Bydel Nordre Aker:
Må kutte i tjenestene til eldre, men håper på «flere hender»
Hjemmetjenesten merker trykket som følge av koronautbruddet, og det går blant annet utover tilbudet til mottakere av praktisk bistand. Nå skal ansatte «omplasseres» for å dekke behovet. Samtidig jobbes det med å styrke oppfølgingen av utsatte barn og unge i Nordre Aker.
Publisert: 24.03.2020 kl 08:45
Sist oppdatert: 24.03.2020 kl 09:50
NORDRE AKER: Mottakere av hjemmetjenestene i Bydel Nordre Aker, har fått varsel om at tilbudet om fysioterapi og ergoterapi, aktivitetstid og praktisk bistand i form av rengjøring utgår inntil videre. Avgjørelsen er tatt etter en helse- og omsorgsfaglig vurdering.
I Omsorg+-leilighetene på Myrer, og i Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22, er arrangementer og fellesmiddager avlyst, og kafeteriaene stengt.
– Vi har redusert tilbudet fordi vi til enhver tid har medarbeidere som av ulike årsaker er i karantene, og for å sikre at vi har personell til å sette inn etter hvert som situasjonene utvikler seg. Heldigvis er det ingen ansatte i hjemmetjenesten som er smittet pt., men dette er vi forberedt på vil komme, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen, til Nordre Aker Budstikke.
Han forklarer at tjenesten er organisert slik at færrest mulig ansatte har kontakt med hverandre for å forebygge at de havner i en eventuell karantene.
Brukerne følges opp slik at hver enkelt skal sikres å få kritisk og nødvendig helsehjelp. Det jobbes særskilt med å verne om spesielt sårbare brukere.
– Vi ser nå på muligheten til å etablere et eget koronalag som kan håndtere de brukerne som etter hvert blir smittet, sier Henriksen.
Mandag ble det opprettet en feberpoliklinikk på Blindern for beboere i Nordre Aker med feber og luftveisinfeksjoner, som mistenkes å være smittet av koronaviruset covid-19. Det er kun pasienter med henvisning fra fastlege eller legevakt som kan oppsøke klinikken.
Flytter andre ansatte over i hjemmetjenesten
Byrådet gikk i forrige uke ut og ba personer med helsefaglig bakgrunn om å melde seg til tjeneste for kommunen. Responsen var ifølge byrådsleder Raymond Johansen fenomenal, og 3000 personer registrerte seg på et par døgn. Henriksen forteller at bydelene nå vil få tilgang til disse personene, og at det vil være en viktig ressurs for dem i tiden fremover.
Bydel Nordre Aker vil også ta i bruk egne ansatte som nå frigjøres.
– Vi jobber med å få på plass et system for intern ressursmobilisering der vi kvalifiserer medarbeidere som ikke er i ordinært arbeid, fordi tjenester er stengt og liknende, slik at disse kan settes inn i for eksempel hjemmetjenesten, sier bydelsdirektøren.
Bydel Nordre Aker jobber også med muligheter for mobilisering av frivillige som kan bistå enten med praktiske oppgaver eller for eksempel som «telefonvenner».
– Vi jobber med ulike scenarier for å være best mulig forberedt på det som måtte komme, sier Henriksen.
Smitteoppsporing
Bydel Nordre Aker har også et smitteoppsporingsteam, som jobber med å kartlegge mulige smittekilder, samt kontakte dem som kan ha blitt smittet videre, når personer i bydelen får påvist koronasmitte. De følger spesielt med på eldre og personer med andre sykdommer – de som er i risikogruppene ved smitte av covid-19.
I alt jobber omlag ti personer i dette teamet, som består av helsesykepleiere og flere leger, opplyser bydelsoverlege Bjørn Sletvold.
Det foregår aktivitet døgnet rundt i denne gruppa.
Utsatte barn og unge
Før koronautbruddet jobbet Bydel Nordre Aker med å få i gang tjenesten Oslohjelpa, et tilbud for barn, ungdom og foreldre som trenger råd, støtte og hjelp i hverdagen. En tjeneste som allerede er i gang, eller under opparbeidelse, i alle bydeler.
– Vi har allerede et godt system for å følge opp utsatte barn og unge i Nordre Aker. Og Barnevernet er i drift. Men vi jobber nå videre med Oslohjelpa for å få opp mer systematisk kontakt med barn og unge som er sårbare, sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen.
Mange opplever nå nye utfordringer i familielivet på grunn av koronavirus-epidemien. Henriksen minner om at vi ikke må glemme å ta vare på hverandre i denne tiden.
– Mange av oss er berørt og flere vil bli det fremover. I tillegg til smitte og karantene, opplever sårbare mennesker å bli mer isolert, mange er permittert fra jobbene sine. Familierelasjoner settes i større grad på prøve og barn og unge som i utgangspunktet har en vanskelig livssituasjon trenger oss mere enn noen gang. Derfor jobber vi kontinuerlig med å være tilgjengelig på ulike medier og følge opp de barna og ungdommer som vi kjenner, sier bydelsdirektøren, og roser samholdet:
– Jeg er dypt imponert over den dugnaden vi nå er en del av. Våre ansatte jobber 24/7 allerede og det er bare «ja» å høre alle steder. Alle hiver seg rundt og vil bidra. I befolkningen ser vi mange initiativ til å etablere selvorganiserte grupper som hjelper hverandre. Over 3000 personer med helsefaglig kompetanse har meldt seg til tjeneste. Når en slik situasjon rammer verden er vi heldige som bor i Norge. Da stiller vi alle opp for hverandre og det er helt nødvendig nå.
Også bydelsutvalgsleder Bente M. Larsen (Ap) roser de ansatte:
– En varm takk til alle ansatte som nå går på jobb for å hjelpe andre - enten det er barn, eldre eller syke som trenger omsorg.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!