Nordre Aker Budstikke

Miljøpartiet med grønn budsjettseier. I tillegg skal det ansettes flere helsesøstere

Bydelsutvalget fikk bevilget penger til flere tiltak da det viste seg å være mer penger tilgjengelig i budsjettet enn først antatt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalget vil ansette flere helsesøstere, en ruskonsulent til, og så blir det for første gang i historien utlyst Grønne midler i Nordre Aker. I tillegg har politikerne bestemt seg for å spare mer enn planlagt neste år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2018 kl 14:56

NYDALEN: Det ble seiere både for Høyre, Arbeiderparitet og Venstre da bydelsutvalget 13. desember behandlet 2019-budsjettet i Nordre Aker. Den største overraskelsen var det likevel Miljøpartiet De Grønne som stod for.

Omstilling for 35 millioner

20. november la bydelsdirektør Øyvind Henriksen fram sitt forslag til budsjett for 2019. Det hadde en ramme på 1,7 milliarder kroner, og en del utfordringer: Et merforbruk på 9 millioner kroner over tildelt ramme i 2018 (isolert sett var merforbruket innen Helse- og mestringsavdelingen, der vi blant annet finner eldreomsorg, med hjemmetjeneste og sykehjemsplasser, på 20 millioner kroner).

Selv om 2018 akkurat ender i balanse, er fasiten at siste rest av bufferen på ca. 10 millioner kroner fra 2017, ble spist opp i år. Kombinert med blant annet et rammekutt for fordeling av midler til studenter, økte kostnader til botilbud, og en risikoavsetning på 8 millioner, stod Bydel Nordre Aker foran et omstillingsbehov på 35 millioner kroner.

Dermed kunne behandlingen av 2019-budsjettet endt som i fjor, at bydelsdirektørens stramme plan ble vedtatt uten en eneste endring.

Men slik gikk det ikke. Bydelsutvalget fikk nemlig prioritert flere av sine hjertesaker, og brukte mer penger på skolehelsetjenesten, rusforebygende arbeid for ungdom og innføring av Grønne midler – det siste for første gang i Nordre Aker.


Hvordan bydelsutvalget prioirterte kommer vi straks tilbake til, men først en forklaring på hvorfor det ble mer penger tilgjengelig enn først antatt:

Endringer etter budsjettforlik

Budsjettforliket i bystyret kvelden i forveien, mellom byrådspartiene og Rødt, reverserte det foreslåtte rammekuttet på 3,296 millioner kroner til Nordre Aker, og videreførte tildelingen til Kløverveien barnepark med 250.000 kroner.

I tillegg får bydelene overført mer penger til rusomsorg, boligsosiale midler, booppfølgingstiltak og barnehager, noe som utgjør 1,3 millioner kroner for Nordre Aker (se faktaboks). Totalt får Nordre Aker 4,8 millioner kroner mer enn det byrådet først foreslo.

Fakta: Budsjettjustering

Effekten av budsjettforliket mellom byrådspartiene og Rødt:

  • Tilbakeføring av rammekuttet til bydelene på totalt 44 millioner hvor Bydel Nordre Akers andel forventes å være 3,296 millioner
  • Videreføre tildelingen til Kløverveien barnepark med 250.000,-
  • Styrket rusomsorg i bydelene, økt særskilt tildeling til bydelene med totalt 10 millioner. Bydel Nordre Akers andel forventes å være 388.000 kroner.
  • Boligsosiale midler, særskilt tildeling til bydelene på totalt 5,0 millioner.
  • Bo-oppfølgingstiltak, særskilt tildeling til bydelene på totalt 5,0 millioner. Forventet 194.000 kroner til Nordre Aker.
  • Barnehager – ikke økt foreldrebetaling fra høsten 2019 - totalt 7 millioner. Nordre Akers andel forventes å være 718.000 kroner.

Det er noe usikkerhet rundt tallene, og alle fordelingene er ikke klare. BU vedtok å gi bydelsdirektøren fullmakt til å fordele de øvrige endringene etter bystyrets budsjettvedtak til de formål som fremgår av vedtaket og legge dette frem for bydelsutvalget i første møte i 2019.

Bydelsdirektøren foreslo å sette av hele reverseringen av rammekuttet som risikoavsetning (NB! ikke de de øremerkede overføringene). I tillegg ville han plusse på denne "sparepotten" med ytterligere 2 millioner kroner.


Disse skulle han ta fra sitt eget budsjettforslag ved å omdisponere 1,2 millioner ubenyttede midler fra avsetning til etterbetaling etter avlasterdommen, i tillegg til 800.000 kroner ved å utsette iverksetting av frisklivssentral til 2020, og kun budsjettere med kostnader til to årsverk velferdsteknologi i ni måneder (med bakgrunn i at det vil ta litt tid før de vil være ansatt).

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen ønsket dermed totalt å overføre 5,296 millioner kroner til risikoavsetning, og sammen med de allerede 8 millionene som var foreslått som sparepenger i det opprinnelige budsjettforsalget hans, bygge opp denne bufferen til totalt 13,296 millioner kroner.

