Nordre Aker Budstikke

Mye nedbør gir dårlig badevann

STOR VANNFØRING: Store nedbørsmengder gir økt avrenning fra terrenget. Det kan påvirke vannkvaliteten på badeplassene langs Akerselva. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Folk frarådes å bade i Oslofjorden etter de store nedbørsmengdene. Også i ferskvann blir badevannskvaliteten gjerne dårligere etter mye regn.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.08.2016 kl 11:27

OSLO: De siste ukene har badetemperaturene vært høye i Oslo. Og om noen lar seg friste til en dukkert nå på slutten av sommerferien, er det nok lurt å likevel la være.

Kloakk i fjorden

Kommuneoverlegene i Asker og Bærum fraråder publikum å bade i fjorden. Årsaken er at den voldsomme nedbøren har ført til overløp, og kloakk har rent rett ut i fjorden. Avløpsvann fra mer enn 600.000 innbyggere i Oslo, Bærum og Asker blir transportert via VEAS-tunnelen til renseanlegget på Bjerkås i Asker. Når kapasiteten sprenges, sendes avløpsvannet rett ut i fjorden på Lysaker, skriver Budstikka i Asker og Bærum.

Vannet kan, i følge kommuneoverlegene, inneholde så store mengder med tarmbakterier at du kan bli syk hvis vannet svelges eller kommer i kontakt med sår.

Advarsel i Oslo

Smittevernoverlege Tore Steen i Oslo, sier til VG at Oslo kommune ikke har gått ut med tilsvarende frarding som nabokommunene i vest.

– Vi har en stående anbefaling om ikke å bade i løpet av de 24 timene etter et kraftig regnvær. Det gjelder også denne gangen, og derfor har vi ikke gått ut med noen spesiell advarsel, sier han til avisen.

Påvirker også ferskvann

Men det er ikke bare i fjorden at vannkvaliteten blir dårligere.

Badevannsrapporten fra sommeren 2015, utarbeidet av Bymiljøeten i Oslo, viste at badevannskvaliteten ved flere av badeplassene langs Akerselva ble kraftig forverret etter store nedbørsmengder. Dette var særlig tilfellet etter nedbørsperioder i august i fjor.

Verst var det i Nydalsdammen. I uke 36 i 2015 var bakterieinnholdet i Nydalsdammen ti ganger høyere (10.000 pr. 100 ml. vann) enn det grenseverdiene for «god» badevannskvalitet tilsier. Les mer fra rapporten om badevannskvaliteten i Akerselva og andre badeplasser i Nordre Aker i 2015 her.

Ifølge smittevernoverlege Tore Steen er det grunn til å tro at vannkvaliteten i ferskvann blir noe dårligere etter regnværet, også i år.


– Nedbøren gir økt avrenning lokalt fra terrenget, selv om det her ikke er snakk om overløp med kloakk, som er tilfellet i fjorden, sier han til Nordre Aker Budstikke.

Han understreker at han ikke har kjennskap til spesifikke målinger fra Akerselva eller andre ferskvannsbadeplasser etter siste dagers nedbør.

LES OGSÅ: I sommer ble Brekkedammen rehabilitert, og tømt for vann

Bedres raskt

Det neste døgnet er det ifølge yr.no meldt mer nedbør i Oslo. Det er derfor grunn til å holde seg unna badingen enda litt til. Kanskje er det like greit, mandag denne uken ble det målt bare 15 grader i Brekkedammen («Frysja»), ifølge Bymiljøetaten.

Forøvrig sier sier smittevernoverlege Steen til VG:


– Når det endelig slutter å regne, er det forbløffende hvor fort vannkvaliteten bedrer seg. Det vil nok uansett ikke ta mer enn et døgn fra forrige regnskyll.

LES MER:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...