Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Med mest Candycrush og Kardashians, er løpet kjørt... »

Psykologispesialist Didrik Hægeland holdt foredrag om samhandling og utvikling av hjernen i ungdomsårene, på Marienlyst skole tirsdag denne uken. Foto: SaLto/BYDEL NORDRE AKER

Denne uken fortalte psykologispesialist Didrik Hægeland fjortisforeldrene om hvordan de bedre skal forstå tenåringshjernen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2016 kl 09:19

NORDRE AKER: Tirsdag denne uken var det foredrag for blant annet bydel Nordre Aker-foreldre, på Marienlyst skole.

Tema var forstå tenåringshjernen. Hvis det er mulig. Det var SaLTO - samarbeidsmodellen til Oslo kommune og Oslo politidistrikt for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge - som inviterte foreldrene til å lære mer om hva som skjer inni hodet til den unge.

Foreldre er filteret

Psykologispesialist Didrik Hægeland holdt foredrag om samhandling og utvikling av hjernen i ungdomsårene.

Pia Fossum, SaLTo-kordinator i bydel Nordre Aker, oppsummerer fra foredraget.

– Som Hægeland sa, ungdommer ser ut som voksne. Men hjernen er ikke ferdig utviklet - noe den ikke blir før i 25-årsalderen. Og foreldrene og de voksne er filteret for ungdommen, de som skal sette ting i perspektiv. Være engasjerte, involverte og nært tilgjengelig voksne og foreldre.

Foreldre og andre klare for foredrag om tenåringshjernen. Foto: SaLto/BYDEL NORDRE AKER

Fossum fortsetter.

– For utviklingen går raskt, det er sensitivt og de unge trenger veiledning.

I tillegg understreket Hægeland at nok søvn er viktig for utvikling av hjernen, fra 8.5 til 9 timer for tenåringer.

Alt skjer i hjernen

Hægeland forklarte også om oppbyggingen av hjernen.

– Alt foregår i hjernen, alt som skjer som man kjenner i "hjertet". Og det skjer en enorm utvikling av hjernen i tenårene. Men den trenger å stimuleres, for motivasjonen er i utgangspunktet på topp. Men viktig med belønning også for riktig motivasjon, refererer Fossum.

Hægeland understreket hvor viktig trygghet og omsorg er for de unge, som byggesteiner for selvfølelsen. Og at stimulans og repetisjon påvirker hjernens utvikling. I ungdomsårene effektiviseres og profesjonaliseres hjernen. Og fjerner det som er unødvendig og finpusser det som trengs.

Candycrush og Karadashians

– Med mest Candycrush og Kardashians, da er løpet kjørt. Personligheten dannes i tenårene ved blant annet stimulans og samhandling. Use it or loose it, som han sa, forteller Fossum videre fra tirsdagskvelden på Marienlyst.

Videre at ungdom som er mye bekymret og redde, kan være resultat av opplevelser. De unngår andre, trekker seg tilbake og isolerer seg.

– I slike tilfeller poengterte Hægeland at det er viktig med nye emosjonelle korrigerende erfaringer. Det er slike erfaringer som skaper endringer hos den unge.

Ikke ensidig

– Ikke noe problem at unge spiller og er på sosiale medier, men som Hægeland poengterte, utfordringen kommer når de ikke blir utsatt for andre inntrykk også. Det gjelder å mase litt ekstra, få de med på nye opplevelser. I lengden vil det lønne seg. Men å fjerne helt det tenåringen er opptatt av vil ikke føre til noen endring, oppsummerer Fossum videre fra foredraget til Hægeland.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...