Skolehelsetjenesten

Etter et opprinnelig forslag fra Høyre, i BU-møtet også fremmet av Arbeiderpartiet og Venstre, vedtok bydelsutvalget å sette av totalt 1,6 millioner kroner til å opprette to nye helsesøsterstillinger på skolene i bydelen. Bydel Nordre Aker har færre helsesøstere enn det normen tilsier på barnetrinnet.

I sitt opprinnelige forslag ville Høyre omdisponere to stillinger fra hjemmetjenesten til skolehelsetjenesten. Det forslaget har Arbeiderpartiet reagert på i et innlegg, og i BU-møtet ble Høyre, av bydelsdirektøren, sterkt frarådet å ta fra hjemmetjenestene.

De ekstra stillingene i hjemmetjenesten er nødvendige for at bydeen skal klare den omstillingen, som i sin tur skal sørge for at Helse- og mestringsavelingen reduserer sitt merforbruk i 2019.

Ruskonsulent

Bydel Nordre Aker har hatt stor suksess med det rusforebyggende arbeidet som er ledet av bydelens ruskonsulent. Dette har vært mal for resten av byen, når alle bydelene i 2019 får øremerkede penger fra bystyret til å starte slikt arbeid.

I Nordre Aker videreføres stillingen, pluss at det i de sentrale overføringene gis penger til en halv stilling til.

I budsjettmøtet foreslo Arbeiderpartiet utover dette å bevilge 800.000 kroner til enda en hel stilling i det rusforebyggende arbeidet.

Bydelsutvalget landet imidlertid på å avsette penger til en halv stilling ekstra, slik at den halve stillingen bystyret allerede har bevilget penger til, økes til en hel stilling. Dette har en kostnad 400.000 kroner i 2019.

Grønne midler

Både Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre ønsket før møtet å sette av 500.000 kroner ekstra i frivillighetsmidler. Høyre og Arbeiderpartiet ønsket at disse skulle være øremerkede grønne midler, noe Venstre støttet, men foreslo i første omgang å øremerke bare 250.000 av økningen til grønne tiltak. Dette for å se an interessen.

Det var likevel det mest ytterliggående forslaget som fikk gjennomslag. Miljøpartiet de Grønne fremmet forslag om å sette av 500.000 til Grønne midler, etter modell av bydelene Sagene, St. Hanshaugen og Gamle Oslo, som har hatt suksess med ordningen.

Først ut var Bydel Sagene, som i fjor delte ut hele 1 million kroner. I år har Sagene bevilget 800.000 kroner til Grønne midler.

Lagt under frivillighetsmidlene vil Grønne midler miste litt av effekten, mente MDG, fordi i de andre bydelene er det også åpent for næringslivet å søke på disse pengene. Partiet mente også at kategorien nærmiljøtiltak under frivillighetsmidlene vanligvis får få søkere, og at idrett og kultur er de store søkerne til frivillighetsmidler.

I tillegg er frivillighetsmidlene for 2019 allerede utlyst, med søknadsfrist 15. januar. Med en egen utlysning av Grønne midler vil tiltaket kunne få mer oppmerksomhet, og flere søkere, mener MDG.

MDG fikk overbevist alle de andre partiene i BU, utenom Venstre, som holdt fast på at de heller ønsket å øke frivillighetsmildene med 500.000 kroner.

I etterkant av møtet forteller Venstre at grunnen for at de ikke stemte for grønne midler, er at de mener økte frivillighetsmidler gir mer fleksibilitet – «Grønn» frivillighet kan få støtte fra ordinære frivillighetsmidler, men ikke omvendt.

LES OGSÅ: Ingen av MDGs opprinnelige BU-meldemmer er igjen

De resterende ekstramidlene vedtok BU å overføre til risikoavsetninger, og dermed starte oppbyggingen av en ny buffer. Bydelsfdirektøren fikk ikke satt av de over 13 milionene han egentlig ønsket til dette, men måtte nøye seg med drøyt 11 millioner. Dette er uansett lant mer enn 8 millioner som foreslått i det opprinnelige budskettforslaget.

Forslag som falt

MDG hadde imidlertid ikke like stor suksess med alle sine forslag. De ønsket å sette av 1 million til å ruste opp skolehagen på Engebråten, og ansette en gartner. Resten av BU var lunkne til å bruke penger på noe som krever at skolene skulle skal ta det i bruk, ettersom BU ikke har noen myndighet over skolene. De mente et slikt tiltak heller må initieres av skolene selv.

Det ble heller ikke noe av MDG-forslaget om å opprette to 25%-stillinger ved frivillighetssentralene. Venstres forslag om å flytte 150.000 kroner, som er satt av til miljøfyrtårnsertifisering i folkehelsestrategien, og heller bruke på å bekjempe utenforskap, falt også. Dette er uansett penger bydelen ennå ikke har, men som det er søkt om spesielt til miljøtårnsertifiseringen, påpekte bydelsdirektøren.

Nordre Aker Budstikke tar forbehold om at det kan forekomme avvik i vedtakene fra det som er gjengitt her. Bydelsutvalgets protokoll var ennå ikke klar da denne saken ble publisert. På bydelens nettsider kan du laste ned sakspspirer, og her finner du også protokollen når denne foreligger.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...