Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Mindre kjøtt, mer grønt i kommunen:

Men blir det økologisk, byråd Lan Marie Berg?

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under fremleggingen av byrådets plattform, tirsdag 21. oktober. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Kjøttserveringen i kommunen skal halveres, og erstattes med vegetarmåltider. Men kan byråden garantere at salaten og grønnsakene som skal serveres, er dyrket frem på miljøvennlig, økologisk vis?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Da den nye byrådsplatformen ble presentert av Ap, MDG og SV 21. oktober, ble det også snakket varmt om satsingen på mer grønt, og mindre kjøtt:

Byrådet vil lage en handlingspan for et mer planteasert kosthold og etydelig redusere kjøttforbruket i Oslo.

  • Innføre vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer
  • Halvere kjøttforbruket i Oslo kommunes kantiner og institusjoner innen utgangen av 2023
  • Alltid tilby et fullverdig vegansk alternativ

I tillegg vil byrådet innføre et gratis, kjøttfritt skolemåltid hver dag for elever i Osloskolen, og samtidig videreføre gratis frukt og grønt til alle ungdomsskoleelever.

Mange som spiser mye salat, grønnsaker og frukt, er også spesielt opptatt av at varene er økologiske, og ikke for eksempel sprøytet med insektsmiddel.

Anbefaler å prioritere kortreist mat

– Fordelen med økologiske grønnsaker er jo at man unngår å få i seg alle de sprøytemidlene som ofte er å finne i frukt og grønt fra annen produksjon. Selv om det ikke er alt som er medisinsk bevist, så ser vi jo det hos oss at mange foretrekker økologiske produkter fordi de for eksempel ser at de får utslett og reagerer som kommer fra produksjon som ikke er økologisk selv om varene skylles og vaskes.

Det sier Øyvind Våge, fra Kjelsås, som sammen med kona driver den økologiske butikken Ekte Vare Dagligvare på Sagene, og blant annet bruker Norske Bergsmyrene som leverandør av økogrønnsaker.

Ekte Vare AS ligger på Sagene i Dannevigsveien, og satser på økologiske varer. Foto: ARKIV SAGENE AVIS/EKTE VARE AS

Våge har gjort seg noen tanker om målsetningen til byrådet, og om hvor salaten, grønnsakene og frukten etter hvert skal kjøpes inn fra:

– Kanskje kommunen velger å støtte småprodusentene som selger varer uten, eller med vesentlig mindre, sprøyte- og plantevernmidler? Er målet å legge om til mer frukt og grønt på grunn av miljøet, så bør man også ta hensyn til hvor all frukten og grønnsakene kommer fra, når det er begrenset tilgang på dette i Norge relativt store deler av året. Det er absolutt et steg i riktig retning å velge økologiske varer, både for kvalitet, smak og miljø, men om det er sånn at det skal fraktes økologiske varer halve jorda rundt for å dekke kommunens behov, så vil kanskje en større andel økologisk kjøtt fra mindre produsenter som Heinrich Jung, Horgen gård, Fjellgris, eller i verste fall, et ikke-økologisk kjøttstykke fra Norge, komme bedre ut en langreist frukt og grønnsaker, mener Våge.

Mer vegetar og kortreist, mindre matsvinn

Vi spurte miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) om maten som skal serveres av kommunen også blir økologisk.

Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Målet i strategien Framtidens forbruk, er at økologisk mat skal være minimum 50 prosent av det totale matinnkjøpet. Vi skal øke andelen økologisk mat, redusere matsvinn, fremme bruk av klimavennlige menyer med sesongbaserte varer, øke andel plantebaserte matvarer som frukt, grønt, korn og belgvekster og redusere forbruk av meieriprodukter, fisk, fjærkre og kjøtt. Det er sunt både for kloden og oss mennesker. Miljøutfordringene ved matproduksjon er mange og sammensatte. Vi må spise mer vegetarmat, ha mer kortreist mat, kaste mye mindre mat og bruke mindre sprøytemidler i maten, svarer byråden.

Men det kan ta tid før du får servert økologiske grønnsaker i den kommunale kantina, for en nærmere forklaring fra byrådsavdelingen er at Oslo kommune, gjennom sine egne innkjøp, skal «etterstrebe» at minimum halvparten av maten som kjøpes inn er økologisk. Dette må ofte gjøres gjennom å endre på allerede inngåtte innkjøpsavtaler når de «går ut på dato». Heldigvis har byrådet fire år på seg.

Berg trekker også frem at det arbeides med en egen handlingsplan for å fremme mer vegetarmat i tråd med helsefaglige råd.

– Men i Oslo går vi allerede foran med kjøttfri mandag i kommunens kantiner, og jobber for sunnere mat i både barnehager og eldrehjem. Det er også flere spennende prosjekter på gang. Bydel St. Hanshaugen har lenge satset på økologi og reduksjon av matsvinn, og har vært et pilotprosjekt for måltidsplanlegging på bydelsnivå. Nå skal flere barnehager og bydeler følge etter.

Fakta: Økologisk frukt og grønt

Økologisk frukt sprøytes ikke med kjemisksyntetiske insektmidler. Det er ikke tillatt å bruke voks til behandling av overflaten eller soppmidler for å forlenge holdbarheten. Frukten har et naturlig utseende, og det er trygt å bruke skallet, også fra sitrusfrukter. Økologisk frukt inneholder ofte mer antioksidanter, fordi frukten bygger opp sitt eget immunforsvar mot angrep fra skadedyr og sykdommer.

I produksjonen av økologiske grønnsaker benyttes heller ikke kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Siden økologiske grønnsaker gjødsles naturlig, tar det litt lenger tid før de er høsteklare. Til gjengjeld inneholder de ofte mindre vann og dermed mer smak og næring per kilo. Flere undersøkelser viser at økologiske grønnsaker ofte har et høyere innhold av antioksidanter, enkelte vitaminer og mineraler.

Kilde: Økologisk Norge

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...