Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Når en som har vært død i 26 år, truer med å sove ved siden av deg hver kveld...

Noen ting forsvinner visst aldri - og skremmer fortsatt barna (bildet er kun en illustrasjon, og har ingenting med saken å gjøre.) Foto: ILLUSTRASJON

KOMMENTAR: Og tror du ikke noe på det, så kan du bare google opp navnet til den døde kvinnen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2016 kl 14:34

Jeg husker godt kjedebrevene da jeg var liten og ung. Den gangen på papir. Håndskrevet.

– Dette brevet må du sende til minst ti andre personer, ellers går det deg veldig ille. Du dør, og moren og faren din, sto det kanskje.

Kanskje til og med hele familien kunne stryke med, hvis man ikke skrev av brevet, og sendte det videre til en annen stakkar. Som også kanskje ble vettskremt og rett og slett ikke turte noe annet.

Ikke bare kostet det mye penger å sende dengangens kjedebrev. For vi trengte jo frimerker til alle brevene. Ikke minst ble det også fryktelig mye jobb. For alle eksemplarene måtte jo skrives av - altså avskrift.

Helt til noen luringer skjønte at det var lettere å kanskje få låne en kopimaskin et sted. Og bare doble antall utsendelser. Det ga nok ekstra god samvittighet, og visshet om at denne familien nok var godt sikret fra hevnaksjoner i regi av kjedebrevinitiativtagerne.


Og hvem var egentlig de? Hva får de selv ut av det, de som setter i gang disse kjedebrevene? Bortsett fra å skremme barna?

Vi fikk jo råd om å ikke sende videre fra de voksne. Jeg tror faktisk det egentlig ikke er, eller var lov heller. For det er jo ikke lov å skremme andre - er det?

Det gikk i hvert fall mange år, etter barne- og ungdomsskole, uten ett eneste kjedebrev til meg. For vi voksne lar oss jo ikke skremme av kjedebrev, gjør vi?

Helt til mine egne barn begynte å motta kjedebrev. For de lever i beste velgående, kjedebrevene.

Men selvfølgelig, kjedebrevene, følger også utviklingen. Nå kommer de digitalt. Enten via sosiale medier - eller på SMS.


Min yngste datter , i barneskolealder, fikk nylig en slik SMS. Hun ble skremt. Hun har også mottatt lignende tidligere, men denne var spesiell.

Her var det ikke bare trusler om å sende videre noe, ellers dør du, og kanskje hele tjukkeste slekta går med.

Nei, i denne ble det også truet med at en død kvinne gjennom mange år, også nevnt ved navn, kommer og sover ved siden deg. Ikke bare en kveld i ny og ne, men hver kveld. Hvis min datter da da ikke sender SMS'en videre til 20 andre barn.

Det oppfordres også til å google navnet, for å enda mer kjenne på hvor viktig det er å spre dette videre.


Hvis i hele tatt noe positivt ved utviklingen av kjedebrevene, så er det jo at ting går mye raskere nå. Man slipper å sitte i timesvis å skrive av disse kjedebrevene. Man slipper også å kjøpe frimerker. Økonomisk så snakker vi om noen rimelige SMS'er.

Så eventuelt bare sende videre avgårde, og så kan de små senke skuldrene, og håpe på mange lykkelige år med familien likevel.

Men min datter sender ikke denne videre. Hun kommer heller ikke til å sende neste videre. For som hennes mor nå har fortalt, så fikk jeg også mange kjedebrev da jeg var på hennes alder.

Jeg ble nok skremt jeg også, men jeg rakk aldri å få gjort avskrift av 10 - 20 brev, kjøpe frimerker, og få postet brevene. Før det var gått så langt tid, at ulykka nok hadde vært ute uansett.

Og det har gått bra så langt. Og mitt tilfelle er nok langt fra enestående. Så vi satser på at det går bra denne gangen også.


Den som lever får se.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...