Nordre Aker Budstikke

Mener utbygger manipulerer fakta

Leder i BNST vel, Henning Iversen, ved rundkjøringen på Darre Jensens plass. Nordbergveien 10 er bak ham, på motsatt side av rundkjøringen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Plan- og bygningsetaten har varslet mulig stopp av byggeprosjektet i Nordbergveien 10. Berg Nordberg Sogn Tåsen vel og Tåsenaksjonen mener tiltakshaveren jukser i fremstillingen av prosjektet. Utbyggerens arkitekt avviser påstandene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

TÅSEN: I slutten av februar varslet Plan- og bygningsetaten (PBE) at de vurderte å stoppe utbyggingsplanene i Nordbergveien 10 og Rektorhaugen 53, mot rundkjøringen på Tåsen, der Nordbergveien Boligutvikling AS er tiltakshaver.

Inby AS er konsulent og forslagsstiller for det som, per i høst, var et prosjekt med 27 boliger på eiendommen.

Bakgrunnen for at PBE vurderer å stoppe prosjektet, beskrives blant annet slik i korrespondanse mellom etaten og utbygger:

«Vi har gjennomgått underlagsmaterialet til dialogmøte 1, og ser at endringene dere har foretatt etter oppstartsmøtet er marginale. Det betyr at reguleringsforslaget, dersom det er dette dere sender inn for utleggelse til offentlig ettersyn, fortsatt ikke innfrir våre føringer og anbefalinger, slik de fremkommer i område- og prosessavklaringen. Vi viser også til at vi i område- og prosessavklaringen varslet at vi ville vurdere å stoppe planinitiativet dersom dere ikke følger våre anbefalinger.»

PBE: Har fått innspill

Inby AS svarte blant annet følgende på vegne av forslagsstiller tidlig i februar:

«I vedlagt materiale er det i tillegg redegjort mer detaljert for hva som endret siden oppstart av regulering. Utnyttelsen av prosjektet er redusert fra BRA 126% til 109%. Eksisterende store trær bevares. Byggets fasade mot Nordbergveien er bearbeidet slik at volumet er nedskalert og oppbrutt. Byggets fotavtrykk er redusert ved at fasader mot Kaj Munks vei og mot vest er trukket tilbake. Antallet boliger er redusert fra 35 til 24. Forslagstiller kan ikke anse disse endringene som marginale.»

Fungerende avdelingsdirektør i PBE, Marianne Lindeberg, sa til Nordre Aker Budstikke i forrige måned at de varslet tiltakshaver per brev 11. februar om at etaten kunne avslå å legge planforslaget ut på høring.

– Tidligere i planprosessen har vi påpekt at skissene vi hadde fått viste for høy utnyttelse, og at vi ser det slik at prosjektet er i strid med områdets karakter samt hensyn til bevaringsverdig bebyggelse og grøntområder. I etterkant har vi fått et nytt brev fra Inby AS hvor de tydeliggjør endringer i prosjektet, og de har sendt oss tilleggsmateriale. Vi jobber nå med å vurdere det nye materialet og de nye opplysningene, og har ikke tatt stilling til dette ennå, ifølge fungerende avdelingsdirektør Marianne Lindeberg.

Nabolaget reagerer

Berg Nordberg Sogn Tåsen Vel (BNST) har sammen med Tåsenaksjonen engasjert seg i saken, og har nå kommentert PBEs varsel om å stoppe planene.

I et brev til etaten skriver de blant annet at «forslagsstiller grovt manipulerer sakens fakta og driver en uforsvarlig behandling av de merknader som er kommet inn i saken.»

De peker spesielt på tre punkter. Det føreste er byggehøydene. De mener forslagsstiller fremstiller det fem etasjer høye bygget til å være 13,5 meter høyt.

«Dette stemmer ikke med virkeligheten. Vi har tatt utgangspunkt i innvending etasjehøyde og lagt til etasjeskiller. Da kommer vi frem til 18,5 meter, som er over det dobbelte av småhusene i området og enda høyere avvik hvis reguleringsplanens regler for nybygg legges til grunn,» skriver vellet og aksjonsgruppa.


