Nordre Aker Budstikke

Miljøbyråden: – Viktig å skille mellom ulike typer snø

Snøen som ble dumpet på Låkeberget ble kjørt bort på fredag i forrige uke. Innfelt: Miljøbyråd Lan Marie Berg. Foto: Leserfoto / Oslo kommune (Sturlason)

– Det er ikke skitten snø som dumpes, og det er ikke et deponi, sier miljøbyråden om snødumpingen ved Maridalsvannet, som Vann- og avløpsetaten fikk stanset fordi de mente det var strengt ulovlig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2018 kl 10:10

OSLO / MARIDALEN: Torsdag i forrige uke grep Vann- og avløpsetaten inn og stanset Bymiljøetatens dumping av brøytet snø på Låkeberget parkeringsplass i Maridalen.

Ifølge VAV var dumpingen et brudd på drikkevannsforskriftens §4.

Den sier blant annet at «Det er forbudt å forurense drikkevann. Forbudet omfatter alle aktiviteter, fra vanntilsigsområdet til tappepunktene, som medfører fare for at drikkevannet blir forurenset.»

– Det er absolutt ikke lov å ha et snødeponi her, sa Frode Hult, seksjonsleder for vannmiljø i VAV, og fungerende avdelingsdirektør, til Nordre Aker Budstikke sist torsdag.

Spørretimen

Per Trygve Hoff (H). Foto: OSLO KOMMUNE / STURLASON


Under spørretimen i bystyret onsdag 28. februar fikk miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) flere kritiske spørsmål om snødumping i Marka, og hendelsen i Maridalen spesielt. Blant spørsmålsstillerne var Høyres Per Trygve Hoff, som stilte følgende spørsmål til byråden:

– I siste møte i Samferdselskomiteen stilte jeg byråden flere spørsmål om ureglementert deponering av skitten snø fra byens veier og gater i Marka; blant annet om dette foregikk på andre steder enn ut i skogen ved Tryvann Vinterpark. De overraskende svarene var at dette ikke var ureglementert, snøen var ikke forurenset og vi fikk ikke svar på om dette skjedde andre steder.

Siden har vi fått vite at byrådens etat også har dumpet møkkete gatesnø flere steder i Marka, og aller verst: ved byens drikkevannskilde i Maridalen. Da rapportene kom inn var det Vann- og avløpsetaten som stoppet dette, ikke miljøbyråden.

Mitt spørsmål er hvordan kunne det skje at forurenset snø ble dumpet ved drikkevannskilden til byens innbyggere, og hvorfor i all verden godkjente byråden denne miljøkriminelle dumpingen?

Bakgrunn: Bymiljøetatens snødeponi i Maridalen er brudd på drikkevannsforskriften

Skitten og ikke-skitten snø

Låkeberget sist torsdag. Leserfoto

Miljøbyråden startet svaret med å rydde opp i begreper.

– Jeg vil understreke at denne saken har Bymiljøetaten ryddet opp i og forklart. For det andre er det viktig å skille mellom typer snø. Det som er såkalt skitten snø, er snø fra hovedveiene. Forskjellen på den snøen og snøen som er i boligområdene for eksempel, og andre veier, er at snøen som er i andre veier kan se skitten ut fordi den er gråere når den har vært gjennom snøfreseren. Men den er ikke såkalt skitten, eller med fare for den type forurensning, svarte Lan Marie Berg.

LES OGSÅ: Snøen i Maridalen ble fjernet fredag

Snødeponi og midlertidig lagring

Miljøbyråden sa også at det er forskjell på snødeponi og midlertidig lagring.

– Midlertidig lagring er noe Bymiljøetaten har gjort noen steder for å sikre fremkommeligheten samtidig som man utnytter kapasiteten på Terje, altså snølekteren vår, godt nok. Det betyr at man noen steder har lagret snø i korte perioder for senere å kunne kjøre det til snølekteren for smelting.

Hun understreket at dette kun gjelder snø fra omkringliggende boliggater, ikke snø fra hovedveiene. Denne kjøres direkte til smelteanlegget, ifølge Berg.

