsler store omstillinger i bydelens tjenesteapparat, for å være bedre rustet til en strammere og mer krevende fremtid.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: – Mye av dette er vi godt i gang med allerede, og det skal vi fortsette med i året som kommer. Nordre Aker er helt i front på de fleste viktige satsingsområder, sier bydelsdirektør Henriksen.

Barn, eldre og frivillighet

Han trekker frem alle de store satsingene i kommunen på de yngste barna:

– Barnehjernevernet, Nye familier og BTI (bedre tverrfaglig innsats) var vi først ute med og satte agenda. Resultatene av dette bidrar til økt samhandling på oppvekstfeltet, sier han.

Nordre Aker var også tidlig ute (januar 2017) med å få én leder for NAV, både den kommunale og den statlige delen. Samtidig ble NAV flyttet over til Oppvekst- og familieavdelingen, for slik å få et helhetlig perspektiv i saker som omhandler barn, unge og familier, og levekårsutfordringer, samt et styrket samarbeid mellom NAV, Utdanningsetaten og bydelestjenester som helsestasjon og skolehelsetjeneste, barnehage og barnevern.

– Vi har ledet an i arbeidet med Aldersvennlig by, der vi nå har gått fra å være pilotbydel, til mentor for Oslos øvrige 14 bydeler. Hovedinnholdet i byrådets handlingsplan for en aldersvennlig by kommer fra erfaringene som er gjort i Nordre Aker, sier Henriksen.


Han trekker også frem at seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 er spydspiss når det gjelder å ta i bruk velferdsteknologi.

Bydelen er også i gang med ressurssamtalen i hjemmetjenesten, som har som mål å kartlegge folks ressurser og kapasitet når de blir mottakere av hjelp fra bydelen.

– Vi har stort fokus på egen mestring og hvordan den enkelte kan bruke sine ressurser best mulig, legger han til.

Men også samarbeid og samspill med frivilligheten vil være viktig for de kommunale tjenestene i året, og årene, som kommer.

– Her har vi satt igang generasjonsmøter, tenketanker, samarbeid med Moving Mamas, og test av digitale plattformer for varmere nabolag, der frivillige kobles med personer som trenger hjelp til små og store ting i hverdagen – for å nevne noe, sier Henriksen.

1,6 milliarder kroner

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen la onsdag frem sitt forslag til neste års bydelsbudsjett. Bydel Nordre Aker får tildelt over 1,6 milliarder kroner. Mest skal brukes på områdene Helse og omsorg (46 prosent) og Barnehager (40 prosent):

Og slik er tallene, fordelt på funksjonsområder:

Budsjettforslaget for Nordre Aker, fordelt på funksjonsområder.


Bydelene har fått økte rammer fra bystyret. Blant annet på grunn av økte inntekter til kommunen. Men mye av handlingsrommet er bundet opp til konkrete satsinger fra byrådet:

Det skal oppbemannes i hjemmetjenesten, skolehelsetjenesten styrkes (primært i barneskolen der dekningen til nå har vært dårligst), bemanningen på sykehjemmene skal styrkes, grunnbemanningen økes i barnehagene, og utgiftene til økonomisk sosialhjelp øker.

Deler av disse satsingene kompenseres ved at bydelene får mer penger. Resten må bydelen selv dekke inn i budsjettet.

Må spare inn 40 millioner

I 2017 ligger Bydel Nordre Aker an til et mindreforbruk på 14 millioner kroner. Isolert sett er det et godt resultat. I praksis innebærer det derimot at bydelen har spist 10 millioner kroner av overskuddet det hadde med seg fra 2016, som da var på nesten 24 millioner kroner.

– Vi går med for høy fart inn i 2018, sier Henriksen.


Bydel Nordre Aker har dermed drevet 10 millioner dyrere i 2017 enn det den tildelte budsjettrammen tilsa. Dersom forbruket fra i år fortsetter inn i 2018, vil hele overskuddet fra 2017 være spist opp innen 2019, advarer bydelsdirektøren.

– 2018 blir et «defining moment». Vi må vi klare å drifte innenfor de rammene vi har fått, og vi må levere på de områdene vi har sagt vi skal, sier han.

