Nordre Aker Budstikke

Mente anbudskriterier var «umulige» – så ble konkurransen avlyst

Inn på Tunet på Skjerven har fått mye skryt - regjeringen lanserte sin demensplan 2020 på Skjerven i 2015. Her er blant andre helseminister Bent Høie (t.v.) og Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke (t.h.). Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Kriterier det er umulig å oppfylle, sa Jon Ivar Bakke på Skjerven gård, da Sykehjemsetaten søkte etter nye Inn på Tunet-plasser. Frp ville at byrådet skulle overstyre etaten. Så ble konurransen avlyst før fristens utløp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.08.2018 kl 16:23

OSLO: – Dette må være et arbeidsuhell fra byråden, sa bydelsutvalgs-representant Heidi Rømming (SV) da Skjerven-bonde Jon Ivar Bakke møtte opp i BU i juni og fortalte om de nye kriteriene Sykehjemsetaten la til grunn i anbudskonkurransen for de fem siste Inn på tunet-plassene.

Inn på Tunet siden 2009

Inn på Tunet er et dagaktivitetsstilbud for yngre personer med demens, et tilbud Skjerven gård har drevet i samarbeid med Bymisjonen siden 2009, og fått nasjonal og internasjonal annerkjennelse for.

Da nytt anbud på 15 plasser ble utlyst tidligere i år, tapte imidlertid Skjerven gård, til fordel for Faldalen virksomhetssenter i Fet kommune. De to gårdene har tidligere begge drevet Inn på Tunet-plasser for Oslo kommune.

Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) bestilte i etterkant fem nye Inn på Tunet-plasser fra Sykehjemsetaten, men da ble kriteriene endret fra den første tildelingsrunden.

I det nye anbudet ba Sykehjemsetaten om en total reisetid for brukerne på 35 minutter, fra de hentes til de er på gården. I den første anbudsrunden måtte gården ligge innenfor 40 minutters kjøretid fra Oslo rådhus.


I tillegg krevdes det at en person med minst 3-årig helsefaglig utdannelse og spesialisering i demens, skulle være til stede kontinuerlig når brukerne er på gården. I tidligere anbud var kravet minst én med helsefagutdannelse og erfaring med Inn på tunet.

Skrev åpent brev i juni: Aud Lilly Krook, Venner av Skjerven gård: Inn på tunet står likevel i fare for nedleggelse: – Vi jublet helt til vi så noen av de nye kravene

Jon Ivar og Tori Bakke i 2014, da Skjerven gård ble Inn på tunet-sertifisert. Skjerven er fortsatt den eneste IPT-sertifiserte gården i Oslo, men mener anbudskriteriene har blitt så strenge at de ikke kan delta i konkurransen. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

– Med fem brukere har jeg ingen sjanse til å hente alle på 35 minutter, sa Jon Ivar Bakke, da han tok ordet under Åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet 14. juni i år.

– Med de skjerpede kravene har ikke jeg mulighet til å legge inn anbud på dette, slik det nå foreligger.


– Her er det noe som ikke henger på greip, repliserte BU-leder Per H. Christiansen (H).

Les om møtet: Skjerven mister demenstilbud: – Må være et arbeidsuhell

I bystyret

Carl I. Hagen under spørretimen. Foto: Skjermdump, Oslo kommune

Saken havnet, på initiativ fra Fremskrittspartiet, i bystyresalen.

– Vi vet at tilbudet på Skjerven i dag virker, og at alle skryter av det. Likevel blir de sjaltet ut av Sykehjemsetaten. Selvsagt kan byråden instruere Sykehjemsetaten til å endre kriteriene slik at Skjerven gård kommer innenfor, sa Carl I. Hagen (Frp) på bystyrets talerstol 20. juni.


Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) svarte:

– (…) jeg har i dag minnet Sykehjemsetaten på at de kan avslutte en konkurranse, dersom det er slik at det ikke kommer noen anbud. Slik at man kan endre kriteriene og treffe markedet bedre, sa hun.