De anklager videre tiltakshaveren for å behandle innspill på en uforsvarlig og mangelfull måte:

«Delvis er en del innspill ikke nevnt eller besvart, noen er nevnt, men kun delvis besvart og andre er besvart feil.» Her peker de spesifikt på at «FAU ved Tåsen skole sendte inn viktige merknader knyttet til trafikkøkning og utrygge skoleveier i november 2018 (…). Disse er ikke kommentert i det hele tatt av forslagsstiller.»

BNST og Tåsenaksjonen mener videre at utbygger i sitt svar manipulerer kart og vegetasjon:

«Nordbergveien 10 og Rektorhaugen 53 er en grønn oase med mange store trær. Her ser vi at forslags-stiller fremstiller fakta annerledes enn det er på stedet ved å flytte eksisterende trær og redusere den faktiske omkretsen for å fremstille situasjonen som om det var mulig å få plass til et gigantisk bygg.»

Utbygger svarer

Forslagstiller er fremlagt kritikken fra BNST og Tåsenaksjonen. De mener at prosjektet er balansert, og at det vil «styrke Darre Jensens plass som byrom, med boliger av høy arkitektonisk kvalitet»:


– Den nye bebyggelsen bidrar også til å styrke de grønne kvalitetene i området ved både å ta vare på eksisterende trær og tilføre ny busk- og trevegetasjon. Framstillingen av prosjektet er basert på Oslo kommunes kartgrunnlag og forslagsstilleren kjenner seg ikke igjen i velforeningens påstander om manipulasjon i illustrasjonsmaterialet. For øvrig viser vi til den formelle behandlingsprosessen for planforslaget mellom kommunens fagetat, tiltakshaver og fagkyndig, sier Kyrre Holmeseth-Martin i Inby, på vegne av utbygger.

Når det gjelder kritikken om at innspillene fra blant annet Tåsen FAU om trafikk ikke er kommentert, svarer forslagsstiller følgende:

– Forslagstiller har kun kommentert de bemerkningene som er kommet inn når saken lå ute ved førstegangsvarsling. I reguleringssaker vil bemerkninger uansett tidspunkt, bli besvart ut i det kommende planarbeidet. Vi vil følge opp PBEs anbefaling om parkering i nedre del av midlertidig p-norm. Det er lagt inn ca. 10 parkeringsplasser i prosjektet slik det foreligger nå. All parkering skal ligge under bakken, og innkjøring til prosjektet er foreslått fra Rektorhaugen, sier Holmeseth-Martin.

Bydelsutvalget i Nordre Aker har vært kritiske til planene i Nordbergveien 10 (bak, midt i bildet), og ba – forgjeves – om at det skulle utarbeides en helhetlig plan for Tåsen-området. Her er tidligere leder i BU, Per H. Christiansen (H), og nestleder Ingeborg Briseid Kraft (V) avbildet i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Han viser til at instanser som bydelsutvalget i Nordre Aker flere ganger har bedt om at det utarbeides en helhetlig plan for utviklingen av Tåsen, på grunn av de mange utbyggingssakene som har blitt fremmet i området rundt senteret og t-banestasjonen. Bydelen fikk imidlertid nei til dette fra byrådet i fjor.

– Forslagsstiller viser her til brev datert 31.05.2019 til bydelen fra byrådsavdeling for byutvikling. I brevet konkluderes det med at det ikke er behov for en helhetlig plan for Tåsen da PBE jobber helhetlig i sin behandling av innkomne prosjekter.

Saksgangen kan følges i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.

Ved siden av planene i Nordbergveien 10, foreligger det store utbyggingsplaner på dagens Tåsen senter, og området øst for t-banelinja. Også i Tåsenveien 73 er det planer om boligutbygging, og senest denne uka varslet PBE at de stopper planinitiativet fra Solon Eiendom og Inby om boligutbygging på Søndre Tåsen gård. Les mer om det her:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...