Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Markamotstanden er vås

Stortingspolitiker Inga Marte Thorkildsen (SV) er ansvarlig for behandlingen av markaloven på Stortinget, og avviser at forbudsmani blir gjeldende rett. Foto: Anders Jørstad

En skifarende Inga Marte Thorkildsen kom til Trollvannsstua i Lillomarka for å slå tilbake mot markalovens kritikere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2009 kl 13:19

TROLLVANN: Markalovens saksordfører fra Stortingets energi- og miljøkomité, mener lovtolkningen enkelte farer med er usanne.

– Det hevdes for eksempel at markaloven vil ødelegge for idretten, og at Marka kommer til å bli en urskog. Men dette er det reneste vås. Idrett og friluftsliv i Marka er jo det loven skal sikre. Og vi har støtte blant annet fra Skiforeningen, forteller Thorkildsen.

LES OGSÅ: – Erik Solheim misforstår

– Bare tull

SV-politikeren mener videre at kritikerne har fått herje fritt med markalovens byggeforbudsparagraf i pressen.

– Byggeforbud høres strengt ut, og noen har for eksempel hevdet at det ikke kan bygges nytt om huset brenner ned. Dette er bare tull. Det finnes dispensasjonsmuligheter. Det er heller ikke slik noen tror, at alle fasadeendringer må innlemmes i en kostbar og omfattende reguleringsplan. For mindre fasadeendringer er det fremdeles bare å søke om til kommunen slik som i dag, forklarer hun.

LES OGSÅ: – Det er Olsen som misforstår

Ut mot Lae

Byrådsleder Erling Lae er en av kritikerne Thorkildsen slår tilbake mot.

– I Aftenposten fortalte han at markaloven var et «makkverk». Men samtidig må man huske på at markaloven har flertall i bystyret, forteller hun.

Lae hevder også at den planlagte vinterparken på Tryvann gror igjen som følge av loven, noe Thorkildsen bestrider.

– Jeg var oppe i Tryvann i går og snakket med snowboardkjørere. Og loven skal selvsagt også legge til rette for snowboardkjøring. Men utbyggingen må ta hensyn til friluftslivet i området, derfor kan det ikke gis en blankofullmakt, mener hun.

Kritikerne uteble

Ingen av kritikerne til markaloven kjente sin besøkelsestid da Thorkildsen stilte til debatt over en kopp kaffe og vafler i Trollvannsstua sist lørdag. Men overfor lokalpolitikerne fra Nordre Aker SV, fremhevet Thorkildsen lovens formål.

– At loven vil sikre at Marka blir vernet for nåværende og fremtidige generasjoner er veldig viktig for meg. Og den vil sette en stopper overfor dem som ønsker å bygge ned Marka til fordel for store alpinanlegg, hoteller eller større boligutbygginger.

LES OGSÅ: Skriver til miljøvernministeren

– I dag har 19 kommuner og fem fylker ansvaret for Marka. Men med den nye loven vil det være fylkesmannen i Oslo og Akershus, og departementet, som vil sitte med det overordnede ansvaret. Dette vil gi større forutsigbarhet, mener hun.

Markaråd

Thorkildsen tilbakeviser at involverte parter ikke er blitt hørt i utarbeidelsen av loven, og mener at et kommende Markaråd skal ivareta alle parters interesser.

– For endringer som ikke vesentlig tilsidesetter lovens formål, vil Markarådet sammensatt av ulike interessegrupper, ta stilling til dispensasjonsspørsmål, forteller hun.

Enkelte krever at markalovens tekst får presiseringer i forhold til små og store fasadeendringer. Men å sende lovforslaget i retur til miljøverndepartementet av den grunn, blir ikke aktuelt for Thorkildsen.

– I 30 år har man prøvd å få på plass en markalov. Derfor skal den nå behandles i Stortinget, og det vil bli en stor seier når den endelig vedtas, avslutter SV-politikeren, som deretter igjen tar skiene fatt for lek i Trollvannsbakken.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...