Innføres 10. september:
Men denne veien får ikke beboerparkering

Parkering både på asfalt og i veikanten mot Voldsløkka, på begge sider av veien i Biskop Heuchs vei. Foto: Kristin Tufte Haga
10. september trer beboerparkeringen i kraft i utvalgte veier i Nordre Aker. For veiene langs Voldsløkka har ordningen i nabobydelen allerede skapt hodebry.
Publisert: 29.08.2018 kl 11:50
Sist oppdatert: 29.08.2018 kl 12:15
NORDRE AKER: Fra og med 10. september får fire nabolag i Nordre Aker beboerpakering. Disse er utvagte gater på Blindern, i Ullevål Hageby og Akersborg, i Tåsen Hageby og Tåsenløkka, og i Nydalen. Se hele oversikten lenger ned i saken.
Beboerparkeringen har til hensikt å redusere fremmedparkering, og å gi bedre parkeringsmuligheter for dem som bor i området. Parkering for én bil koster 3000 kroner i året, og kravet for å få innvilget beboerparkering er at du er folkeregistrert i den aktuelle bydelen. I Nordre Aker må du være folkeregistrert i ett av beboerparkeringsområdene. Til gjengjeld kan du parkere i alle de fire områdene som får beboerparkering.
Gjester og andre kan fortsatt parkere i en vei med beboerparkering, men må betale vanlig parkeringsavgift, enten via utplasserte automater eller i en parkeringsapp.
Effekten av beboerparkering på Sagene
Bydel Sagene innførte beboerparkering i alle kommunale gater og veier i mai 2018. Det har gitt uønskede konsekvenser for veier i Nordre Aker som grenser mot nabobydelen. Bydelsgrensa mellom Sagene og Nordre Aker går ved Voldsløkka, og i veier som Biskop Heuchs vei og Godals vei i Nordre Aker har man fått oppleve konsekvensene av dette.
Jakob Kristiansen bor i dag på Torshov, men bygger for tiden hus i Godals vei, der familien skal flytte inn senere i år. Om morgenen, og i helger, har han observert at det knapt finnes ledige parkeringsplasser i veiene på Nordre Aker-siden av Voldsløkka.
– Det kommer biler fra flere retninger som søker etter et sted å parkere med alt det medfører av køer og støy og eksos. Sammenhengen er helt åpenbar - dette skyldes beboerparkeringen som er innført i områdene rundt, sier Kristiansen.
Han mener boligveiene ved Voldsløkka ikke er dimensjonert for denne type trafikk. Han tror både pendlere og beboere lenger ned har trukket oppover for å unngå parkeringsavgiften på Sagene.
Bedring på Torshov, men…
– Dette er i utgangspunktet stille og rolige boligområder med grønne lunger hvor barn leker. Det er dessuten opptil flere barnehager som har adresse i disse gatene. Det er helt uholdbart å ha denne massive trafikken inn i disse områdene, sier Kristiansen.
I gatene rundt leiligheten på Torshov er imidlertid virkeligheten en annen etter at Bydel Sagene innførte beboerparkering i mai.
– På Torshov har det blitt vesentlig bedre å parkere etter at man innførte beboerparkering, men jeg tror jo virkelig ikke at bilene har sluttet å eksistere av den grunn.
Samtidig opplyser snekkerne som jobber med huset hans i Godals vei at det etter sommeren har blitt betydelig vanskeligere å finne parkeringsplass i disse veiene i Nordre Aker, på grunn av det nye tilfanget av parkerte biler om morgenen.
– Biskop Heuchs vei har omtrent aldri hatt parkering på den siden som vender mot Voldsløkka, med mindre det er noen arrangementer der. Nå er det helt stappfullt, sier Kristiansen.

Parkering på begge sider av Biskop Heuchs vei langs Voldsløkka. Bildet er tatt på formiddagen tidligere i august. Foto: Kristin Tufte Haga
Forutså ikke fjerning av gateparkering
Når Bydel Nordre Aker innfører beboerparkering i enkelte områder 10. september, omfatter dette ikke veiene på oversiden av Voldsløkka. Det blir imidlertid beboerparkering i flere veier vest for Tåsenveien og mot Ullevål.
Fra Bydelsadministrasjonen i Nordre Aker får vi opplyst at det var ventet at parkeringstrykket, som følge av beboerparkeringsordningen i nabobydelene Sagene og St. Hanshaugen, ville øke i veiene som grenser mot disse bydelene, i tiden frem til Nordre Aker får beoerparkering 10. september.
