Nordre Aker Budstikke

Fire partier ville stoppe planene:

– Meningsløst å bruke 100 millioner til på Grefsenveien

Erik K. Normann i Nordre Aker Høyre mener pengebruken på opphøyde sykkelfelt i Grefsenveien er meningsløst. En konstellasjon av fire partier i bydelsutvalget ønsker at arbeidet skal stanses. Foto: Haga / Kjelstrup (NAB)

Erik K. Normann, Nordre Aker Høyres gruppeleder i bydelsutvalget, mener pengebruken i Grefsenveien er meningsløs. Sammen med Venstre, Rødt og uavhengig representant, ønsket Høyre å be Bymiljøetaten stanse arbeidet med opphøyde sykkelfelt, spesielt utenfor seniorboligene i nummer 78D. De rødgrønne sier nei, og kaster ballen over til bystyret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2021 kl 13:33

GREFSEN: – Det oppleves som meningsløst å nå bruke 100 millioner til på Grefsenveien, fra Disen til Myrerskogveien. Dette bør settes i perspektiv mot andre trengende områder i Oslo kommune, og andre prosjekter som nedprioriteres. Grefsenveien er rimelig bra som den er, det er også sykkelfelt opp og ned til Glads vei. Veien er bred og det er god plass til syklister også i Grefsenveien. Jeg ser faktisk ikke det store behovet for opphøyde sykkelfelt i veien, sier Erik K. Normann, lokalpolitiker og gruppeleder for Høyre i bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker.

– Det går an å tenke seg om, om ressursbruken. Et hvert regime har til en hver tid et ansvar for å vurdere den disponeringen som er vedtatt, før, under og etter, og kanskje utsette eller kansellere vedtaket, fordi premissene kan ha endret seg. Er dette virkelig riktig bruk av pengene? Og hvorfor er ikke dette samkjørt med den tidligere oppgraderingen av Grefsenveien, som var ferdigstilt våren 2019?

Prisanslaget på 100 millioner omfatter oppgradering, både med sykkelfelt, bredere fortau og overvannshåndtering, som regnbed, på strekningen i Grefsenveien.

Oslo kommune unngikk milliardsmell

I fjor sommer omtalte blant annet nettstedet E24.no at Oslo kommune gikk mot milliardunderskudd på grunn av koronasituasjonen. Men så ille ble det ikke, ifølge finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG):


– Kommunens netto merkostnader knyttet til koronapandemien utgjorde ca. 2,8 milliarder i 2020. I tillegg fikk kommunen en skattesvikt, netto etter utjevning, på nesten 0,5 milliarder. Når vi også tar hensyn til at kommunen fikk innsparinger som følge av redusert lønns- og prisvekst i 2020 og redusert arbeidsgiveravgift, har Oslo kommune hatt en merkostnad på 240 millioner utover hva som er kompensert fra staten, sier han.

– I revidert budsjett i fjor gjorde vi en del omdisponeringer og utsatte satsninger for å frigjøre midler til å håndtere koronakrisen. Alt i alt går Oslo kommune blant annet derfor med et positivt resultat i 2020. Bykassens overskudd i 2020 utgjør under 1 % (0,6 mrd.) av driftsinntektene, av totale driftsinntekter for Oslo kommune på 76,3 milliarder kroner i 2020. Kommunens overskudd på driften i 2020 er noe lavere enn i 2019.

Wilhelmsen synes det er bra at statens kompensasjon til Oslo kommune utover i 2020, ifølge ham stadig ble mer "treffsikker".

– Men erfaringene fra i fjor er at mens Oslo kommune har sørget for at virksomhetene til kommunen har blitt kompensert, så har ikke kommunen fått tilsvarende kompensasjon fra staten. Dermed mangler Oslo kommune hele 240 millioner kroner som vi må legge ut for kostnader som skyldes koronautgifter som staten likevel ikke har dekket, sier finansbyråden.

– Meningsløs bruk

Lokalpolitiker Erik K. Normann i Nordre Aker mener likevel pengebruken i Grefsenveien ikke kan forsvares.


– Uansett om kommunen går i overskudd eller ikke, så er dette for meg fortsatt en meningsløs bruk av penger. Om kommunen har god eller dårlig råd. Å bruke 100 millioner av skattebetalernes penger på endringer som for meg oppfattes som marginale, synes jeg blir helt feil.

Han svarer at han slett ikke er mot at folk sykler, eller syklister generelt:

– Absolutt ikke! Det er helt utmerket at det legges til rette for syklister der det trengs. Men som nevnt, her er veien bred, det er allerede sykkelfelt opp og ned til Glads vei, fra Disen, og fra Storo til Disen. Hvorfor skal det da bygges opphøyd sykkelfelt? Og i tillegg kommer dette i konflikt med folk som bor langs veien, som seniorsameiet i Grefsenveien 78D. Det er vel muligens også flere avkjørsler langs Grefsenveien som vil føle på dette, tror Normann.

