Nordre Aker Budstikke

Innførte hjemmekontorpåbud:

Nedgangen i passasjerer var liten

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han for første gang denne høsten, 21. september, måtte stramme inn i Oslo. Foto: Christian Fredrik Borg

Samlet sett har nedgangen fra innføringen av påbudet om hjemmekontor vært liten i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Budskapet fra byrådsleder Raymond Johansen var klokkeklart:

– Vi må gjøre alt vi kan for å unngå å komme i samme situasjon som andre storbyer i Europa, klargjorde han samme dag som han nok en gang denne høsten måtte stramme inn.

Ett av tiltakene som ble innført den siste torsdagen i oktober, var påbud om hjemmekontor.

Det gikk imidlertid ikke mer enn en uke og en dag før han måtte innkalle til ny pressekonferanse i Rådhuset. Smitten økte dramatisk fort i Oslo. Det var ikke tid for å vente og se effekten av tiltakene som ble innført uka før, fastslo han.


Nå kan Nordre Aker Budstikke presentere tall som viser hva som skjedde i kollektivtransporten da påbudet om hjemmekontor ble innført.

Halvparten av reduksjonen

Det er først i slutten av denne uka det vil være mulig å se effekten av den sosiale nedstengningen av hovedstaden i form av antall smittede. Tallene fra kollektivtransporten er imidlertid ikke bare hyggelig lesing.

Slik ble påbudet om hjemmekontor formulert i en pressemelding fra Oslo kommune da det ble innført 29. oktober:

Påbud om hjemmekontor som innebærer at arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte. Påbudet gjelder de som har arbeidssted i Oslo. Innbyggere i Oslo som har arbeidssted i andre kommuner må følge denne kommunens regler.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Busstreiken i hovedstadsområdet i uke 39 og 40 førte til en drastisk nedgang i passasjerer i kollektivtransporten. Andelen passasjerer falt fra 74 prosent av normalen til 46 prosent den påfølgende uka. Det tilsvarer en nedgang på 28 prosentpoeng.

Nedgangen etter innføringen av hjemmekontorpåbudet har vært adskillig mindre. Over en periode på to uker har andelen passasjerer falt tolv prosentpoeng. Det er mindre enn halvparten av det busstreiken gjorde på en uke.

Utviklingen i passasjerer i kollektivtrafikken fra uke 37 til og med 45. Søndag i uke 38 startet busstreiken. Tallene inkluderer alle reisemidler i Oslo og er antall påstigende passasjerer i forhold til en "normaluke".

FOTO: HEIKO JUNGE / NTB OG GRAFIKK: CHRISTIAN FREDRIK BORG / NAB

– Mange som ikke kan jobbe hjemmefra

For mandag i uke 44 varslet byrådslederen at det fra torsdag ville være et påbud om hjemmekontor i Oslo. Denne uka falt passasjerandelen i kollektivtransporten fra 71 prosent uka før til 65 prosent. Uke 45, som ble den første med hjemmekontorpåbud hele uka, lå andelen på 59 prosent.

Nedgangen i passasjerer med buss var mindre enn med T-bane og trikk fra uke 44 til 45, viser data fra Ruter.

Utvikling i reisende de siste fire ukene fordelt på transportmidler. Foto: Ruter / skjermbilde


Ruters rapporter om passasjerer i kollektivtransporten blir klare noen dager etter at uka er ferdig. Dermed foreligger det ikke tall for denne uka, uke 46, enda.

Nordre Aker Budstikke har spurt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om busstreiken viser at det er mulig å begrense antallet passasjerer i kollektivtransporten ytterligere.

– At det var færre reisende når alle busser sto, eller når alle skoler og barnehager var stengt, er naturlig. Selv om alle som kan, skal jobbe hjemmefra, er det selvfølgelig veldig mange i Oslo som ikke kan jobbe hjemmefra. En stor andel av dem som har samfunnskritiske jobber kan ikke jobbe hjemmefra, svarer han.

Daglig har det vært mer enn 400.000 passasjerer i kollektivtransporten i Oslo på ukedagene, også etter påbudet om hjemmekontor. I helgene ligger det samme tallet på rundt 200.000.

Vil ikke svare

Nordre Aker Budstikke har stilt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) flere spørsmål om trykket i kollektivtransporten og hjemmekontorpåbudet. Tross flere forsøk, ønsker han ikke å svare ja eller nei på om påbudet har hatt ønskelig effekt.