Samtidig sier bydelen at man ved oppstart av beboerparkeringsordningen ikke forutså at det ville bli fjernet så mange gateparkeringsplasser til fordel for sykkelfelt i de to sentrumsbydelene.
I en e-post skriver Bent Gether-Rønning, spesialkonsulent miljø og plan i Bydel Nordre Aker:
«Da område for beboerparkeringsordningen i Nordre Aker ble bestemt var kriteriene som ble lagt til grunn delvis å redusere allerede eksisterende fremmedparkering i områdene nærmest Blindern (UiO) og Ullevål Sykehus, og delvis for å unngå ytterligere press på disse områdene som beboerparkering i Sagene/St.Hanshaugen kunne forårsake. Det ble diskutert om ikke dette bare ville forflytte presset lenger utover mot Ring 3, men vi valgte å være konservative og avvente en analyse av virkningene. Dette ble gjort i den tro at de fleste ikke ville være interessert i å betale for parkering i egen gate dersom det ikke var noe kapasitetsproblem der. Det vil også være vanskeligere å gå tilbake på allerede innførte parkeringsrestriksjoner enn å innføre det i nye områder senere. Bydelsutvalget ser for seg en snarlig evaluering av ordningen og omfanget i bydelen. Dette vil tidligst kunne skje til nyttår etter at ordningen har virket noen måneder.»
– Vi har fått en del henvendelser fra enkeltpersoner og grupperinger som ønsker sin vei vurdert ved en eventuell utvidelse av ordningen, sier Gether-Rønning til Nordre Aker Budstikke.
Beboerparkering
Det ble mulig å søke beboerparkering i Bydel Nordre Aker 20. august. Per 28. august var det 263 som hadde kjøpt beboerparkeringstillatelse.
For å øke effektiviteten med kontroll av beboerparkeringssoner, har Bymiljøetaten kjøpt inn 3 scannerbiler, med en prislapp på 1,1 million per bil.
Disse har ti kameraer påmontert, som skanner bilskiltene og i løpet av ett sekund kan gi beskjed om avgift er betalt.
Bak kommer bybetjenter (tidligere trafikkbetjenter) på el-sykkel, som skriver ut parkeringsbøter. Ifølge Aftenposten sparer dette Bymiljøetaten for 80 årsverk.
Vil evaluere ordningen
Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i Bydel Nordre Aker har bitt informert om de uheldige konsekvensene av beboerparkering i nabobydelen, og bekymringen for at dette ikke vil avta ettersom veiene ved Voldsløkka ikke er planlagt å få beboerparkering. Terje Olav Moen (Ap), leder i MPS-komiteen sier bydelspolitikerne selvsagt vil følge med på uheldige konsekvenser av ordningen.
– Det er opplagt at innføring av beboerparkering i noen gater vil flytte fremmedparkering til nabogater. Noen vil få færre biler hos seg, mens andre får flere, sier Moen.
Han tror effekten vil variere fra område til område, og at beboerparkering i nabobydeler som Sagene vil påvirke Nordre Aker.
– Vi vil følge med hvordan det går etter innføring, og vurdere om det er behov for endring i hvilke gater som omfattes av ordningen. Og hele opplegget skal evalueres når det har virket en stund, sier MPS-lederen.
– Skremmende at det styres av bydel
For Jakob Kristiansen er det ikke vanskelig å forstå ønsket om å løse parkeringsutfordringene i boligveiene nær Ullevål sykehus, men han mener tilnærmingen bare fører til at problemet skyves videre.
– For meg fremstår det som en ganske naiv tilnærming til problemet, og litt skremmende er det at beboerparkeringen styres av den enkelte bydel. Det betyr at bydel Sagene har null interesse av hvordan eventuelle tiltak slår ut i nabobydelene. Og da har man misforstått ganske mye av hvordan samferdsel fungerer. Man må jo gjøre en sentral helhetsvurdering og gjøre grundige analyser av trafikkstrømmene, sier han.
Parkere henger bare hvis den er festet til bilen
Beboerparkeringen har også skapt andre uforutsette utfordringer. Nylig skrev vi om Ullevål-beboer Kaare Falkenberg, som parkerer personbil og tilhenger i veien der han bor. Bymiljøetaten opplyser at det ikke er mulig å få egen beboertillatelse til tilhenger. Men så lenge hengeren er koblet til bilen, anses det som et "vogntog", og det holder at bilen har beboerparkeringstillatelse.
