Nordre Aker Budstikke

Raymond Johansen:

– Nå avslutter vi den sosiale nedstengingen av Oslo

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal ankommer pressekonferanse for å orientere om om koronasituasjonen og mulige lettelser på restriksjonene i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hele det resterende trinn to i gjenåpningen av Oslo skjer onsdag i neste uke. Dermed åpner skjenking, treningssentre, restauranter, museer og lignende igjen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2021 kl 15:11

OSLO: – Kjære Oslo, nå skjer det, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse i Oslo rådhus fredag ettermiddag.

Der offentliggjorde han at alt som er igjen av trinn to av gjenåpningen i Oslo innføres fra onsdag i neste uke. Johansen sa at gjenåpningen vil bidra til å få mange tilbake i jobb.

– Dagen i dag er en stor dag. Nå avslutter vi den sosiale nedstengingen av Oslo, sa han.

LES OGSÅ: Mysterud mener byrådet bør vente med gjenåpningen

Strenge begrensninger

— Alt som åpnes, vil ha strenge begrensninger og klare smittevernregler, sier Johansen (Ap).


Det har de siste ukene vært en betydelig nedgang i smitte og sykehusinnleggelser i Oslo. Samtidig er 222.000 innbyggere full- eller delvaksinert. Byrådet har derfor besluttet å innføre hele trinn 2 i gjenåpningsplanen fra onsdag 26. mai:

 • Kafeer, skjenkesteder og restauranter åpnes.
 • Det tillates skjenking til kl. 22.00.
 • Treningssentre og svømmehaller åpnes. Det vil være strenge begrensninger på antall, strenge krav til avstand og blant annet forbud mot gruppetrening
 • Det åpnes for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, i grupper på inntil 20 personer.
 • Voksne over 20 år kan trene og øve på sine idretts- og fritidsaktiviteter individuelt innendørs, men ikke i grupper.
 • For utendørs idretts- og fritidsaktiviteter endres gruppestørrelsen fra 20 til 30 for barn og unge under 20 år, og fra 10 til 20 personer for voksne.
 • Museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder åpnes.
 • Arrangementer innendørs for inntil 20 personer tillates når det er faste, tilviste plasser. Dette gjelder ikke private sammenkomster på offentlig sted innendørs. Dette inkluderer åpning for gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.
 • Det er tillatt med inntil 50 personer til stede på arrangementer utendørs, når det er faste tilviste plasser. Uten faste plasser er det tillatt med inntil 30 personer.
 • Det åpnes for kunst- og kulturopplevelser for barn i barnehager og elever i skoler.
 • Fritidsklubber for inntil 20 personer innendørs om gangen tillates.

Én dag med krav om matservering

Ettersom de nye nasjonale retningslinjene for alkoholservering uten spiseplikt først gjelder fra torsdag neste uke, blir det én dag med alkoholskjenking med krav om matservering i Oslo. Osloboerne får dermed en liten smakebit av den omstridte regelen resten av landet har levd med, og som fjernes torsdag.

– Det er viktig at hver virksomhet selv vurderer om det er forsvarlig å åpne opp neste onsdag, eller om de trenger mer tid, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen.

– Vi åpner igjen fordi vi vet at flinke folk i bransjen sørger for at det er trygt å gå på serveringssteder i Oslo. Jeg har en oppfordring til dere som nå gleder dere til å gå ut igjen: Vær trygge og gode gjester, og respekter reglene som gjelder, legger Evensen til.


Hun understreker at lettelsen ikke gjøres for å tekkes en øltørst befolkning, men for å redde arbeidsplasser. Raymond Johansen påpeker at Oslo ikke vil tillate alkoholservering fram til midnatt, slik det åpnes for nasjonalt neste uke.

Endring i private hjem

— Vi tar et stort steg mot en gjenåpnet by og et stort steg tilbake til den hverdagen og det bylivet som vi har savnet så lenge. Det vi gjør nå, vil få mange tilbake i jobb. Det betyr veldig mye, sier Johansen.

Det er fremdeles forbudt å være samlet mer enn ti personer i private hjem i Oslo. Men personer som er beskyttet mot Covid-19 regnes ikke med blant de ti personene.

Det å være beskyttet betyr personer som er fullvaksinert, har fått første dose for minst tre uker siden eller har hatt Covid-19 de siste seks månedene.

— Gjenåpningsplanen for Oslo skal gi mest mulig forutsigbarhet i en veldig uforutsigbar situasjon. Byrådets mål har hele veien vært at når vi åpner skal det være for godt. Byrådet kan imidlertid ikke garantere i dag at vi ikke igjen må innføre strengere tiltak. Vi har i flere runder vært klare til å starte gjenåpningen. Så har spillereglene blitt endret. Nå sist av det importerte, britiske viruset. Vår totalvurdering er at åpning er riktig, sier Johansen.

