Nordre Aker Budstikke

Morellbakken gjorde noe ganske vågalt tre dager før sommerferien

Albert i 8. klasse fra Hei på deg-kampanjen avsluttet med en hilsen og takk til snille 10. klassinger som nå er ferdige på Morellbakken skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

De siste dagene før skoleåret er over er det kanskje vask av pulter, innlevering av bøker og rolige utetimer som står på timeplanen i osloskolene? Men ikke på Morellbakken, som samlet 400 elever til politisk debatt på Chateu Neuf.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2017 kl 16:44

MAJORSTUEN: Det er langt fra første gang det inviteres til politisk debatt i storsalen på Chateau Neuf i et valgår. Men:

– Vi har ikke hørt om at det har blitt gjørt før på denne måten for ungdomsskoleelever, sier Siv Lande og Marit Jensen.

– Vi har heller ikke gjort dette før, men man må jo våge å prøve.

Det er to spente, og ikke rent lite kry damer, rektor og assisterende rektor, som ser 400 ungdomsskoleelever fra Morellbakken skole gjøre entré i storsalen til Trond Viggos «Tenke Sjæl» ljomende over anlegget.

Tenke sjæl

Storsalen på Chateau Neuf. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


Det er nemlig det å få elevene til å tenke sjæl som er hele bakgrunnen for å samle en haug med 8., 9. og 10. klassinger. To timer i en mørk sal mens sola skinner utenfor, mandag i den siste skoleuka før den eviglange sommerferien starter.

På scenen skal det bare showes litt fra konferansieren, før representanter fra ungdomspartiene inntar panelet, til politisk debatt.

– Vi fikk resultatene av elevundersøkelsen, som sa at vi er gode på elevmedvirkning på Morellbakken. Men vi skjønner ikke hva vi medvirker til, forteller elevrådsleder Jørgen Bjelkerud.

Det fikk Morellbakkens elevråd til å legge hodene i bløt. Ut av det kom ideen om «Hei på deg»-kampanjen – og debatten i Chateau Neuf.

Lone Devik, Aurora Lodgaard, Jørgen Bjelkerud og Isak Enk i elevrådet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP


– Vi tenkte at «det hadde kanskje vært gøy å få til». Det var en slags drøm, og vi fikk ledelsen med på laget, sier elevrådslederen.

Både rektor og assisterende rektor lot seg begeistre av ideen, driftsstyret ga tommelen opp. Dermed startet prosessen med å få leid et stort nok lokale for hele elevmassen.

LES OGSÅ: Bydelen flytter ungdomsklubben, men nå tar disse saken i egne hender for å lage kulturhus på Ullevål

Vågale?

– Dette er demokratiforståelse, og går rett inn i kjernen av skolens samfunnsoppdrag, oppsummererer assisterende rektor Marit Jensen, med stort engasjement.

– Men litt vågalt er det vel, få dager før sommerferien?


– Ja, det er vågalt, men vi er jo litt vågale på Morellbakken, smiler en annen Marit, med etternavn Valen-Sendstad. Hun er kontaktlærer for elevrådet.

Navn og lapper stemte ikke helt: Jor, Solveig, Fawzi, Emily, Ole Kristian og Håkon. FpU og KrfU var invitert, men stilte ikke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det ligger masse jobb bak dette arrangementet. Elevrådet har virkelig stått på. De var helt konge! Jeg er virklig imponert, siler Valen-Sendstad.

– Dette er mer enn godkjent.

For det hele har vært elevdrevet. Spørsmålene ungdomspolitikerne i panelet ble stilt av 10. klassingene i elevrådet, er hentet inn fra elevene.


– Slik har de sett hva som opptar elevene og hvilke temaer som engasjerer, sier Valen-Sendstad.

Chateau Neuf 19. juni. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mer seriøst enn på vgs.

Ungdomspolitiker-panelet ble stilt spørsmål om innvandring og intergrering. Flyktningekrisen, eksamensordningen og hjemmelekser. Sidemålskarakterer, helsetilbud på skolen, seksualundervisning og kroppspress. Forbud eller ikke mot religiøse hodeplagg i skolen, skolemat, barnetrygd og barnefattigdom. Stemmerett for 16-åringer, legalsisering av cannabis, tiltak mot radikalisering i skolen, og til sist: Hva blir fremtidens viktigste arbeidsplasser?

Svarene skapte tidvis både jubel og applaus.

Anita Uberoi fra NRK var ordstyrer i debatten Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Jeg syns det var et veldig bra arrangement! sier AUF-representant Fawzi Warsame når det hele er over.

Han er dreven debattant, men har aldri vært med på en ungdomsskoledebatt. Denne skilte seg klart fra skoledebatter på videregående, mener han.

– Ja, det var mindre sprell og skittkasting enn i videregåendedebatter. Debatten var saklig, og responsen fra salen var bra, sier Warsame.

– Vi som satt i panelet er litt eldre enn elevene, og med et yngre publikum må vi gå foran som gode forbilder og vise at politikk er, og skal være, interessant. Det ble ikke bare propaganda, legger han til.

LES OGSÅ: Ungdomsrådet vil ha utekino og bedre seksualundervisning

Prøvevalg

Arrangørene i elevrådet er også fornøyde.

– Ja, jeg synes de svarte godt for seg, og greide å engasjere elevene, sier Jørgen.

– Og det var jo også ønsket vårt, at elevene skal skjønne mer av hva politikk er og bli engasjerte. Håpet er at dette kan inspirere flere andre ungdomsskoler også, sier Aurora Lodgaard, og kaster med det stafettpinnen videre.

På vei ut skulle de 400 «morellene» sette kryss på en stemmeseddel ved det partiet de helst ville ha stemt på, hvis de hadde fått delta i valget. Og hvem vet, kanskje modnes valgsystemet i tide for de yngste morellene?

VALGRESULTATET: Elevene stemte HELT annerledes enn foreldrene. Dette partiet slo knockout på motstanderne

Hvilket parti overbeviste elevene best? Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

400 elever i storsalen på Chateau Neuf mandag. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...