Nordre Aker Budstikke

Mange tusen utrykninger, de fleste på grunn av helgefylla

Én av flere utrykninger i 2017. Foto: SYNNE CHRISTIANSEN

Og flere folk betyr flere brannoppdrag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2017 kl 10:29

SANDAKER: Sagene brannstasjon, Norges eldste som fortsatt er i bruk, hadde i gjennomsnitt 18 utrykninger daglig i 2016. Totalt rykket de ut 6441 ganger i fjor.

– De fleste er grunnet tørrkoking, ifølge Sigurd Folgerø Dalen, informasjonssjef for brann og redningsetaten i Oslo.

På Sagene brannstasjon befinner det seg ni brannmenn på vakt til enhver tid. Mens Nordre
Aker Budstikke er på besøk, kommer akkurat vaktlaget tilbake fra en bilbrann.

Bilbrann denne uken ved Grefsen. Foto: LESERFOTO

– Heldigvis var politiet der før oss og holdt brannen i sjakk med brannslukningsapparat, da bilen stod farlig nær en gammel bygning, forteller brannmann Lars Asbjørnsen.


LES OGSÅ: Brenner i bil ved Grefsen

Varierte arbeidsoppgaver

Bilbranner er bare én av mange arbeidsoppgaver brannmennene på Sagene brannstasjon står ovenfor. I 2016 rykket de ut til 346 bygningsbranner, og stasjonen er dessuten en av to brannstasjoner i Oslo med drukningsberedskap.

– Forrige lørdag hadde vi to utrykninger relatert til drukning. Begge ble avblåst før vi ankom ulykkesstedet. Det er noen utrykninger hver uke. Vi har god beredskap for drukning, sier Gøran Simensson, stasjonssjef på Sagene brannstasjon.

– Drukningsberedskapen trappes dessuten opp på vinterstid, når isen er utrygg, og om sommeren når mange bader, legger han til.

LES OGSÅ: – Man kan aldri garantere for helt trygg is...


Sagene og Briskeby brannstasjon er de to som har drukningsberedskap. I tillegg dekker hovedstasjonen og Bryn brannstasjon ulykker som inneholder kjemikaler og har røykdykkerbil.

Merker helgefyll

Derimot er det større behov for bevissthet rundt brannvarslere, og at berusa personer ikke lager nattmat som de sovner fra.

– Vi merker at vi rykker ut mer i helgene, når folk kommer hjem fra byen og skal lage nattmat. Mange sovner underveis. Da er det viktig at brannvarslere er på plass og fungerer, forteller brannmann Lars Asbjørnsen.

Stasjonssjef Gøran Simonsson tror nok Sagene brannstasjon får mer å gjøre fremover. Foto: MINA HAUGLI

LES OGSÅ: Budskapet om å være «dødssulten» er reelt: Røyken dreper lenge før flammene!

Behovet vokser

Oslo kommune og bydel Sagene er i stadig vekst, og det gjør jobben til Sagene brannstasjon travlere. Bare i 2016 ble det bygget 594 nye boliger, og bydelen hadde en befolkningsvekst på 1648 personer i 2016, ifølge Oslo kommunes statistikkbank.


– Vi øker bemanningen suksessivt med økt befolkning. Innen 2022 skal det være på plass to nye brannstasjoner i Oslo. Med denne fornyelsen forsvinner blant annet den gamle Brynstasjonen, men Sagene forblir, avslutter stasjonssjef Gøran Simensson.

LES OGSÅ: En gang hadde Grefsen sin egen brannstasjon. I dag er imidlertid brannbilene byttet ut med noe ganske annet…

TV2-serie

Tirsdag 17. januar klokken 22.00 starter TV-serien «Oslo brenner» på TV2 Zebra. I serien kan du bli bedre kjent med røykdykkerne på Hovedbrannstasjonen og Sagene brannstasjon.

Les også:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...