Ville be Bymiljøetaten stanse planene

Saken om de opphøyde sykkelfeltene har engasjert mange. Beboerne i Grefsen Senior Boligsameie i Grefsenveien 78D mener de mister muligheten til å kunne leveres og hentes av bil eller minibuss dersom muligheten for kortere stopp i gata fjernes helt. Bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker har behandlet saken i flere omganger, og har både pekt på mulige løsninger for fremkommelighet, og bedt Bymiljøetaten se på om det lar seg gjøre å kombinere sykkelfelt og stans for biler utenfor boligene.


I BU-møtet 25. mars fremmet Høyre, Venstre, Rødt og uavhengig representant (tidligere Frp), et forslag der de ber Bymiljøetaten stanse arbeidet med sykkelfeltene, inntil det er funnet en løsning for Grefsen Senior Boligsameie. De peker blant annet på sykkeltellingen i Grefsenveien som er brukt i argumentasjonen for å etablere nytt sykkelfelt, der antall syklister opp- og nedover er lagt sammen. De fleste passerer ikke Grefsenveien 78D, påpeker de.

– Dette er en sak som det burde gå an å løse. Jeg har vært en ivrig syklist i over 30 år, og har syklet Trondheim-Oslo, men her skaper vi en trøblete løsning. Vi setter oss på vår høye hest, som skal være grønn eller hva det skal være, og rir fremover istedenfor være pragmatiske og finne en løsning, sa Rødt-representant Petter Færevaag i BU-møtet 25. mars.

Petter Færevaag (R). Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Han la til at det burde gå an å få laget en plass på innsiden av sykkelfeltet, for inn- og utkjøring for korte stopp ved levering og henting – ikke parkering.


– Jeg er lett undrende og synes det rart at BU ikke kan finne ut av det, sa Færevaag, og viste til at flertallet i BU, bestående av Arbeiderpartiet, MDG og SV, ikke ville stille seg bak forslaget.

Uenige om regulering

Julie Myhre Barkenæs (MDG), leder av bydel Nordre Akers MPS-komité. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Jeg skjønner at det er vanskelig for beboerne, og BU har tidligere påpekt flere mulige løsninger. Men vi sliter med å stå bak notatet (forslaget fra H, V, R og uavhengig, journ.anm.) som inneholder faktiske feil, svarte lederen av miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS), Julie Myhre Barkenæs (MDG) i BU-møtet i mars.

Hun mente at en feil som gjentas i saken er at seniorboligene har primærinngang fra Grefsenveien, men at dette ikke er en del av reguleringsplanen.

– Vi er bekymret for at det skal skje store ulykker med syklister, og sykkeltraller med barn. Det handler om bekymring for å ha parkering og utkjøring der. Nå har Bymiljøetaten gjort grundige utredninger som kompetanseetat, sa Myhre Barkenæs.

– Billigst å la være

Sidsel Kjeldaas Salte (H). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Ja, vi skal tenke på alle, men av og til må vi tenke på de gamle som bor i det huset og har bodd der veldig lenge som har blitt eldre og kranke, sa Høyre-representant Sidsel Kjeldaas Salte, og fortsatte:

– De kan ikke benytte annen utgang og heller ikke annet enn rullestol og rullator. Men ved å si at det skal være opphøyd trasé for syklistene, så sier man at de i rullestol og med rullator må på pleiehjem. Hovedinngangen fra 1998 er fra Grefsenveien. Dette kan bli det billigste vedtaket i BU: leave things alone, sa Salte.

– Det er noe som heter presedens også, supplerte Hans Kielland Aanesen (uavhengig rep.).

Hans A. Kielland Aanesen (Uavh.). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Dette (stopp utenfor Grefsenveien 78D, journ.anm.) har foregått over veldig mange år. Jeg har ikke hørt om noen store ulykker her, så å endre på dette blir tøysete. Det blir enda farligere nå om man skal heve dette fortauet, la han til.

Nå skal bystyrets miljø- og samferdselsutvalg på befaring til Grefsenveien 78D i løpet av april. Etter det Nordre Aker Budstikke erfarer skal utvalget deles opp på grunn av smittevern. Først ut er Venstre som kommer til Grefsenveien 78D førstkommende lørdag.

BU-leder Bente M. Larsen (Ap) avsluttet debatten med å si at saken dermed ender i den hos den instansen som kan ta en endelig avgjørelse i saken.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...