Brukerne av Inn på tunet på Skjerven går mange turer i Maridalen. Bildet er blurret av hensyn til brukerne. Foto: TORI BAKKE (ARKIVFOTO)

Avbrøt konkurransen

Anbudet på de fem plassene i den andre utlysningsrunden, som ble lagt ut på portalen Doffin, hadde søknadsfrist 16. juli, med oppstart 1. oktober 2018. Varigheten var 4+1 år, med en totalverdi på 12,5 millioner kroner. 14. juli ble anbudskonkurrannsen formelt kansellert. Det bekrefter direktør for private langtidshjem i Sykehjemsetaten, Anne Berger Sørli, overfor Nordre Aker Budstikke.

– Bakgrunnen for dette var signaler fra markedet om at det ikke ville komme inn tilbud i konkurransen. Leverandørene ble varslet om avlysningen den 10. juli 2018.


– Hvor mange tilbydere var evt. i kontakt med dere i løpet av perioden anbudet lå ute, og hvilke tilbakemeldinger fikk dere på kriteriene i konkurransen?

– På bakgrunn av signalene fra markedet, inviterte Sykehjemsetaten til markedsdialog 28. juni 2018. Når det gjelder minimumskravene i konkurransen, fikk Sykehjemsetaten blant annet tilbakemeldinger om at krav om faktisk reisetid var til hinder for å kvalifisere seg i konkurransen. En leverandør viste også til at krav om kompetanse – fullført videreutdanning innen demens – er til hinder for å kvalifisere seg i konkurransen, sier Sørli.

– Hva vil skje nå med de fem plassene byrådet har bestilt? Hva vil evt. bli endret i et nytt anbud, og når kan dette ventes å bli utlyst?

– Det planlegges kunngjøring av ny konkurranse. Det er ikke avklart hvilke endringer som eventuelt vil gjøres i konkurransedokumentene. Sykehjemsetaten er imidlertid opptatt av å innrette den nye konkurransen slik at det sikres at det mottas tilbud, svarer Sørli.

– Når kan de siste plassene anslås å være operative?

– Sykehjemsetaten kommer til å gjennomføre den nye konkurransen så raskt som dette lar seg gjøre.

Legger seg ikke opp i kriteriene

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), har på tidligere spørsmål vist til at det er Sykehjemsetaten som utformer anbudskriterier, og at hun ikke har hatt innsyn i prosessen så lenge konkurransen har vært åpen.

Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: OSLO KOMMUNE / STURLASON

Vi spør nå om hvilken påvirkning byråden har hatt på avgjørelsen om å trekke anbudskonkurransen, og om hun i forkant var klar over at konkurransen ville bli avsluttet før fristens utløp. Vi spør også hvordan byråden vil følge opp at de fem bestilte Inn på tunet-plassene blir realisert.

– Byråden har bedt om en rask kapasitetsøkning innenfor konseptet Inn på tunet, som er et dagtilbud til personer med demens. Vi trenger et bredt tilbud til denne gruppen, når vi vet at det blir flere personer med demens i årene som kommer, samtidig som vi vil at flere skal kunne bo hjemme. Utover det har ikke byråden innsyn i pågående forhandlinger, men er kjent med at utlysningen er trukket og at en ny nå er på gang. Hun er utålmodig og forventer fortgang i saken, svarer byrådsavdelingen i en e-post til Nordre Aker Budstikke.

– Hvordan stiller byråden seg til at Sykehjemsetaten utlyste en anbudskonkurranse som ifølge den tilbyderen som har drevet dette tidligere (Skjerven og Bymisjonen), ikke var mulig å oppfylle for dem? Hva mener byråden om at kriteriene ble endret fra første utlysningsrunde, som gikk til Faldalen, til den andre, som nå er trukket tilbake?

– Det er Sykehjemsetaten som utformer og utlyser anbud. Hvilke kriterier som legges til grunn er det opp til etaten å bruke sitt faglige skjønn å vurdere. Vi ønsker flere plasser, og det er det SYE (Sykehjemseaten, red. anm.) sin oppgave å fremskaffe. Vi har alle samme mål for øye, og det er å gi innbyggerne i Oslo en så god omsorg som mulig, slik at de kan fortsette å være sjef i eget liv, svarer Tellevik Dahl.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...