Forstår bekymringer

Johansen sa også at han har forståelse for at noen kan være bekymret. Selv om antall smittede den siste tiden har falt kraftig, er snittet de siste to ukene fremdeles på 78 nye registrerte smittetilfeller om dagen. I tillegg kommer det stadig meldinger om nye utbrudd i kommuner rundt om i landet.

– Folk skal tilbake på jobb, i for eksempel serveringsbransjen, og kan være bekymret for at de nå skal være rundt mange mennesker. Nå er det veldig viktig at vi fortsetter å ta hensyn, at vi fortsetter å holde avstand, og at vi respekterer de reglene som gjelder der vi er, sa Johansen.

Byrådslederen understreker at selv om målet hele tiden har vært at gjenåpningen skal være for godt når byen først gjenåpnes, så har man ingen garanti for at det ikke vil måtte innføres strengere tiltak igjen.

– Vi har hatt flere runder med lave smittetall i Oslo. Vi har i flere runder vært klare til å starte gjenåpningen. Så har spillereglene blitt endret. Nå sist av den importerte, britiske mutanten, sa Johansen.


– Vi har sett mange ganger at situasjonen kan snu svært fort.

Hjemmekontor

På spørsmål om hva som vil gjelde for hjemmekontor, svarte byrådslederen at de minst innvirkende tiltakene som munnbind og hjemmekontor vil være det siste de letter på.

– Folk bør være innstilt på å ha hjemmekontor fram til ferien. Det tror vi er et riktig signal å gi for å begrense mobiliteten, sa Johansen.

Han bekreftet videre at dette trinnet gjelder frem til 10. juni. Dersom smitteutviklingen går i riktig retning, og vaksinasjonsgraden øker, vil det komme nye lettelser fra 10. juni.

Byrådets trinnvise gjenåpning

For all gjenåpning og fjerning av begrensninger forutsettes det strenge smitteverntiltak for å minimere risiko for spredning av smitte. Det gjelder for hvert enkelt område omtalt under, og vil være tilpasset den enkelte virksomhet eller aktivitet, og vil for eksempel dreie seg om munnbindkrav, antallsbegrensninger, avstandskrav og lignende.

Trinn 1:
(Vedtatt av byrådet 27.04.2021)

 • Endre forbud mot mer enn to besøkende i private hjem, til at det maksimalt kan være ti personer tilstede.
 • Åpne for utendørs arrangementer for inntil 10 personer.
 • Åpne for 20 deltakere på organiserte idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for barn og unge under 20 år, opp fra dagens grense på 10 deltakere.

Trinn 2:

 • Åpne butikker, kjøpesentre, varehus og lignende. (Vedtatt av byrådet 05.05.2021)
 • Åpne kafeer og restauranter.
 • Skjenking til kl. 22.00
 • Åpne treningssentre og lignende.
 • Vurdere breddeidrett for voksne (sammenheng med treningssentre og nasjonal gjenåpning).
 • Åpne idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med vgs-alder.
 • Åpne museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder, og gallerier og annen utsalg av kunst.
 • Åpne for arrangementer innendørs for inntil 20 personer når det er faste, tilviste plasser. Dette gjelder ikke private sammenkomster på offentlig sted innendørs. Dette inkluderer åpning for gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.
 • Øke antallet for arrangementer utendørs.
 • Tillate forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner
 • Åpne fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.

Trinn 3:

 • Åpne offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter innendørs som ikke allerede er åpnet. Dette medfører åpning av blant annet bingohaller, bowlinghaller, spillehaller, lekeland m.m.
 • Ytterligere øke antallet for arrangementer utendørs og innendørs.
 • Forsiktig åpning for noe mer fysisk tilstedeværelse på jobb.
 • Ytterligere øke antallet på idretts- og fritidsaktiviteter utendørs.
 • Tilbake til en meters avstand hvis det også er den nasjonale anbefalingen.
 • Vurdere å fjerne matserveringskravet for skjenking.

Trinn 4:

 • Lempe på smittevernbegrensningene i de ulike tiltakene.
 • Lempe på antallsbegrensning for arrangement innendørs og utendørs.
 • Justere reglen om private sammenkomster i hjemmet, slik at flere enn 10 kan samles.
 • Skjenking til kl. 24.00
 • Åpne opp for noe mer fysisk tilstedeværelse på jobb.
 • Private sammenkomster på offentlig sted (bryllupsfester, dåpsfester o.l.) – åpne med maksantall i tråd med Kommunelegehåndboka:

- Risikonivå 4: Innendørs: Inntil 10 personer/Utendørs: Inntil 20 personer.
- Risikonivå 3: inntil 20 personer
- Risikonivå 2: inntil 50 personer

Trinn 5:

 • Oppheve lokale regler.
 • Nasjonale regler setter begrensninger på arrangementer mv.
 • Opprettholde egne lokale anbefalinger hvis behov.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...