Ser vi nærmere på detaljene, avslører de mer å være bekymret for:

Bydelen har driftet over rammen på flere områder i 2017. Disse er sykehjemsplasser, hjemmesykepleie, sosialhjelp, kjøp av botilbud og brukerstyrt personlige assistenter (BPA), med cirka 5 millioner mer enn budsjettert innen hvert felt. Til sammen utgjør dette cirka 22 millioner som bydelen må dekke inn i 2018.

Når merforbruket, målt mot tildelt ramme i 2017, likevel "bare" er 10 millioner, skyldes det at andre områder har vært drevet rimeligere enn budsjettert.

Bydelenes rammer fastsettes på bakgrunn av tildelingskriterier og befolkningssammensetning. I år er det gjort endringer som slår negativt ut for Nordre Aker. 2018-budsjettet gir en realendringen på 7,8 millioner kroner i forhold til 2017.

Sammen med økte kostnader knyttet til nye botilbud i bydelen i 2018 på 10 millioner kroner, gir dette Nordre Aker et omstillingsbehov på 40 millioner kroner.

– Så selv om budsjettet er offensivt – vi gjør mer og får ansatt flere – er det krevende, sier Henriksen.

Helse og osmorg og sosialhjelp

Det største omstillingsbehovet er knyttet til helse og omsorg og sosialhjelp, og det er også her den største økonomiske risikoen ligger. Endringer i måten bydelen jobber på skal styrke innsatsen på forebygging og rehabilitering. Blant annet skal det opprettes mestringslag i hjemmetjenesten, som i større grad skal være selvstyrte og ta beslutninger nærmere den enkelte brukeren.

– Vedtakskompetansen skal flyttes ut i mestringslagene, slik at vi får mer treffsikre vedtak og beslutninger.

– Alle ressursene innen hjemmebasert omsorg skal spille godt sammen og bidra til at flest mulig kan klare seg selv i egne hjem så lenge som mulig, sier bydelsdirektøren.

Han budsjetterer derfor med å redusere kjøp av sykehjemsplasser i 2018 til 326, som er 13 færre plasser enn i 2017.

Trykk her for å se hovedoversikten over aktivitetsendringer og omstillingstiltak i Nordre Aker i 2018.

Må jobbe mer effektivt i fremtiden

Ved å sette i gang omstillingstiltak for 40 millioner kroner, og bremse merforbruket målt mot tildelt ramme, vil bydelen kunne ta de 14 millionene som er igjen fra 2017, med som en nødvendig buffer.

Bydelens rammer vil nemlig ikke bli romsligere i årene som kommer. I økonomiplanperioden (2018-21) legger byrådet de første årene opp til rammereduksjoner, og fra 2020 kalles det «effektiviseringsuttak». Bydelen skal utføre de samme tjenestene, men på en rimeligere måte. Det forutsettes nemlig at bydelene tar ut økonomiske gevinster gjennom økt digitalisering i kommunen.

– Det betyr at vi må gjøre to ting samtidig, og at vi må gjøre det forholdsvis raskt for å være forberedt på det som kommer: Redusere kostnader og jobbe smartere slik at vi kan gjøre like mye, bare billigere – her er nye, smarte løsninger, mer teknologi og samarbeid med frivillige noen av løsningene, sier bydelsdirektøren.

Mål om å bruke mer på oppvekst

– Det vi ikke har klart å løse i dette budsjettet, og som jeg har hatt som mål siden jeg startet å jobbe i Bydel Nordre Aker, er en omfordeling av ressurser fra Funksjonsområde 3, Helse og omsorg, til Funksjonsomrpde 2b, Oppvekst. Vi har over tid brukt mer enn rammen vi er tildelt på helse og omsorg, og mindre på oppvekst og barnevern. Dette må være et langsiktig mål å få endret. Vi vet at forebyggende arbeid har stor betydning for våre innbyggeres vidre liv og muligheter, sier Henriksen.

Trykk her for å se hovedoversikten over aktivitetsendringene og omstillingstiltakene bydelsdirektøren foreslår i 2018.

Her kan du laste ned hele budsjettforslaget fra bydel Nordre Akers nettsider.

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...