Maridalsvannet

Når det gjelder snødumpingen på Låkeberget, parkeringsplassen som ligger 700 meter fra Maridalsvannet, ga Berg uttrykk for å være enig i Bymiljøetatens vudering.


– Snøen skulle ligge der et par dager, den var fra veiene rundt, og det var ikke fare for smelting, sa Berg, og henviste til at dette er riktig tolkning av forurensningsloven.

– Når det ikke er fare for smelting, er praksisen innenfor forurensningsloven.

VAV: – Ikke opp til BYM å vurdere

Denne tolkningen er imidlertid ikke Vann- og avløpsetaten (VAV) enig i. Torsdag stilte Nordre Aker Budstikke dette spørsmålet til Frode Hult, seksjonsleder for vannmiljø i VAV, og fungerende avdelingsdirektør:

– Bymiljøetaten begrunner deponeringen med at snøen ikke skulle ligge lenge, og at de vurderte at det ikke var risiko for smelting på grunn av temperaturen. Hva tenker du om den forklaringen?

– Jeg tenker at det er opp til oss, VAV, som myndighet å ha den vurderingen. Været kan fort endre seg, og det er snakk om store mengder snø. Hvis dette smelter vil det renne i retning Maridalsvannet. Man kan ikke gamble med drikkevannet, svarte han.

Vi spurte videre:

– At det kun er snø fra lokalveier er heller ingen god unnskyldning?

– Hvor snøen er fra vet ikke vi. Men jeg har vært på Låkeberget, og den snøen som var der var ganske møkkete, sa Hult.

Bymiljøetaten hadde ikke forhørt seg med VAV før de startet snødumpingen på Låkeberget forrige uke:

– Nei, de har ikke spurt oss. Men det skal ikke være noe snødumping her i det hele tatt. Drikkevannskilden vår skal man ikke tulle med, sa Hult sist torsdag.

– Ikke akseptabelt

På oppfølgingsspørsmål fra Hoff, svarte byråd Berg i spørretimen at det selvsagt ikke er akseptabelt å dumpe skitten snø i nærheten av drikkevannskilden Maridalsvannet. Og så la hun til:

– Men det har ikke blitt gjort. Den snøen som var mellomlagret der er fjernet, og det er bra, sa hun.

Markaloven?

Venstres Espen Ophaug spurte om kommunen har fått dispensasjon fra Markaloven til å dumpe snø i Marka – om denne ordningen er i tråd med Markaloven, eller et brudd på den.

– I midlertidige deponi skal ikke snøen smelte. Den fjernes i løpet av to-tre arbeidsdager. Slik får man bedre utnyttet kapasiteten på Terje (snøsmeltingslekteren) i helgene, ved at man da kan smelte snø som er ryddet tidligere. Men det er ikke skitten snø som dumpes, og det er ikke et deponi, svarte Berg, uten å gi Ophaug konkret svar på spørsmålet hans.

Høyres Morten Steenstrup lurte på om byråden mente praksisen som har vært med deponering i Marka i vinter har vært helt i orden, og gjort uten feil. Og dersom svaret på dette er ja:

– Er det slik at byråden vil godta at det som er gjort tidligere i vinter vil bli gjort på nytt neste vinter, eller eventuelt senere i vinter, undret Steenstrup.

Det var en tydelig irritert miljøbyråd som svarte Høyre-representanten:

– Det er veldig vanskelig for meg å kunne si at alt det som er gjort rundt i gatene nå har vært riktig. Så jeg tror representanten forstår at det er et urimelig spørsmål å stille, sa Berg.

Hun gjentok at hun var glad for at Bymiljøetaten har fjernet snøen som lå 700 meter fra Maridalsvannet.

– Jeg er usikker på akkurat hva som er vurderingene rundt det og hvor vidt det var i strid med forurensinginsloven. Men jeg er glad for at det er fjernet, for jeg synes det er viktig å passe på drikkevannskilden.

DU KAN SE OPPTAKET FRA SPØRRETIMEN HER.

LES MER:
Bymiljøetatens snødeponi i Maridalen er brudd på drikkevannsforskriften

Snøen i Maridalen ble fjernet fredag

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...