Mener beboerparkeringen frarøver skolebarna sitt gangareal

Fra Hauges vei. Beboer forteller at det omtalte tidligere fortauet lå på venstre side i bildet. Foto: LESERBILDE
En beboer fortelle at det skal ha vært et fortau i Hauges vei, for mange tiår siden. og senere erstattet med en hvit stripe ut mot veibanen. Nå er malingen borte, og det er varslet beboerparkering i veien.
Publisert: 28.09.2020 kl 06:00
Sist oppdatert: 28.09.2020 kl 10:21
BAKKEHAUGEN: 5. oktober utvides beboerparkeringen i Nordre Aker til å omfatte aller kommunale veier innenfor Ring 3.
Så også i Hauges vei på Bakkehaugen, der skiltene som varsler at den nye pakeringsordningen snart trer i kraft er på vei opp. Det er også åpnet for å søke om parkeringskort.
En beboer i Hauges vei som Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med, mener det er på tide at også dette nabolaget får beboerparkering, fordi veiene er fulle av biler fra andre distrikter. Men beboerparkeringen skaper likevel utfordringer, blant annet fordi det skal bli parkering på en side av veien der det ifølge beboeren tidligere har vært et fortau.
– I Hauges vei, fra Carl Grøndahls vei til Nygårds alle har vi hatt fortau fra rundt 1935. Det var til i begynnelsen med opphøyd fortau og rennesten, men da det gikk fra Aker kommune til Oslo kommune ble fortauet forandret. Det opphøyede fortauet ble høvlet bort og erstattet med en hvit malingstrek. Dette fungerte fint i mange år inntil skillestreken ble slitt bort, og biler fra andre distrikter begynte å fylle fortauet med biler, sier beboeren, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.
Nå er dette strekket, som han mener tidligere var fortau, og siden har blitt brukt som gangareal, skiltet som kommende beboerparkering.
– Eneste minnet vi har av fortauet er en asfaltskjøt hvor fortauskanten gikk, og alle vannslukene som lå langs rennestenen, sier han.
– Nå har fotgjengere og skolebarn blitt «frarøvet» sitt sikre fortau, og blitt tvunget ut trafikken. Svingen på veien gjør i tillegg at veien blir lite oversiktlig for bilene, og de gående blir hindret av parkerte biler i å komme i «sikkerhet», sier beboeren.
Bymiljøetaten svarer
Nordre Aker Budstikke har spurt Bymiljøetaten om det «forsvunnede fortauet».
– I dette tilfellet fjerner vi ikke fortau, siden det juridisk sett ikke regnes som det, selv om det finnes en asfaltskjøt som kanskje kan minne om et fortau. Vi forholder oss til hvordan veien er utformet og bestemmelsene som gjelder i dag, svarer pressekontakt Guro Birkeland Tangen.
– Når vi innfører beboerparkering, vil skiltingen tydeliggjøre hvilke parkeringsbestemmelse som gjelder. Erfaring tilsier at det blir mindre parkering ved veiene ved innføring av beboerparkering. Vi forsøker også å holde parkeringen på samme side gjennom hele strekningen, og vi benytter også Google Maps til å se på hvilken side parkeringen tradisjonelt har ligget på.
Hun legger også til at etter at beboerparkeringen er trådt i kraft, vil Bymiljøetaten gjerne la det gå minst to-tre måneder før de sjekker ut eventuelt nye utfordringer som kan ha oppstått.
– Nytt parkeringsmønster må rekke å «sette seg» før vi gjør eventuelle endringer. Dersom parkeringen da gir utfordringer vil vi gjøre nye vurderinger.

En beboer i hauges vei ønsker heller fortau enn tilrettelegging for parkering i veien. Foto: Nordre Aker Budstikke
Gamle kart
Om hva det eventuelt kan finnes av detaljer rundt veien og det omtalte, tidligere fortauet, svarer kommunikasjonsrådgiver Rolf Rolid i Plan- og bygningsetaten følgende:
– Veistrekningen Hauges vei mellom Carl Grøndals vei og Nygårds allé er regulert gjennom såkalt rådsvedtak fra 1934 til offentlig kjørebane og veigrunn i en bredde på 8 meter. Reguleringen åpner for å tolke behov for fortau ut fra det behovet vi ser i dag. Å bygge fortau på denne strekningen innenfor 8 meters regulering vil gi et svært smalt fortau. Vi antar at kjørebanen må ha en minimumsbredde på 5,25 meter.
Han sier videre at veien i dag synes å være opparbeidet med kjørebane i en bredde av 6 meter eller mer.
– De tilstøtende boligeiendommene er regulert til småhusbebyggelse. Ved bygging på disse eiendommene, vil veiplikten bli vurdert av Plan- og bygningsetaten. Vi vil anse veiplikten for de boligeiendommene som har atkomst til veistrekningen som oppfylt, sier Rolid.
Han opplyser viderere at et eventuelt smalt fortau må opparbeides i kommunal regi, med mindre det bygges noe av private eller offentlige utbyggere langs strekningen på mer enn tre etasjer, for eksempel en barnehage, skole eller noe lignende.
– Da kan vi eventuelt kreve veiopparbeidelse av private eller offentlige utbyggere i mer enn 6 meters bredde. Vi har alltid en befaring med Bymiljøetaten for å avgjøre hvilke bredder veier og fortau kan bygges i ut i. Det faktum at et fortau ikke eventuelt er vist i en gammel reguleringsplan er ikke til hinder for at det eventuelt kan kreves opparbeidet et fortau langs en vei. Fortau er en del av reguleringsformålet «vei».
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!