Nordre Aker Budstikke

Mener det var feil å bygge dette høyhuset. Nå fortsetter planene med å fornye eiendommen

Kjelsåsveien 160. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Byrådsavdeling for byutvikling ga utbygger grønt lys til å fortsette å jobbe med planen om utvikling av Kjelsåsveien 160. Nå prøver utbygger igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2021 kl 09:45

KJELSÅS: Plan- og bygningsetaten (PBE) har tidligere anbefalt å stoppe planinitiativet for utbyggingsplanen for Kjelsåsveien 160.

– Det fordi det ikke var i tråd med våre overordnede føringer og våre anbefalinger. Byrådsavdelingen sendte saken tilbake til oss for videre behandling. Det er slik at forslagsstiller står fritt til å fremme det prosjektet de selv ønsker. Vår oppgave er nå å veilede og gi forslagsstiller retningsgivende tilbakemeldinger for å komme fram til et best mulig prosjekt, ifølge kommunikasjonsrådgiver i Plan- og bygningsetaten, Rolf Rolid.

– I denne saken har vi etter at planen ble sendt i retur fra byrådsavdelingen gitt forslagsstiller retningsgivende tilbakemeldinger, men vi understreker at dette ikke betyr at vi anbefaler forslaget. Vi har kommet med noen tilbakemeldinger og føringer i område- og prosessavklaringen, som vi fortsatt står ved. Vi vil ta en helhetlig vurdering av planforslaget når det sendes inn til oss og før det skal til offentlig ettersyn.

Referat fra oppstartsmøte

I referatet fra oppstartsmøte, som var 20. mai i år, skriver Plan- og bygningsetaten blant annet:

«Forslagsstiller ble gitt anledning til å fremme planinitiativet til videre behandling og [sic.] byrådsavdelingen, datert 21.10.2020. Etter dette har forslagsstiller og fagkyndig jobbet videre med initiativet og det har blitt utarbeidet fire alternativer for vurdering av ulike løsningerm(…) Fagkyndig sendte PBE underlag til møtet 27.04.2021. Plan- og bygningsetatens vurderinger og forutsetninger for anbefalinger fra område- og prosessavklaringen ble gjennomgått i orienteringsmøtet avholdt 15.01.2020. Dagens møte gikk i hovedsak inn på mottatt materiale med reviderte forslag.»


Videre står det at fagkyndig og forslagsstiller foretrekker alternativ 3.

Alternativ 3, Kjelsåsveien 160. Foto: Stein Halvorsen Arkitekter AS (illustrasjon)

Se fot øvrig illustrasjoner og følg saksgangen i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.

Videre står det beskrevet at bebyggelsen er plassert 30 meter fra Akerselva. Det er lagt opp til at Rema 1000 vil fortsette å være i det sekskantede bygget:

«(…) ellers er det tilrettelagt for 700 kvadratmeter næring i 1. etasje i ny bebyggelse. Tanken er å tilrettelegge for at dagens legekontor og fysioterapi kan bli værende her, samt prøve å få på plass noe servering og/eller småbutikker hvis mulig. Det er ønskelig å beholde eksisterende parkeringsanlegg under bakken.»

Det står også at alle alternativene har tilsvarende utnyttelse som eksisterende bebyggelse innenfor planområdet. Videre står det i referatet:


«PBE foretrekker alt. 3 og 4 med noen justeringer. Vi mener grepet med plassering av bebyggelse er bra. De ivaretar også best avstand til eksisterende boligbebyggelse. PBE mener fortsatt at bebyggelsen må trekkes lenger vekk fra Akerselva. Dette for å bevare siktlinjer, avstand til naturverdier, avstand fra Akerselva med tanke på flomfare og tilrettelegge for et naturlig møtested for brukerne av Akerselva. Vi er positive til at eksisterende bebyggelse skal bevares på grunn av miljøgevinst. Dersom det man bevarer/gjenbruker eksisterende blokk kan vi akseptere den høyden på akkurat det bygget. Grepet som ble gjort med å bygge høyhuset en gang i tiden anser vi som feil og kan derfor ikke anbefale å bygge samme høyder igjen, dersom man velger å rive eksisterende bebyggelse.»

Det høye bygget i Kjelsåsveien 160. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Etaten skriver også at den mener i utgangspunktet at parkeringsarealer under bakken må begrenses for å legge til rette for naturlig infiltrasjon i grunnen. PBE viser til at bevaring av eksisterende parkeringsanlegg må veies opp mot konsekvenser for blant annet naturverdier og overvannshåndtering.

For alternativ 4 ser PBE at det kan være en utfordring med støyforholdene dersom eksisterende bebyggelse skal brukes som bolig.

Dialogmøte

3. august sendte Stein Halvorsen Arkitekter AS, på vegne av utbygger Attivo Bolig Kjelsås AS, materiale til dialogmøte.


«Vårt mål med møtet er at vi nå kommer til enighet med hvilket alternativ som skal bearbeides videre mot komplett planforslag og at alternativer som skal konsekvensutredes avklares. Vi ønsker innen kort tid å ta et møte med beboere i sameiet for å legge frem planforslaget og få deres synspunkter på ulike løsninger. Etterfølgende håper vi å kunne ha kart og bestemmelsesmøte så fort som mulig for at vi etterfølgende kan sende inn komplett planforslag til kommunen,» skriver arkitekten.

Naboer og Oslo Elveforum

Naboer har reagert på planene. I en nabohenvendelse sendt inn 10. august, står det:

«Som tidligere beskrevet er sameiet Stillatorget svært imot utbygging i det omfang alle de fire første forslagene innebærer. Dersom vi absolutt må velge er alternativ fire det eneste forslaget vi eventuelt kan stille oss bak, dog i en moderert og mindre omfangsrik utgave. Her må i så fall blokken mot Akerselva enten fjernes helt eller ha helt andre høyder og dimensjoner.»

Også Oslo Elveforum og Miljøforeningen Akerselvas Venner har kommet med innspill til planen. De skriver blant annet:

«Planområdet bør utvides til å omfatte deler av friområdet for å få gode traseer for turvei (gang- og sykkelvei) og turstier, opparbeidelsen av turveien bør sikres gjennom rekkefølgekrav og utbyggingsavtale. Tapt friområdeareal ved utvidelse av Kjelsåsveien og veibrua bør kompenseres fullt ut ved å regulere et like stort, nytt friområdeareal (…) Det bør ikke tillates nye bygninger med mer enn 3–4 etasjer innenfor noen del av planområdet. Innenfor 20-metersbeltet langs Akerselva må nye bygninger ikke tillates.


Innenfor delområde 1 av KDP Akerselva miljøpark bør det ikke tillates nye bygninger med mer enn 2–3 etasjer i beltet fra 20 til 40 m fra elva, og da primært minst 30 m fra elva (…) Planområdet bør utvides, og opparbeidelse av turvei og turstier bør sikres gjennom rekkefølgekrav.»

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...