Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Mye er ikke som det bør her heller

Benedicte Bull. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA (ARKIVFOTO)

Hun kjemper mot kommunen og store boligutviklere på nedre Grefsen. Men det er småtteri i forhold til hva professor Benedicte Bull til daglig jobber med. – Men noen problemstillinger er felles, som enkeltinteresser med mye ressurser som forsøker å kontrollere stat og kommune.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2016 kl 09:47

GREFSEN: Ser du på Narcos? Den amerikanske TV-serien som handler om kokainkongen Pablo Escobars liv. Escobar ledet Medellínkartellet, og kokainsmuglingen fra Colombia til USA.

Escobar ble en av verdens rikeste menn. Ifølge Wikipedia tjente Medellínkartellet 25 milliarder dollar i sin storhetstid. USA og Colombia startet etterhvert jakten på Pablo Escobar sammen. Han ble til slutt skutt og drept i 1993.

– Lett å bli blind for urett og maktmisbruk

Benedicte Bull er en av frontfigurene i aksjonsgruppa Stopp ødeleggingen av Nedre Grefsen. Men til daglig jobber hun med Latin-Amerika og problemstillinger hun mener ligger tett opp til de som tas opp på Narcos-serien til Netflix.

– Det er lett å bli blind for urett og maktmisbruk i sitt eget land når man jobber med land hvor korrupsjon, vold og trusler er så omfattende som i noen av de latinamerikanske landene, men det som har skjedd med vårt nabolag har gjort at jeg har fått øynene opp for at mye ikke er som det bør her heller, professoren og forskeren.

Som fortsetter:

– Jeg har særlig blitt overrasket over at man kan omgå demokratiske prosesser så til de grader som det som har skjedd her.

LES OGSÅ: Frp vil ha omkamp om nedre Grefsen i kommuneplanen for å gi beboerne reell mulighet til påvirkning

Staten kontrollert

– Noen problemstillinger er felles. Jeg har lenge interessert meg faglig for hva som skjer med myndighetene når den blir kontrollert av enkeltinteresser og de har mer ressurser enn staten. Organisert narkotikakriminalitet er ekstremtilfellet. Men jeg synes vi også her ser mafiatendenser også blant lovlige bedrifter og at beslutninger tas i lukkede rom, sier hun videre.

– Men det finnes mange andre eksempler. Pablo Escobar er blant de narkobaronene som er kommet lengst i å kontrollere staten, men det finnes mange som kommer nært opp til ham, deriblant den nå fengslede Chapo Guzman i Mexico.

LES OGSÅ: Byplansjef: – Vi kunne nok har gjort det bedre

Kollega truet

Interessen for narkobaronene fikk hun spesielt etter at en kollega som jobber med sammenhengen mellom politikk og organisert kriminalitet i Mexico, var under sterke trusler.

– Jeg klarte å få ham et år til Norge på programmet som heter «Scholars at Risk». Jeg lærte masse av ham om hvordan organisert kriminalitet både er et resultat av myndighetenes korrupsjon og hvordan de så underminerer staten i neste omgang, forteller hun.

– Jeg har ikke selv opplevd å bli truet, men det har flere av mine kolleger i Latin-Amerika. En av dem ble også kidnappet.

Lunkne til Narcos

Colombianere Benedicte har snakket med er lunkne til den populære Narcos-serien.

– De jeg har snakket med er ikke så begeistret for Narcos-serien. Det er både fordi den ripper opp i en historie som er vond for landet, og fordi historien ses med amerikanske øyne. Fortelleren er jo en DEA-agent.

Dessuten er det brukt skuespillere fra flere forskjellige steder.

– I Medellin snakker de Latin-Amerikas vakreste spansk, mens Wagner Mora som spiller Pablo er fra Brasil og det skinner godt igjennom.

Nyansert

Hun synes likevel nyanseringen er god.

– Det kommer frem mange nyanser i historien og i all hovedsak er den historisk korrekt, selv om det i enkelte tilfeller ikke er klarhet i hva som egentlig skjedde og Narcos gir en av mange mulige versjoner av historien.

En del av de mer personlige historiene er også fiksjon.

– Men det viktigste synes jeg er at den får frem mange nyanser. Etter sesong to sitter vi jo igjen og er minst like desillusjonert i forhold til USA og DEA som vi er sjokkert over Escobars bedrifter, sier Benedicte.

Fredspris på fredag?

Som nå håper på en fredspris til det herjede landet. Tildelingen skjer fredag.

– Nå håper jeg på en fredspris til Colombia. Det tror jeg vil hjelpe de kreftene i landet som nå forsøker å legge den vonde tiden bak seg og bygge en fremtid i fred på den ambisiøse fredsavtalen som ble signert 26. september.

LES OGSÅ: Haavard Nordlie: – Sirkus Schumann på Grefsen

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...