Nordre Aker Budstikke

Mener trappa er livsfarlig – men kan bare glemme vintervedlikehold

Flere trinn er ødelagte. Noen er tidligere reparert med tynnere planker som gir etter. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

På bilblioteket i Nydalen har de kjøpt inn førstehjelpsskrin for å kunne hjelpe dem som sklir i trappa mellom Maridalsveien og Nydalen vgs.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2017 kl 15:53

NYDALEN: Det går en skjev og skakk trapp i skråningen mellom Maridalsveien og Nydalen videregående skole. En fin snarvei gjennom skogen om sommeren, men ikke helt optimal når været blir våtere og kaldere, slik som nå.

Sjøsyk? Neida, trappa er bare ikke helt i vater. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det har flere aktører i Nydalen prøvd å gjøre noe med de siste årene. Blant dem direktør i Riksteateret, Knud Bjørne-Larsen. I januar sendte han en henvendelse til Bymiljøetaten om ikke de kunne reparere trappa, og sørge for at den var trygg å ferdes i gjennom vinteren. Da høsten nærmet deg, og lite hadde skjedd, tok han kontakt igjen.

Svaret var at vintervedlikehold ikke er aktuelt.

– Jeg synes det er en merkelig ansvarsfraskrivelse all den tid det ikke er slik at elever på skolen, gjester til Deichmanske eller arbeidende i Nydalen kun går på skole, besøker biblioteket eller jobber om sommeren, sier Bjørne-Larsen, som omtaler trappa som livsfarlig.


LES OGSÅ: Brukte skattepenger til å kjøpe leiligheter for 100.000 per kvadratmeter

Må lappe skader på biblioteket

Mariann Youmans ved Deichmanske bibliotek tar stadig imot personer som har skadet seg i trappa. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det gjør også Mariann Youmans på Dechmanske bibliotek, som ligger i bygget til Nydalen vgs., og som har utsyn rett til trappa. Mange av bibliotekets besøkende benytter seg av den. Ikke minst barnehager fra Tåsen-siden som regelmessig er innom bydelsbiblioteket. Og det skjer stadig vekk at noen faller, forteller hun.

– Vi har gått til innkjøp av et førstehjelpsskrin så vi kan lappe sammen dem som har skadet seg i trappa, sier Youmans.

Hos Deichmanske har de prøvd å få Bymiljøetaten til å vintervedlikeholde trappa helt siden biblioteket åpnet for tre år siden, i 2015. Uten hell. Nå frykter de at det må en alvorlig skade til før noe skjer.


I bunnen av trappa står det en brakkerigg, som gjør at de som ferdes i trappa må gå ut av den, og gå ned en skråning for å komme videre til Nydalsveien, eller Nydalen vgs. Denne bakken var tidligere glatt, men i vinter tok Avantor ansvar for å strø dette partiet. I en e-post Nordre Aker Budstikke har fått tilgang til, skriver eiendomsselskapet at også de har anmodet Bymiljøetaten om å gjøre vintervedlikehold.

Skråningen og trappa er nemlig kommunal grunn og eiendom.

I bunnen ender trappa i et anleggsgjerde. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Ikke noe galt

Fredag tok Nordre Aker Budstikke turen til trappa. I høstregnet, og med mye nedfalt løv, var den skjeve trappa så sleip og glatt at avisens utsendte skled og var nær ved å skli havne på rompa.

Til avisen skriver Bymiljøetatens presseansvarlig, Monica Thorud Olsen, at de har vært på en befaring for å se på trappas tilstand.


– Det står i brevet (til Knud Bjørne-Larsen journ.anm.) at det ikke er noe direkte galt med trappa. Men den er helt tydelig veldig skjev, og har seget. Er ikke dette å regne som en feil?

– Den mangler et par bord, som vi kommer til å få utbedret, ellers er det ikke noe direkte galt med trappa, skriver hun.

Trappa går fra Maridalsveien. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ingen vinterdrift

– Når det gjelder ønsket om vinterdrift, så er det ikke slik at Bymiljøetaten vinterdrifter alle stier, gangveier og ferdselsårer i park- og friområder. Trappa i det aktuelle området er ikke tilrettelagt for vinterdrift pr. dags dato, skriver Thorud Olsen.

Hun sier det har med utforming av trappa og beliggenhet å gjøre.


– Trappa er først og fremst en snarvei, og dersom den er glatt bør man benytte seg av andre atkomstveier, som Nygårdsveien eller Nydalen Bruks vei, fortsetter hun.

– Hvis det er slik at folk ferdes på eget ansvar, burde det ikke vært opplyst om på skilt øverst og nederst?

– Det er et større antall stier, trapper og gangarealer rundt omkring i byen som ikke har vinterdrift. Vi skilter normalt ikke at folk ferdes på eget ansvar, svarer Thorud Olsen.

– Hva vil det koste å vinterdrifte trappa slik den er i dag? Og hva vil det koste å anlegge en ny, trygg trapp med vinterdrift?

– Det er ikke mulig å gi noe estimat på hva det vil koste å anlegge en ny trapp. Trappa er lang og svingete, og en ny trapp må i så fall prosjekteres.

Trappa går ned til Nydalen vgs. De fleste elevene som skal til skolen fra Maridalsveien bruker imidlertid gangbroa bak i bildet, opplyser rektor Linn-Siri Jenssen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvem har ansvar?

Hva da hvis noen faller og slår seg alvorlig? Hvilket ansvar hviler på Bymiljøetaten og Oslo kommune? Det har vi ikke fått svar på.

Nylig fikk trappeforkjempere litt lenger opp langs Akerselva en gladnyhet. Da ble det klart at arbeidene med å gjenoppbygge skibakketrappa, fra Maridalsveien til Akerselva, er i gang. Den nye trappa går i unnarennet til den tidligere Nydalsbakken, som har en spennende historie. Les mer om trappekampen, og resultatet, her!

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...