Kobles hengeren fra bilen, må det imidlertid betales for parkering på timesbasis. Det koster 26 kroner per time, og maks 134 kroner i døgnet i beboerparkeringsområder. I et hypotetisk tilfelle der hengeren står i gata hver dag et helt år, uten å være koblet til bilen, vil det dermed koste eieren i overkant av 48.000 kroner. Er den hektet på bilen holder det med de 3000 kronene som er betalt for beboerparkering.
Full oversikt: Veier som får beboerparkering i Nordre Aker 10. september 2018:
Blindern
Dekker følgende strekninger:
- Tyrihansveien fra Henrik Abels vei til Sognsveien. (1-7, 17-25, 33-47, 2-44)
- Bukkene Bruses vei fra Vestgrensa til enden. (1-23, 6-16)
- Vestgrensa fra Sognsveien til enden. (1-27, 2-32)
- Eventyrveien fra Sognsveien til Nils Henrik Abels vei (11-29, 6-40)
- Moltke Moes vei fra Bindernveien til enden (1-27, 2-16)
- Christoffer Hansteens vei fra Hasselhaugveien til Vestgrensa (1-5,2-8)
- Per Gynts vei fra Eventyr veien til Tyrihansveien (1-5,2-6)
- Hasselhaugveien fra Moltke Moes vei til enden. (1-19, 29-41, 51,57, 28-56)
- Prestegårdsveien fra Bindernveien til Sognsveien (1-53,8-24)
- Nils Tollers vei fra Prestegårdsveien til enden (1-5,2-10)
- Duehaugveien fra Prestegårdsveien til enden (1-5,2-8)
- Veslefrikkveien (1-9, 2-8)
- Hasselbakken fra Sognsveien til enden (1-11)
- Blindernveien (19-41, 44-48)
- Niels Henrik Abels vei (2-8, 7-45)
- Sognsveien (like nummer) fra Ullevålsalléen til Tyrihansveien (12-56)
Ullevål Hageby og Akersborg
Dekker følgende strekninger:
- John Colletts allé fra Sognsveien til Langlia (1-69, 2-72)
- Pastor Fangens vei fra Jutulveien til Langlia (1, 2-8)
- Ullevålsalléen fra Sognsveien til Jutulveien (15-39, 2-40)
- Jutulveien fra Damplassen til Pastor Fangens vei (1-15, 2-14). Resten av Jutulveien er tatt med i Tåsen hageby-området
- Askeladdveien fra Vålveien til Eventyrveien (1-9, 2-32)
- Vålveien (1-9, 2-12)
- Damplassen (1-25, 2-24)
- Trollsvingen fra Bergsalléen til Møllesvingen (1-5)
- Nils Lauritsøns vei fra Damplassen til Langlia (1-11, 8-10)
- Langlia fra Pastor Fangens vei til Bergsalléen (1-39, 2-18)
- Hjorteveien fra John Colletts allé til Ullevålsalléen (1-11, 2-12)
- Elgveien fra John Colletts allé til Ullevålsalléen (1-9, 2-12)
- Tiurveien fra John Colletts allé til Ullevålsalléen (1-7, 2-4)
- Stiftsamtmann Kaas’ vei fra John Colletts allé til Ullevålsalléen (1-3, 2-8)
- Gäbleins vei fra John Colletts allé til Damplassen (1-7)
- Gustav Heibergs vei fra John Colletts allé til Vålveien (2-8)
- Sognsveien (ulike nummer) fra Ullevålsalléen til Tyrihansveien (11a-61)
- Eventyrveien fra Damplassen til Sognsveien (2-4)
- Akersborg terrasse fra Ullevålsalléen til enden (1-45, 2-34)
- Pastor Fangens vei 3-21 og 10-14
Tåsen Hageby og Tåsenløkka
Dekker følgende strekninger:
- Spångbergveien (1a-25,22a-34b)
- Bredo Stabells vei (1-19b, 2a-8b)
- Claus Borchs vei (1-19, 2-14)
- Tåsenallèen (11a-23, 12-32)
- Ugleveien hele (1-11, 2-12b)
- Tåsenveien fra Spångbergveien til Bredo Stabells vei (13-23, 10a-20b)
- Jutulveien fra Pastor Fangens vei til Uelands gate (17-39, 18-38). Resten av Jutulveien er tatt med i Ullevål hageby-området
Nydalen
Dekker følgende strekninger:
- Spikerveien hele (14-24)
- Tamburveien (3-17, 4-12)
- Gunnar Schjelderups vei fra bydelsgrense til snuplass – Nummer 9-41 er i bydelen, men det er ikke tenkt at dette området skal omfattes av beboerparkeringen
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!