– Alt tyder på at både offentlige og private virksomheter i Oslo har forstått alvoret og at påbudet om hjemmekontor der det er praktisk mulig følges, svarer han isteden.

– Er mer enn 50% av normalen et tilfredsstillende nivå?

– Det viktigste er at kollektivtrafikken ikke bidrar til å spre smitte i samfunnet. Da er det avgjørende å unngå trengsel. Tallene fra Ruter viser at vi har svært få kapasitetsoverskridelser i kollektivtrafikken nå. Det betyr at det er mye mindre trengsel enn vanlig, skriver Johansen og legger til:

– Nå gjelder det i tillegg et påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde minst en meters avstand til andre. Det bidrar til å dempe smittetrykket ytterligere. De som er avhengig av kollektivtransport for å komme seg til jobb eller skole, skal kunne bruke kollektivtransport på en trygg måte.

Byrådslederen opplyser at mobiliteten i Oslo i uke 45, basert på mobildata, hadde en reduksjon på 54 prosent i forhold til en normalperiode.

– Antallet passasjerer i kollektivtransporten er mer enn det dobbelte av enkelte uker under lockdown (24% da, 57% nå). Hvilke tanker gjør byråden seg rundt trykket i kollektivtransporten nå?

– Vi ser at antall reisende i kollektivtrafikken forrige uke var nesten halvert (57 %) fra en normaluke før pandemien. Det viser at mobiliteten i Oslo har gått kraftig ned, og det er bra.

– Det viktigste vi kan gjøre for å dempe smittetrykket i samfunnet, er å få ned den sosiale kontakten og mobiliteten. Derfor har vi siden pandemien startet oppfordret alle som kan til å ha hjemmekontor og unngå reiser med kollektivtransport som ikke er nødvendig. At mobiliteten var enda under nedstengingen i våres, er naturlig. Da var også skoler og barnehager stengt, noe som naturlig nok har stor påvirkning på mobiliteten.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Christian Fredrik Borg

– Har påbudet om hjemmekontor hatt ønskelig effekt? Ja eller nei?

– Alt tyder på at både offentlige og private virksomheter i Oslo har forstått alvoret og at påbudet om hjemmekontor der det er praktisk mulig følges.

– Antallet passasjerer har gått ned etter at det ble innført påbud om hjemmekontor, men ikke på langt nær like langt som under lockdown eller busstreiken. Viser ikke busstreiken og lockdown at det er mulig å begrense antallet passasjerer ytterligere?

– At det var færre reisende når alle busser sto, eller når alle skoler og barnehager var stengt, er naturlig. Selv om alle som kan, skal jobbe hjemmefra, er det selvfølgelig veldig mange i Oslo som ikke kan jobbe hjemmefra. En stor andel av dem som har samfunnskritiske jobber kan ikke jobbe hjemmefra. Folk som jobber i barnehager, sykehjem eller sykehus. De som henter søppel eller slukker branner. De som jobber i matbutikken eller apoteket. Vi som kan jobbe hjemmefra, må i så stor som mulig overlate plassen på kollektivtransporten til dem som må reise kollektivt for å komme på jobb eller skole.

– Er 3,4 millioner reisende i kollektivtransporten ukentlig og mer enn 50% av normalen et tilfredsstillende nivå?

– Det viktigste er at kollektivtrafikken ikke bidrar til å spre smitte i samfunnet. Da er det avgjørende å unngå trengsel. Tallene fra Ruter viser at vi har svært få kapasitetsoverskridelser i kollektivtrafikken nå, som betyr at det er mye mindre trengsel enn vanlig. Nå gjelder det i tillegg et påbud om munnbind i kollektivtransporten når man ikke kan holde minst en meters avstand til andre. Det bidrar til å dempe smittetrykket ytterligere. De som er avhengig av kollektivtransport for å komme seg til jobb eller skole, skal kunne bruke kollektivtransport på en trygg måte.

– Har dere noen form for kontroll eller mulighet til å se hvor mange som fortsatt er tilstede på jobb?

– Oslo kommune kan føre tilsyn med om virksomheter har system for hjemmekontor, men som med de fleste reglene som gjelder nå er vi først og fremst avhengig av at den enkelte virksomhet tar ansvar.

– Hva må dere gjøre for at enda flere skal ha hjemmekontor?

– Nå gjelder et påbud om at alle som kan, skal jobbe hjemmefra, der det er praktisk mulig. Alt tyder på at både offentlige og private virksomheter i Oslo har forstått alvoret og at påbudet følges.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...