Nordre Aker Budstikke

Må du melde flytting som student?

Universitetet I Oslo, Blinderen campus. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

For mange betyr sommeren flytting til nytt studiested. Er du kommende student og skal flytte hjemmefra? Som student kan du velge om du vil endre adressen din i Folkeregisteret eller ikke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Vanligvis må du melde flytting til Folkeregisteret innen åtte dager etter at du har flyttet, men som student kan du selv velge om du ønsker å endre Folkeregistret adresse.

Det betyr at du fortsatt kan ha folkeregistret adresse i barndomshjemmet, men kan få posten din til studenthybelen. Det skriver Skattetaten i en pressemelding.

Folkeregistrert adresse kan påvirke dine rettigheter og plikter

Det er mye å tenke på når du skal bli student og midt i mylderet av flytteesker, pensumlister og nerver tenker du kanskje at det er godt å slippe enda en formalitet.

Skattetaten understreker at du bør vite at adressen du står registrert med i Folkeregisteret kan ha betydning for en rekke rettigheter og plikter. Derfor anbefaler avdelingsdirektør i Folkeregisteret, Elin Imsland, at du sjekker opp hva en adresseendring vil ha å si for akkurat deg før du avgjør om du skal sende flyttemelding til Folkeregisteret.


– Det kan være greit å vite at adressen du står registrert med hos oss kan ha betydning for eksempel for lån og stipend, hvor du har rett på fastlege og hvilken kommune du kan stemme i ved valg, sier Imsland i meldingen.

Sjekk konsekvensene

Hun anbefaler at du sjekker opp med for eksempel Lånekassen eller fastlegen din hva konsekvensene blir hvis du er Folkeregistret på studiestedet.

– Hvis du ikke sender en flyttemelding til Folkeregisteret med en gang du flytter til studiekommune, er det ikke noe problem å gjøre det på et senere tidspunkt hvis du ombestemmer deg, sier Imsland.

Velger du å forbli registrert i hjemkommunen din, skal du ikke melde ny adresse til Folkeregisteret, men du kan melde ny postadresse. Dette gjør du enkelt digital via Skatteetatens nettsider. Ønsker du derimot å stå registrert bosatt i studiekommunen, må du velge flytting til ny adresse.

Visste du at …?

Nå kan du melde flytting til både Posten og Folkeregisteret samtidig. Før måtte du melde til begge hver for seg. Da har du én mindre ting å tenke på.


Her melder du flytting til Folkeregisteret og Posten samtidig.

Da får du:

  • Riktig adresse i Folkeregisteret
  • Riktig adresse i Postens registre
  • Brev som sendes gjennom Posten videresendt gratis i to måneder

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...