Nordre Aker Budstikke

Med denne fotballbanen er skolen med i kampen mot mikroplast

Kunstgressbanen ved Rønningen folkehøggskole er en av de første i Skandinavia uten gummigranulater. Foto: Grønt Flagg

Rønningen folkehøgskole var en av de aller første i Skandinavia som skaffet seg kunstgressfotballbane uten gummigranulater.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2018 kl 13:09

KJELSÅS: Gummigranulater – små gummibiter laget av gamle bildekk –  brukes på kunstgressbaner for å holde kunstgressteppet på plass og gjøre banen myk å spille på. Ifølge Miljødirektoratet var det i 2012 76.000 tonn gummigranulater på norske kunstgressbaner.

Disse utgjør et miljøproblem – granulat laget av brukte bildekk inneholder mer miljøgift og sink enn granulat laget fra annet nytt materiale, ifølge direktoratet. I tillegg er effekten av mikroplast i naturen heller ikke bra. Mikroplast er blitt påvist i organismer på alle nivåer i den marine næringskjeden, samt i vannet og sedimentene i havet.

Bare fra én enkelt kunstgressbane forsvinner årlig mellom tre og fem tonn gummi fra gamle bildekk, ifølge Miljødirektoratet.

Det ligger tonnevis med gummikuler på norske kunstgressbaner. Også i Nordre Aker, som her fra Grefsen stadion. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ILLUSTRASJONSFOTO)

LES OGSÅ: Så mye mikroplast er det i Akerselva

Tar grep på Rønningen

Rønningen folkehøgskole var en av de aller første i Skandinavia som skaffet kunstgressfotballbane uten gummigranulater til elevene.

– Dette er et flott miljøtiltak for å hindre spredning av mikroplast, skriver Grønt Flagg i en pressemelding.

Grønt Flagg er en miljøsertifiseringsordning rettet mot barnehager og alle typer skoler. Ordningen er en del av det internasjonale Eco-Schools nettverket som drives av Foundation for Environmental Education (FEE).

Rønningen Folkehøgskole. Foto: Grønt Flagg

Henger fast i sko

Gummigranulatene henger fast på sko og dras med inn i stuer og ut i naturen. Da Rønningen folkehøgskole skulle anskaffe ny fotballbane, ønsket de å velge kunstgress uten granulater. De ble en av de aller første, men trolig ikke siste, skriver Grønt Flagg.

LES OGSÅ: Rønningen Folkehøgskole åpnet i ny drakt våren 2017

Banen var faktisk den første som ble lagt uten granulater i Skandinavia. Det var tidligere kun lagt én av samme slaget, med sandfyll. Denne typen er nå godkjent av FISS og Tippemiddelberettiget. De vil i løpet av kort tid legge nye 4 baner av samme typen.

Rønningen folkehøgskole er en miljøsertifisert Grønt Flagg-skole og jobber kontinuerlig med å finne nye miljøtiltak sammen med elevene. Også ved innkjøp er det viktig å tenke bærekraftig, sier internatleder Vidar Skagen.

Ville være med på kampen mot mikroplast

Skolen valgte granulatfri kunstgressbane etter at de fikk kjennskap til de store konsekvensene mikroplast skaper i miljøet.

– Denne kampen ville vi være med på! Våre elever er svært opptatt av at vi skal være med på å ta vare på naturen på en bærekraftig måte. Så dette var et enkelt valg, sier Skagen, og legger til:

– Vi kunne ikke med all respekt gått for en bane som ødelegger naturen slik vi nå vet dette produktet gjør.

LES OGSÅ: Rønningen folkehøgskole satt søkerrekord 7 måneder før skolestart

Grønne verdier

Rønningen har en grønn grunnverdi og jobber målrettet med å være blant de beste folkehøgskolene på bærekraftighet innen miljø, energisparing og gjenvinning.

– Vi vurderer hele tiden nye prosjekter som for eks. solcellepaneler, sparedusjer,
plastforbruket m.m. Alt vi driver med blir vurdert ut fra våre verdier - Grønn – Kristen – Global, sier Skagen.

De positive konsekvensene med å velge en mer miljøvennlig kunstgressbane, er først og fremst å unngå å forurense naturen og dyrene rundt med mikroplast.

– Det blir jo heller ikke masse granulater inne i byggene, i vaskemaskiner, i sekker til utøvere som bruker banen, sier internatlederen.

LES OGSÅ:

«Nye» Trollvann og Grefsenkleiva er i gang - se planene her!

Snøen som ble dumpet ved drikkevannet var forurenset: Byråden og etaten hevdet snøen ikke var skitten.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...