Nordre Aker Budstikke

Mister nærbutikken etter nesten 100 år

Samvirkelaget på Ullevål startet opp i 1919, og det har vært dagligvare salg i butikklokalene rundt plassen siden den gang. I 2016 er det imidlertid slutt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

På 1920-tallet var samvirkelaget i Ullevål hageby et av områdets største og mest velassorterte forretninger. I 2015 har utviklingspotensialet løpt fra den historiske butikken. Neste år legger Coop ned driften.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2016 kl 12:44

ULLEVÅL: Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Coop Norge, til Nordre Aker Budstikke.

Coop har solgt lokalene i Damplassen 2, og de skal overleveres kjøperen 31. mai 2016.

– Coop Marked Damplassen avvikles med siste salgsdag 21. mai 2016, sier Kjellberg.

Ifølge prospektet fra Privatmegleren hadde næringslokalene, som måler 263 kvedratmeter med adresse Damplassen 2, en prisantydning på 16 millioner kroner.

Ikke en butikk for framtiden

– Coop Marked Damplassen har ikke framtidsrettede lokaliteter, og drift framover vil derfor ikke være lønnsom. Vi ønsker å bruke ressursene på andre framtidsrettede prosjekter som kan være med å styrke Coop sin posisjon i Oslo, sier Kjellberg.


Kø utenfor samvirkelaget, ca. 1940. (Creative Commons-lisensiert) Foto: ESTHER LANGBERG/OSLO MUSEUM

Slik har det imidlertid ikke alltid vært. På 1920-tallet reklamerte Samvirkelagets utsalg med at det var «Vestre Akers største og mest velassorterte forretning», leser vi på Wikipedia.

Ullevaal Samvirkelag ble stiftet 27. september 1919, for å gi hagebybeboerne tilgang på dagligvarer i nærmiljøet.

LES OGSÅ: Vestre Aker kirke: En 160-årsjubilant på Kalvehaugen

Stort vareutvalg

I følge jubileumsoka «Ullevål Hageby gjennom 90 år» åpnet de første butikkene på Damplassen på senhøsten samme år:


«Det ble solgt melk og brød fra Damplassen 1, kolonialvarer fra Damplassen 2 og kjøtt fra Damplassen 3. Hver dag brakte S-laget melk i stålspann til 400 hagebyfamilier.»

Samvirkelaget overtok også butikklokalene i Damplassen 21, 22 og 23 i 1922. På sitt største hadde Ullevaal Samvirkelag egne avdelinger for kolonialvarer, kjøtt, fisk og grønnsaker, melk, brød og delikatesser, isenkram, kjøkkenutstyr, glass og malervarer, fiskematkjøkken og fryse- og kjølelager.

Det åpnet også etterhvert både apotek, og skomaker holdt til på plassen fram til slutten av 80-tallet.

Slik så det ut inne på Samvirkelaget i Damplassen 2 i 1964. (Creative Commons-lisensiert) Foto: ATELIER RUDE/OSLO MUSEUM

I følge Coop Norge inngikk Ullevaal Samvirkelag en leieavtale for drift av kolonialforretning med Oslo Havebyselskap 1. juni 1964. Siden den gangen har butikken i Damplassen 2 vært en Coop-forretning.


LES OGSÅ: Ser du hva som er «tilbake» på John Colletts plass?

Erstattes ikke av dagligvarekjede

Hva som kommer inn i lokalene når samvirkelagbutikken flytter ut kan Coop ikke avsløre ennå, men:

– Det er ikke en av de store dagligvarekjedene som har kjøpt lokalet, sier Kjellberg.

Coop er nå helt ute av hageby-området. For noen år tilbake måtte kooperativet vike for Norgesgruppen og deres Kiwi, som kapret butikklokalene på John Colletts plass da bokhandelen ble nedlagt og butikklokalet utvidet.

– Når det gjelder Coop Prix Ullevål, så hang avviklingen av denne sammen med leieavtalens løpetid. Vi kom ikke i posisjon til å fornye avtalen og måtte derfor avvikle butikken, sier Kjellberg.


Coop er imidlertid tilstede på Ullevaal stadion, der Ica Supermarked ble til Coop Mega tidligere i høst.

LES MER OM BUTIKKENDRINGER I NORDRE AKER:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...